Geoană: Putin să înţeleagă că escaladarea jocului cu Occidentul va dăuna Rusiei şi poporului rus

Geoană: Putin să înţeleagă că escaladarea jocului cu Occidentul va dăuna Rusiei şi poporului rus

Senatorul PSD Mircea Geoană şi-a exprimat speranţa, marţi, ca preşedintele rus Vladimir Putin şi Federaţia Rusă să înţeleagă, în următoarele zile, că escaladarea jocului cu Occidentul nu este unul câştigător, acesta producând daune atât Europei, cât şi Federaţiei Ruse şi poporului rus.

 "Sper că în următorele zile Federaţia Rusă şi preşedintele Putin vor înţelege că escaladarea jocului cu Occidentul va produce daune şi nouă, în Europa, dar mai ales Federaţiei Ruse şi poporului rus. Nu este un joc câştigător. Nu este acceptabil azi în Europa să anexezi de facto şi după aceea de iure eventual teritorii care aparţin unui stat suveran", a spus Mircea Geoană, citat de mediafax.ro.

Geoană a precizat că europenii traversează un moment de sfâşiere a propriului continent, după decenii în care au trăit în iluzia că războiul nu mai este o opţiune.

"Este probabil unul dintre cele mai complicate momente pe care le-a trăit Europa, le-a trăit regiunea noastră, le-a trăit ţara noastră, prietenii noştri din Ucraina, în ultimele multe decenii", a susţinut Geoană.

Ne puteți urmări și pe Google News

El a arătat că cine nu are capacitatea de a învăţa din lecţiile ultimilor ani şi decenii, inclusiv din acest moment extrem de complicat, este condamnat să nu înţeleagă cum se joacă jocul şi cât de brutală este competiţia globală şi cât de greu le este ţărilor aflate la periferia sistemelor, cum e cazul României, să se dezvolte şi să recupereze decalaje.

Geoană a arătat că România a demonstrat că, atunci când există consens naţional, îşi poate îndeplini obiectivele majore, el făcând referire la intrarea în NATO şi în UE.

"Imaginaţi-vă azi România nefiind membru NATO şi UE! Închipuiţi-vă o secundă ce presiune cumplită ar fi fost pe graniţele noastre şi pe însăşi existenţa şi indepedenţa noastră naţională!", a arătat Geoană.

El a precizat că, din păcate, România este încă la periferia Europei, fiind, practic, în subsolul clasamentului european.

"Acest lucru trebuie să fie schimbat şi cine crede că azi avem un simplu război de natură geopolitică, confruntare de natură geopolitică, se înşală. Suntem şi într-o plină confruntare geoeconomică. Criza din ultimii cinci ani a fost de fapt un cumplit război de natură geoeconomică dus cu alte arme decât cu uniformele fără însemne, pe care le-am văzut din păcate în Crimeea, în ultimele săptămâni", a mai spus Geoană.