Editura Evenimentul si Capital

Mîntuirea lumii cu Luciano

13-10/19sever_CP-465x390
Autor: | | 27 Comentarii | 1636 Vizualizari

În tradiția ortodoxă, se spune că la șapte ani după îngropare, trupul se risipește în țărînă. Dispare. Trupul omenesc redevine ceea ce era înainte de a primi viață, adică nimic. Călătoria lui pe pămînt se termină cu adevărat. Trecerea celor șapte ani încheie un ciclu important, ultimul, din trecerea oricui pe lumea asta.

Abia de acum încolo se poate spune cu certitudine dacă rămâne cu adevărat ceva în urmă ori nu. Dar, chiar dacă s-a încheiat călătoria pămîntească și chiar dacă despre călătoria sufletului prin Ceruri nu știm, de fapt, nimic, mai există o șansă să evităm pierderea în neant: memoria speciei. Istoria. Poți lăsa ceva în veșnicia aparentă de pe pămînt. 

Anul acesta se împlinesc 7 ani de la moartea lui Luciano Pavarotti. Corpul lui, altădată masiv, a dispărut complet. A rămas, însă, în veșnicie, o voce. Vocea!

Înainte de orice, se cuvine să mulţumim lui Dumnezeu pentru privilegiul de a fi fost contemporanii lui Pavarotti. El a cîntat printre noi – noi am fost cei care i-am aşteptat discurile, noi am fost cei care ne înghesuiam să îl urmărim în concerte sau în spectacole, noi am fost cei care l-au ovaţionat şi cei cărora le mulţumea de fiecare dată, cu un zîmbet italienesc irezistibil și cu brațele deschise într-o îmbrățișare care vroia să cuprindă lumea toată. Este o dovadă că Dumnezeu a fost bun cu noi.  

Apoi, se cuvine să-l plasăm exact în cronologia operei. Secolul al XIX-lea  a fost timpul marilor compozitori de operă. Între Mozart (care încheie secolul al XVIII-lea) şi Puccini (care a murit la început de secol XX) s-a scris marea literatură a operei. Într-un interval de aproximativ 150 de ani, cîți s-au scurs de la ”Nunta lui Figaro” (1786) la ”Turandot” (1924), s-a scris tot ce era de scris pentru operă. 

Ce s-a compus înainte de Mozart ne apare astăzi ca un început  înduioșător, candide încercări ce au premers pe cei mari. La fel, ce s-a compus după Puccini este, indiscutabil, o continuare interesantă a epocii de mare strălucire, dar nicidecum o prelungire a ei.

Capodoperele genului sînt, toate, produsul spiritului secolului al XIX-lea. Acolo sînt Rossini, Verdi și Wagner, acolo sînt Donizetti și Bellini, Bizet și Gounod și Ceaikovski  - acolo sînt toți marii. Pînă la sfîrșitul lumii, opera va însemna, mai ales,  (re)interpretarea repertoriului scris atunci. Dacă compoziția de operă poate fi socotită o artă în sine, atunci destinul acestei arte a apus odată cu secolul al XIX-lea.

 Mai departe, secolul XX, a fost vremea marilor interpretări a operelor scrise în veacul anterior. Secolul XX s-a născut cu Enrico Caruso şi a murit cu Luciano Pavarotti. A fost un secol în care s-a cîntat minunat! Povestea interpretării operei va continua, nu mă îndoiesc, pînă la sfîrşitul lumii, căci bucuria de a cînta şi asculta această muzică nu va pieri niciodată. Dar cîntăreții și dirijorii de operă ai secolului XX vor rămîne mereu în amintirea micii secte devotate acestei muzici ca un munte imens în care se găsește un filon de aur inepuizabil. Acolo, la loc de cinste, pe tronul așezat între doar cîteva cele mai înalte tronuri, alături de cîțiva zei, va fi mereu Luciano Pavarotti.

Performanţele lui  sînt cunoscute de cei mai mulţi. Iubitorii vocii sale se numără cu zecile de milioane, căci el a dus opera acolo unde nu a dus-o nimeni înaintea lui. Nu doar prin performanţe vocale, cît prin deschiderea operei către mase. După Pavarotti, opera se ascultă în parcuri şi pe stadioane, iar marile arii au devenit şlagăre.

Revoluţia celor trei tenori a reconfigurat businessul artistic, aşa cum explozia stelară a vocii sale la sfîrșitul anilor 1960 și începutul anilor 1970 a reaşezat ierarhiile tenorilor. A făcut tot ceea ce doar cei mai mari pot face şi încă mai mult decît atît. Posteritatea lui e asigurată. Vocea lui nu va părăsi niciodată lumea, iar cerul înalt şi senin, acel azur total şi intangibil, va rămîne mereu transpunerea în natură a vocii lui Pavarotti.

Despre vocea sa se pot scrie cărţi întregi! Subliniez, rapid, doar recognoscibilitatea ei și misterioasa ei putere de a entuziasma. Am văzut sute de cîntăreți foarte buni ovaționați de public, am văzut cîteva zeci aducînd sălile pline aproape de delir, dar nu am văzut nici o altă voce în afară de cea a lui Pavarotti să facă pe oameni să simtă ca pe o victorie personală fiecare acută măreață ori fiecare piano filat pînă la subțierea aproape neverosimilă a emisiei sonore, atunci cînd sunetul nu mai poate fi perceput de urechea umană, iar ceea ce se simte este doar energia pură a sonorității. Fiecare reușită  a lui Pavarotti entuziasma pe fiecare spectator de parcă ai fi fost izbînda lui ori a fiului lui. Nici un alt cîntăreț nu a fost adoptat de spectatori în acest fel.

 Pe Pavarotti îl asculţi o dată şi nu-l uiţi o viaţă. Între marii cîntăreţi ai lumii, Pavarotti rămîne ca un mare atlet care a spulberat, uşor, toate recordurile şi a dus exprimarea artistică în canto cu decenii înainte, dezvăluind tuturor noi orizonturi. A fost un fel de Bob Beamon, un fel de Michael Jordan, un fel de Nadia Comăneci - un exemplar uman dotat de Dumnezeu cu însuşiri minunate, unice.  Dacă cuiva i-ar veni în minte să strîngă într-o categorie oamenii care ar exprima excelența speciei, la capitolul ”voce umană” lista începe cu Luciano Pavarotti.

Dar mesajul pe care l-a dat lumii Dumnezeu prin creatura sa Pavarotti îmi pare mult mai profund. Nu este vorba doar de bucuria privată a celor care ascultă operă. Mesajul e că nu sîntem stricați de tot. Printre succesele facile şi planetare ale fetiţelor siliconate care cîntă arid două note în toată cariera lor şi ale băieţilor răguşiţi într-o disperare căutată, succesul vocii lui Luciano Pavarotti ne arată că în sufletul lumii mai există un loc paradisiac, unde rezonează numai sunetul pur, bine cîntat.

Un om care cîntă impecabil și vinde la fel de bine ca Madonna ori Michael Jackson  este o veste minunată într-o lume în care cu cît cînți mai prost, urli mai convins și te miști mai smintit ai succes mai mare. Vocea lui Pavarotti păzește lumea de la iremediabila cădere într-un infern acustic al tobelor bătute isteric, al țipătului și al mîțîitului gîfîit. De aceea cred că povestea vieţii şi succesului lui Luciano Pavarotti ne arată ceva minunat: lumea aceasta, așa cum e ea, mai poate fi mîntuită estetic. Luați-vă mai puțin de o oră din viață și ascultați aici.
Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
14:40 Surse: MINISTERE de FORȚĂ în noul cabinet AGITĂ SPIRITELE în PSD 14:11 Lista noilor miniștri din Guvernul Mihai Tudose 13:30 LIVE TEXT - PSD și-a ales noii miniștri. SURPRIZELE pregătite de Liviu Dragnea. Numărul 2 din PSD regretă cabinetul Grindeanu - surse. Justiția, aruncată între PSD și ALDE 11:34 Lider PSD RUPE TĂCEREA: „Dragnea NU E INFAILIBIL. Nimeni nu știe dacă Tudose va conduce bine Guvernul” 06:28 LISTA NOULUI GUVERN! Ultimele negocieri din cadrul PSD au dus la definitivarea listei miniștrilor din executivul ce va fi condus de MIHAI TUDOSE 20:20 Băsescu l-a „UMILIT” pe Gelu Vișan în direct la TV! Replica pe care nu o va uita NIMENI. Vișan califică gestul lui Băsescu: M-a surprins și m-a întristat în același timp! 18:16 Tudose şi SECRETELE SOŢIEI SALE. Sunt în joc MILIOANE DE EURO. Detalii explozive 12:03 ULTIMA BOMBĂ ÎN PSD! S-a vorbit despre o MARE TRĂDARE 11:46 Lista echipei lui Tudose: Numele de miniștri vehiculate în PSD - surse 11:04 Desființarea unui minister și „spargerea” Dezvoltării, variante de lucru în PSD - surse 01:16 Băsescu, STAND-UP CU NOUL PREMIER: „Dacă vedeți în unele poze fața lui Tudose..." 01:14 Olguța A RATAT ŞANSA CARIEREI. Toți membrii PSD vorbesc despre asta 01:11 Dan Andronic, IPOTEZĂ-ȘOC în cazul lui Tudose. Strategia lui Iohannis 00:50 Băsescu TUNĂ și FULGERĂ după numirea lui Tudose premier: „Iohannis a făcut CEL MAI URÂT lucru! TRĂDARE” 22:36 Inedit! Reacția SRI despre premierul PSD Mihai Tudose 22:18 BOMBĂ ÎN PSD! Tudose A FOST DENUNŢAT LA DNA. Planul lui Dragnea SE POATE NĂRUI. Rămâne de văzut CE REACŢIE VA AVEA IOHANNIS 19:22 Iohannis: „Îl desemnez pe domnul Tudose ca viitor prim-ministru” - LIVE TEXT 17:11 Dragnea A FOST ATACAT DUR de Ciutacu: ,Mă gândesc să mă p.. împotriva vântului și să țin cu Tudose” 15:55 Propunere SURPRIZĂ a PMP pentru funcția de premier 15:06 CONSULTĂRI la COTROCENI. Băsescu: „Desemnarea PSD este una ratată, menită să-l atragă pe Iohannis într-o capcană. PMP l-a propus premier pe Sigfried Mureșan” | LIVE TEXT

Articole salvate