Milionul de euro pe care îl caută procurorii DIICOT este la profesorul Lucan în cont. Ce avere uriașă are profesorul!!!

Milionul de euro pe care îl caută procurorii DIICOT este la profesorul Lucan în cont. Ce avere uriașă are profesorul!!!

Celebrul profesor Mihai Lucan, părintele transplantului de rinichi în România, și fiul acestuia, conferențiarul Ciprian Lucan, au fost reținuți de procurorii DIICOT, pentru infracțiuni de delapidare și constituirea unui grup de criminalitate organizată.

Pe scurt, procurorii DIICOT îl acuză pe profesorul Mihai Lucan, pe fiul acestuia Ciprian Lucan, pe fostul manager de la Institutul de Urolorie și Transplant Renal Cluj, Dan Sâmpătreanu, și pe directorul economic Sanda Rodica Baciu, de fraudă financiară, în sensul că multe analize medicale erau efectuate la spitalul de stat și facturate pe Lukmed, clinica profesorului Lucan. ”Delapidarea I.C.U.T.R. a constat în folosirea resurselor financiare, materiale și umane ale laboratorului de analize din cadrul I.C.U.T.R. care au fost utilizate pentru efectuarea determinărilor anatomo-patologice în beneficiul clinicii aparținând SC LUKMED, fără a se achita contravaloarea serviciilor medicale prestate de I.C.U.T.R. constând în analizele medicale ale ţesuturilor umane recoltate prin biopsii sau alte asemenea analize specific medicale de la pacienții asupra cărora au fost efectuate intervenții chirurgicale în cadrul clinicii aparținând SC LUKMED,  în condițiile în care toate aceste costuri au fost suportate din bugetul alocat I.C.U.T.R”, susține DIICOT. Procurorii DIICOT București vorbesc de un prejudiciu estimat la 5.16 milioane de lei, produs în perioada anilor 2005-2016.

Ceea ce nu se știe este faptul că profesorul Lucan era un om extrem, dar extrem, de bogat. Angajat la stat, profesorul Lucan a reușit performanța de a avea un milion de euro în conturi și de a realiza venituri de aproape un milion de euro pe an. Greu de crezut dar actele oficiale vorbesc de la sine, astfel că orice comentariu este de prisos.

Declarația de avere a soției

Deși, profesorul Mihai Lucan a fost șef de secție la IUTR Cluj, fiind obligat la completarea unei declarații de avere, acest lucru nu s-a întâmplat niciodată. Agenția Națională de Integritate nu a pus nicio o întrebare, de teama relațiile foarte mari pe care profesorul Lucan le avea.

Dar, averea profesorului poate fi citită în declarația de avere a soției lui, Maria Lucan, fost director la Curtea de COnturi a ROmâniei, până în anul 2011, când s-a pensionat. De atunci, averea familiei a crescut constant fără ca nici o autoritate să pună întrebări, deși toate aceste lucruri, cu deconturi false, cu transferul pacienților de la Lukmed la IUTR și retur, erau arhicunoscute de autorități și de oamenii simpli. De ce autoritățile au acționat abia acum, este o întrebare la care doar procurorii DIICOT pot da răspuns, în ciuda faptului că plângerile au curs una după alta, atât la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj cât și la DIICOT Cluj. Dar despre aceste lucruri într-un articol viitor. Acum, vom vorbi de averea familiei Lucan.

Anul bogăției

În anul 2008, familia Lucan avea doar 100.000 de lei, ca și plasamente financiare, la Globinvest SA. Nu avea conturi deschise la bănci, nu avea datorii. Era anul în care Lukmed, clinica privată a început să funcționeze din plin.

În data de 5 iunie 2009, Maria Lucan a scris că familia are trei conturi, două în lei, în valoare de 262.048 lei, și altul de 615.0250 euro, deschis în anul 2008. Familia mai avea plasamente în titluri de stat, în valoare totală de 520.000 de lei.

La nivelul anului 2009, Maria Lucan avea un venit anual de 68.793 lei, în timp ce profesorul Mihai Lucan câștiga 55.911 lei, de la UMF Cluj și 38.326 lei de la IUTR Cluj. Atenție, anul 2008 este anul în care Mihai Lucan a raportat venituri de la Lukmed în valoare de 2.9 milioane lei, în calitate de persoană fizică autorizată.

2010 și milionul de euro

În data de 5 octombrie 2010, directorul Maria Lucan completează o altă declarație de avere din care rezultă ca familia avea patru conturi deschise, două în lei, de 84.762 lei și de 162.000 lei, și două în euro, de 922.250 euro și 19.048 euro.

Pe lângă salariile aferente, profesorul Lucan a încasat ca și persoană fizică, suma de 3.99 milioane de lei, adică, la vremea respectivă un milion de euro.

Fascinanta istorie a profesorului Lucan

Pe la mijlocul anilor 1990, profesorul Mihai Lucan a aterizat la Cluj, doar cu o valiză. La București nu avea nicio șansă să avanseze pe linie universitară. Și cum la Cluj exista o secție universitare de Urologie, în cadrul Spitalului Județean, Mihai Lucan și-a zis că aici e locul.

Într-un interviu, Mihai Lucan spunea că la început a dormit pe o targă de spital, deoarece nu avea unde să locuiască. Această problemă a rezolvat-o fostul primar, Gheorghe Funar care i-a atribuit profesorului un apartament pe strada Horea, într-un bloc foarte vechi, la etajul patru.

Cum în zona respectivă treceau tramvaiele și blocul fiind foarte vechi, profesorul a scăpat repede de apartamentul cu pricina, pe motiv că nu poate dormi și că mobila în casă îi vibrează din cauza acestora. Și atunci, profesorul a cumpărat un teren mare pe strada Alverna. Cum a început să câștige binișor, profesorul și-a construit o casă la care, cu timpul i-a construit și o piscină de dimensiuni semiolimpice.

După primarul Gheorghe Funar a venit Emil Boc. Noua administrația i-a facilitat lui Lucan să concesioneze un teren, pe strada Republicii, la prețuri simbolice, față de prețul pieței. Pe acel teren, Lucan a construit clinica privată Lukmed. Apoi, a început să facă bani cu adevărat.

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News