Mihai Balan confirmă faptul că Federația Rusă are agentură serioasă în Republica Moldova. Serviciile secrete știu ce fac „omuleții verzi” de peste Prut

Mihai Balan confirmă faptul că Federația Rusă are agentură serioasă în Republica Moldova. Serviciile secrete știu ce fac „omuleții verzi” de peste Prut

Serviciul de Informații și Securitate (SIS - echivalentul SRI din România) a elaborat o hartă a riscurilor și amenințărilor securității statului. Peste 100 de ONG-uri, servicii și organizații, partide, mass-media sunt gata să sfâșie acest pământ, să rupă în bucăți țara – este declarația directorului SIS al Republicii Moldova, Mihai Balan, făcută în cadrul unui interviu acordat postului de radio Europa Liberă, cu ocazia zilei profesionale.

 Potrivit lui Mihai Balan, SIS cunoaște și monitorizează structurile și persoanele care urmăresc distrugerea statului nostru. Angajații SIS-ului pun pe masa premierului, săptămânal, rapoarte despre riscurile și amenințările securității RM. Problema transnistreană rămâne a fi cea mai mare amenințare.

„Ce pericol poate fi mai mare decât atunci când 10% din teritoriul Republicii Moldova este ocupat de formațiuni separatiste, staționează ilegal trupe organizate anumite grupări care se ocupă cu contrabanda, crima organizată etc…”, a subliniat directorul SIS.

Cei care intră în Moldova, verificați minuțios

Situația cu regimul separatist de la Tiraspol afectează bunul mers economic al țării, dar și conturează mai relevant problema terorismului, a migrației ilegale, contrabandă, proliferarea armelor de distrugere în masă, crima organizată.

Securitatea din campania electorală este acum una din prioritățile de bază, dat fiind că, spune el, există provocatori care intenționează să creeze haos în societate.

„SIS–ul nu interceptează convorbirile telefonice ci doar asigură tehnic interceptările convorbirilor telefonice la operatorul subdiviziunilor specializate ale MAI, CNA, Serviciul Vamal și Poliția de Frontieră”, a explicat Bălan. Șeful SIS recunoaște că există persoane care dețin tehnică performantă de interceptare, doar că, așa cum spunea și secretarul Aparatului Președinției, Ion Păduraru, „SIS–ul nu doarme”.

Pe teritoriul RM activează Serviciile Speciale nu doar ale Federației Ruse, dar și ale altor state. Dosarele deschise în anii 90 au fost expediate la Tiraspol, conform unei indicații a KGB-ului. Ultimele informații sugerează că acestea au fost trimise la Moscova. Ex-vicedirectorul SIS, Valentin Dediu, a confirmat că Artur Reșetnicov, fostul șef al SIS-ului, a distrus mai multe dosare legate de 7 aprilie 2009.