Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa cercetează în stare de reţinere un cetăţean turc şi un sirian şi alţi şase sirieni şi iranieni, sub control judiciar, în cazul celor 70 de migranţi din Orientul Mijlociu care sâmbătă au fost salvaţi de poliţiştii de frontieră ai Gărzii de Coastă de pe o navă ajunsă în apele teritoriale române.
Procurorii au cerut, astăzi, şi au obţinut, arestarea preventivă pe 30 de zile a inculpaţilor Karatar Serhat, cetăţean turc şi Marakha Jack Daniel, cetăţean sirian, pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de migranţi, trecerea frauduloasă a frontierei de stat a României şi conducerea unei nave fără a deţine brevet de marinar. Poliţiştii de frontieră ai Gărzii de Coastă au identificat vineri noaptea, la 10 mile travers de portul turistic Belona ambarcatiunea „Arzu1” din Turcia, având la bord un număr de 69 persoane de naţionalitate iraniană si afgană. Transfugii nu aveau asupra lor documente de identitate.
De asemenea, prin ordonanţa procurorului s-a dispus luarea măsurii preventive a controlului judiciar pe o durată de 30 de zile faţă de inculpaţii Ebrahim Bakhtiar Zadeh, Alkhatib Mohammad Samih, Chamsy Marouf, Gholampur Ali, Kawa Ali şi Husein Jerdo Hordu, cetăţeni sirieni şi iranieni, cercetaţi pentru comiterea infracţiunilor de complicitate la trafic de migranţi, şi trecerea frauduloasă a frontierei de stat a României. Din cercetări reieşit că cei şase, în înţelegere cu primii doi inculpaţi, au ajutat la organizarea activităţii de trecere ilegală a frontierei de stat a României şi la traficarea celor 69 de migranţi.
Între timp, 61 de migranţi au fost transferaţi de către Oficial de Imigrări Constanţa la Central pentru Refugiaţi din Galaţi. O femeie de origine siriană, gravidă în şapte luni, a fost internată la Spitalul Judeţean de Urgenţă Constanţa. Starea ei este stabilă, urmând să fie externată pentru a fi transportată la Galaţi. Toţi cei 62 de migranţi au cerut azil politic în România. În ultimii doi ani, peste 500 de migranţi, cei mai mulţi din Siria, au ajuns în apele teritoriale române fiind călăuziţi de cetăţeni turci care în schimbul unor sume importante i-au adus cu navele în apropierea porturilor Constanţa şi Mangalia.