Metoda cu flotantul a fost șmecheria folosită la aceste alegeri locale. Înainte de alegeri s-a mers cu VIZA DE FLOTANT

Metoda cu flotantul a fost șmecheria folosită la aceste alegeri locale. Înainte de alegeri s-a mers cu VIZA DE FLOTANT

Dacă în alți ani electorali, politicienii au pus la punct tot felul de sisteme, mai mult sau mai puțin legale, pentru a aduce lumea la vot, la alegerile locale din data de 5 iunie a.c., cea mai folosită metodă a fost cea a flagrantului.

În comunele mici, unde lupta electorală a fost una strânsă, primarii în funcții au pus la punct, încă din timp, un sistem prin care tot felul de persoane au ajuns să aibă flotant pe anumite adrese din comuna respectivă.

De exemplu, comuna Mărgău, din județul Cluj, lupta electorală s-a dat între actualul primar de la PSD, Petru Ungur și Lucian Radoviciu, candidatul de la Partidul Mișcarea Liberală, partidul unde președinte este Traian Băsescu.

Pentru cine nu știe, comuna Mărgău este una destul de izolată, la Poalele Munților Apuseni, fiind și comuna natală a fostului premier Emil Boc. În această comună au fost făcute 76 de buletine de identitate tip flotant. Cu alte cuvinte, 76 de persoane și-au mutat, temporar domiciliul la Mărgău. Potrivit unor surse oficiale, printre aceste persoane, se regăsesc câteva persoane din București dar și mai mulți romi din orașul Huedin.

În urma numărării voturilor, comisia electorală a stabilit că lupta a fost foarte strânsă, candidatul PSD, fiind reales în funcție la o diferență de nouă voturi. Astfel, Petru Ungur a avut 383 de voturi în timp ce contracandidatul său, Lucian Radoviciu, 374 de voturi.

La Gilău, muncitorii de la autostradă au făcut diferența

O altă comună mare din județul Cluj, unde lupta electorală a fost una tranșată de ”flotanți” este Gilău.

Lupta electorală a fost câștigată de fostul primar, Dumitru Sfârlea la o diferență de 29 de voturi, în fața contracandidatului său, Vasile Topan de la PNL.

În Gilău, din nou o comună unde nu ai ce să faci sau de ce să te muți, au fost făcute 77 de buletine de flotant. Potrivit unor surse locale, marea majoritate a celor care sau mutat temporar la Gilău, sunt angajații societății de construcții care lucrează la Autostrada Transilvania, sectorul Gilău-Nădășel.

Un reprezentant al Prefecturii Cluj a declarat pentru EVZ că, în acest an, legislația privind evidența populației a fost modificată astfel încât fiecare primărie care are în subordine un birou de evidența populației a putut face acorda vize de flotant.