Mesajul Editurii RAO la moartea marelui scriitor GABRIEL GARCÍA MÁRQUEZ
- Anca Simionescu
- 18 aprilie 2014, 20:56
„Când mă gândesc la moarte, singurul lucru de care-mi pare rău e că s-ar putea să nu mor din dragoste”, Gabriel Garcia Marquez
„Tocmai am aflat cu mare tristeţe că Gabriel García Márquez a murit. Singura consolare este faptul că opera lui va rămâne imortală. Foarte puţine opere literare supravieţuiesc trecerii implacabile a timpului, foarte puţini autori sunt regretaţi, dar García Márquez se află în cimitirul scriitorilor clasici, alături de figurile emblematice ale literaturii universale. Este cel mai important scriitor lationamerican din toate timpurile, întemeietorul realismului magic. Maestrul meu a murit şi, ca să nu-l plâng, voi continua să-i citesc cărţile de nenumărate ori”, a scris Isabel Allende.
EDITURA RAO a publicat 9 romane, 4 volume de povestiri şi autobiografia marelui scriitor columbian. În aceste triste împrejurări, EDITURA RAO este alături de prietenii şi familia lui Gabriel García Márquez”.
Laureatul Premiului Nobel pentru Literatură, Gabriel García Márquez s-a stins din viaţă pe 17 aprilie 2014, în casa lui din Mexic, lăsând în urmă o operă impresionantă, romane ce reprezintă o adevărată capodoperă a literaturii secolului XX.
Autor al unor romane clasice precum Un veac de singurătate, Toamna patriarhului, Dragostea în vremea holerei, Cronica unei morţi anunţate, Gabriel García Márquez (născut în 1927 la Aracataca) a fost creatorul unui spaţiu etern şi minunat, numit Macondo, şi una dintre personalităţile care au marcat cel mai profund literatura secolului XX, adevărat fenomen prodigios în peisajul literar contemporan latinoamerican şi universal. A îmbinat de timpuriu jurnalismul cu o bogată şi fascinantă creaţie narativă, distinsă cu Premiul Nobel în 1982, ce ilustrează cu egală măiestrie romanul, povestirea, eseul, memorialistica. Este reprezentantul emblematic al cunoscutului „realism magic“ al literaturii hispanoamericane pe care îl cultivă cu strălucire, într-un demers literar de excepţie, în care realul se împleteşte cu irealul, cotidianul cu visul, istoria cu fantezia debordantă, într-o fericită întâlnire între imaginaţia profund creatoare şi istoria zbuciumată a unui întreg continent, ce este totodată o emoţionantă mărturie care reflectă plenar temele majore ale existenţei, dorinţa arzătoare de libertate şi demnitate umană.
Ultima apariţie publică a scriitorului a avut loc pe data de 6 martie, când i-a întâmpinat pe ziarişti şi pe admiratorii săi, cu ocazia sărbătoririi vârstei de 87 de ani.