Ziua Holocaustului. "Niciun film văzut sau carte citită nu poate surprinde DUREREA suferită de cei deportaţi". VEZI cine a spus asta
- Carmen Vintil ă
- 10 octombrie 2016, 11:57
Comemorarea victimelor Holocaustului din România reprezintă un moment de reflecţie asupra "episoadelor întunecate din istoria naţională", a transmis astăzi premierul Dacian Cioloş.
"În ziua de 9 octombrie omagiem, în fiecare an, memoria victimelor Holocaustului din România. Anul 2016 este un an încărcat cu semnificaţii pentru istoria noastră recentă întrucât comemorăm 75 de ani de la pogromul legionar din Bucureşti din ianuarie 1941, 75 de ani de la pogromul de la Iaşi din iunie 1941 şi de la deportările în Transnistria din octombrie 1941. Momentul comemorării victimelor Holocaustului din România este unul de reflecţie asupra episoadelor întunecate din istoria naţională, de învăţare din lecţiile trecutului pentru ca aceste tragedii să nu se repete niciodată, sub nicio formă", mai arată premierul în mesajul transmis astăzi.
Potrivit premierului, "niciun film văzut sau carte citită nu poate surprinde durerea suferită de cei deportaţi".
Onorarea victimelor Holocaustului este o datorie fundamentală a statului român, a susținut, la rândul său preşedintele Klaus Iohannis.
"Dar, mai presus de toate, este un semn clar de normalitate care arată că România noastră a învăţat din lecţiile secolului trecut. Faptul că România face parte din organisme internaţionale în domeniu şi, mai mult, că anul acesta a preluat preşedinţia Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului nu poate decât să accentueze succesele noastre pe acest plan. Este o realizare majoră care arată, şi din acest punct de vedere, că România este profund ataşată valorilor fundamentale ale Europei", se arată în mesajul transmis luni de preşedintele Iohannis cu ocazia Zilei Naţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului.