Angela Merkel, la Budapesta: Germania nu va livra armament Ucrainei

Angela Merkel, la Budapesta: Germania nu va livra armament Ucrainei

Cancelarul german Angela Merkel, care se află în vizită în Ungaria, a declarat astăzi că Germania nu va sprijini forţele militare ale Kievului prin furnizarea de arme şi a subliniat că acest conflict nu poate fi rezolvat prin mijloace militare.

Şefa guvernului german a cerut totodată încetarea imediată a focului în Ucraina, conform acordurilor de pace încheiate la Minsk. „Germania nu va sprijini Ucraina cu arme. Sunt convinsă că acest conflict nu poate fi rezolvat prin mijloace militare”, a declarat Angela Merkel în cadrul unei conferinţe de presă la Budapesta cu premierul ungar Viktor Orban.

Merkel a adăugat că ţara sa va face totul pentru soluţionarea conflictului din estul Ucrainei prin negocieri, iar în această privinţă acordurile de la Minsk din septembrie anul trecut reprezintă o ''bază bună''. Ea făcut aceste declarații în ziua în care presa americană a dezvăluit că la Washington se vorbește tot mai deschis despre posibilitatea furnizării de armament letal forțelor ucrainene.

Şefa cabinetului german a evitat să critice atitudinea amicală a lui Viktor Orban faţă de Rusia. Această atitudine a provocat fricţiuni cu alte state europene care consideră că preşedintele rus Vladimir Putin trebuie să fie izolat de comunitatea internaţională în legătură cu intervenţia rusă din estul Ucrainei, scriu agențiile internaționale, preluate de Agerpres.

Ne puteți urmări și pe Google News

La rândul său, Viktor Orban a susţinut, în aceeaşi conferinţă de presă, că Ungaria nu poate fi decât în favoarea păcii şi nu poate fi de acord că măsurile care duc la exacerbarea conflictelor.

Pe de altă parte, Angela Merkel a criticat conceptul de ''democraţie nonliberală'', susţinut de premierul ungar Viktor Orban. ''Este foarte important într-o democraţie, chiar şi atunci când dispui de o largă majoritate, să dialoghezi cu opoziţia, cu societatea civilă şi cu presa. Este un model important pentru Ungaria. Nonliberal şi democraţie nu pot sta alături, în opinia mea'', a explicat cancelarul german, în conferinţa de presă comună cu premierul ungar.

În vara anului trecut, Orban, acuzat de opozanţii săi pentru tendinţele de autoritarism, a prezentat Rusia, China şi Singapore ca modele ale unei ''democraţii nonliberale'' pe care ar dori-o şi în Ungaria.

Şeful guvernului ungar nu îşi ascunde admiraţia faţă de preşedintele rus Vladimir Putin, care va vizita Budapesta la 17 februarie. ''Nu credem că democraţia trebuie să fie neapărat liberală. Este vorba de a acorda întâietate unei şcoli de gândire şi noi nu uităm acest lucru'', a afirmat Viktor Orban, în conferinţa de presă comună cu Angela Merkel.

Merkel urma să se întâlnească, de asemenea, cu preşedintele ungar, Janos Ader, dar şi cu studenţi de la Universitatea Andrassy din Budapesta şi cu lideri ai comunităţii evreieşti. Ea va vizita şi o sinagogă din Budapesta, surse din anturajul său afirmând că va folosi acest prilej pentru a atrage atenţia asupra pericolului urii rasiale şi etnice în Europa.

Ungaria, ţară membră a UE, susţine sancţiunile adoptate de Europa împotriva Rusiei în cadrul crizei ucrainene, estimând însă că măsurile sunt contraproductive.