Şeful Secţiei de Pediatrie şi medicul curant pasează responsabilitatea în cazul fetiţei decedate la o zi după externare
Şeful Secţiei de Pediatrie a Spitalului „Dr. Alexandru Simionescu” din Hunedoara, dr. Lucian Tirinescu şi medicul Nastasia Joldiş au fost suspendaţi azi, din funcţie, printr-o decizie a Consiliului de Administraţie. Cei doi doctori pasează responsabilitatea privind decesul fetiţei de un an şi 10 luni, care a încetat din viaţă la o zi după ce fusese externată.
Întrunit în şedinţă de urgenţă, Consiliul de Administraţie al Spitalului din Hunedoara a decis, în unanimitate, azi dimineaţă, suspendarea din funcţie a şefului Secţiei de Pediatrie, dr. Lucian Tirinescu şi a medicului care s-a ocupat de tratarea fetiţei de un an şi 10 luni decedată marţi după-amiază, la o zi după ce fusese externată. „Suspendarea va dura până la finalizarea anchetei medicale ce va fi făcută în acest caz. Există o comisie abilitată să efectueze asemenea verificări. Comisia va fi condusă de directorul medical al spitalului, dr. Bende Barna Gavril”, a declarat preşedintele Consiliului de Administraţie, dr. Bianca Fărcaş.
Dr. Tirinescu: „Eu am recomandat amânarea externării”
Şeful Secţiei de Pediatrie, dr. Lucian Tirinescu, declară că el a recomandat ca Mirabela (fetiţa de un an şi 10 luni decedată marţi, după ce fusese internată cu pneumonie pe data de 15 martie şi externată luni, 21 martie) să mai rămână sub observaţie măcar o zi, însă doctoriţa Nastasia Joldiş a fost cea care decis externarea. „Fetiţa s-a externat cu o evoluţie favorabilă. Clinic, arăta bine în ziua externării, dar sesizările mamei care spunea că fetiţa varsă după administrarea medicaţiei şi care acuza emisia a două scaune de către fetiţă, dar neprezentate personalului medical, m-au determinat să-i recomand doamnei doctor (Joldiş – n.red.) amânarea externării cu minimum o zi, lucru pe care nu l-a respectat. Ştiu că ar fi trebuit să scriu asta şi pe foaia de observaţie, dar am crezut că e suficient să spun, că doar oameni suntem şi ne respectăm reciproc. În plus, eu, ca şef de secţie, nu pot să dau ordine, ci doar recomandări, pentru că fiecare medic are dreptul de decizie, în spiritul noţiunii de liberă practică, al libertăţii profesionale a medicului. Copilul părea în regulă. Mai tuşea câteodată, că aşa tuşesc după pneumonie copiii, la plămâni nu avea nimic, nu se auzea nimic, în gât nu avea nimic, burta era moale... Eu am zis să-l mai ţinem, totuşi, sub observaţie încă o zi, mai ales că afecţiunile de acest gen, la copii, au evoluţii rapide”
Dr. Joldiş: „Şeful de secţie şi-a pus parafa pe biletul de externare”
Dr. Nastasia Joldiş, medicul curant în acest caz, îşi contrazice şeful în problema externării. Mai mult, susţine că mama fetiţei ar fi trebuit să se întoarcă în spital, după ce a văzut că starea acesteia se înrăutăţeşte, din nou (femeia ne-a declarat miercuri că, practic, a fost „externată cu forţa”). „Domnul doctor (Tirinescu – n.red.) a pus parafa pe fişă şi pe biletul de externare. Din gură zicem, dar facem altceva. Externarea s-a făcut cu acordul medicului şef. Dumnealui şi-a pus parafa. Că dacă nu punea parafa şi scria «nu se externează»… el decide, nu eu decid. E medic-şef, că de-aia trebuie să-i facă externarea. El trebuia să scrie «Nu se externează». A zis probabil pe gură, pe considerentele că mama a spus că a avut noaptea două scaune modificate. N-au fost scaune diareice că n-au fost înregistrate. Eu am toată documentaţia acolo, că nu există să nu fie notate de asistente pentru că pe urmă sunt pasibile de pedeapsă. Dacă mama îi arăta scaunele asistentei, să le noteze, este clar... Poţi să iei în considerare o mamă dacă nu vezi obiectiv? Nu poţi!
Trei zile am fost liberă, n-am văzut copilul. Documentele vorbesc. Dacă n-aş avea documentele n-aş fi credibilă. Ştiind că n-a avut patru zile scaun m-am uitat în caietul de observaţie şi nu s-au consemnat patru zile scaune. Deci noi nu ştim dacă a avut sau nu, sau mama a ascuns asta. Dac-a avut, trebuia să arate. În ziua plecării, primul lucru a fost s-o întreb: «Mamă, de patru zile n-a avut scaun, peste noapte a avut ceva scaun să poţi să-mi arăţi?» Vis-a-vis de salonul în care a fost copilul a fost registratoarea noastră şi a auzit discuţia cu mama c-am întrebat-o. Îl scoate din recipientul de colectare pampersul şi mi-l arată. M-a auzit asistenta când i-am spus că ăsta-i un scaun legat, consistent, normal…
Luni dimineaţa, copilul era bine din punct de vedere clinic. Nu i s-a declanşat diareea. Probabil i s-a declanşat după aceea, sau peste noapte (luni spre marţi – n.red.). Eu am fost de gardă luni, am făcut 9 internări, o grămadă de consultaţii şi nu a venit înapoi. Şi domnul medic-şef a fost de gardă ieri şi a spus că a fost un caz care s-a întors înapoi şi au decis internarea. Toţi vin (înapoi – n.red.), şi ea nu vine (mama Mirabelei, fetiţa decedată– n.red). În decurs de 29 de ore n-are timp să ajungă cu copilul grav bolnav?! Asta nu trădează ceva? (Mama şi-a dus fetiţa la medical de familie a doua zi, care a constatat că micuţa era grav deshidratată şi a trimis-o, din nou, la spital, unde a decedat în jurul orei 15.30 – n.red.).
Boala interală nu s-a declanşat în spital. Vărsăturile diareea s-au declanşat acasă. Febră n-a făcut pe tot parcursul internării. Eu am documentele.”
Nastasia Joldiş este ieşită la pensie însă, la cerere, i se prelungise contractul până la finele acestui an.