Medic celebru, acuzat de șpagă pentru rețete cu metadonă

Medic celebru, acuzat de șpagă pentru rețete cu metadonă

Procurorii DIICOT și polițiștii anti-drog au descoperit că, din luna martie a acestui an, doctorul Cristian Bengescu a început să vândă rețete dependenților de heroină. A creat, pentru prima oară, o piața neagră a metadonei.

Cel mai cunoscut expert în toxicomanii, doctorul Cristian Gheorghe Bellu-Bengescu (71 de ani), acreditat de Consiliul Europei și membru al Asociației Mondiale a Psihiatrilor, a fost prins, luni, primind mită de la un pacient. Medicul a fost coordonatorul secției care tratează dependenții de droguri a Spitalului „Alexandru Obregia”. Se pensionase, dar colabora cu centrul și avea un cabinet particular pe Bulevardul Iuliu Maniu.

Consumatorii apelau la el pentru a cumpăra legal, de la farmacii, pastile de metadonă. În schimbul a 600 de lei, doctorul ar fi prescris unui pacient trei rețete în mai puțin de o lună. Astfel, în loc de 2.280 de pastile, pacientul a luat 6.840 de pilule. În urmă cu două zile, procurorii l-au surprins în cabinetul privat în timp ce scria rețeta specială. Pentru prescrierea ilegală a drogului pe reţetă, Bengescu ar putea primi de la unul la cinci ani de închisoare. Reputatul medic a ajuns în atenţia DIICOT şi BCCO în luna martie. Atunci au început să apară la vânzare, în cartiere precum Ferentari şi Berceni, cantităţi mari de metadonă.

Grav este că, pe lângă cei care aveau nevoie să se trateze, substanța era vândută și altor persoane care deveneau, la rândul lor, dependente de droguri. „Am avut cazuri în care primul drog consumat de tineri a fost metadona, apoi au ajuns să încerce heroina sau alt drog”, ne-au explicat poliţiştii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Din luna martie, anchetatorii au confiscat sute de pastile deturnate din circuitul legal.„Metadona este considerată un drog de mare risc, iar modul de distribuție care se face legal este foarte bine reglementat prin lege. Se distribuie în centrele ANA, la cele ale Ministerului Sănătăţii şi la cabinetele private, de unde se poate lua rețeta galbenă pe baza căreia farmaciile eliberează metadona. Așa că, existența drogului pe piața neagră a intrat imediat în atenția polițiștilor”, spun anchetatorii.

Locuri insuficiente pentru tratament

Medicul Bogdan Gheorghe, specialist în cadrul Agenției Naționale Antidrog (ANA), ne-a declarat că prin administrarea metadonei se evită sevrajul și durerile fizice insuportabile ale consumatorilor, astfel încât psihologii să poată lucra cu aceștia. „Cantitatea de metadonă care trebuie administrată se stabilește în urma evaluării, dar cea la nivel internațional este de 100 de mg/zi. În centrele noastre, consumatorii sunt evaluați din punct de vedere medical, psihologic și social, semnează un acord și trebuie să respecte planul de tratament. Metadona se administrează numai la noi, iar în situația în care se observă o evoluție pozitivă, pacientul poate primi și acasă anumite doze”, a precizat medicul Bogdan Gheorghe. Explicația specialiștilor pentru apariția pieței negre a metadonei este dată și pe seama locurilor insuficiente pentru tratament. „În București sunt 6.000 de consumatori problematici de heroină, iar locurile de tratament disponibile sunt doar 1.000. În această situație este imposibil de ținut sub control fenomenul”, susțin surse judiciare.