Marius Oprea: Monica Macovei a primit un CD pe care se afla opisul dosarelor din arhiva SIPA
- Sorin Andreiana
- 26 mai 2017, 00:00
Publicarea de Evenimentul zilei a Raportului din 2008 asupra administrării arhivei SIPA a stârnit reacții din cele mai diverse.
Dacă judecătorul Dana Gîrbovan felicită jurnaliștii care au insistat în demersul de a afla adevărul despre fostul serviciu secret al Ministerului Justiției, alții au criticat publicarea raportului. Deschiderea subiectului SIPA a dat multora curajul de a vorbi despre secretele întunecate ale acestei structuri. Marius Oprea, fost consilier de stat al premierului Călin Popescu Tăriceanu, a făcut ieri o dezvăluire despre primele zile de după închiderea serviciului.
Opisul în două exemplare
Bomba zilei a fost detonată ieri de istoricul Marius Oprea. Deşi apare ca făcând parte din prima comisie de inventarierie a arhivei SIPA, aceasta ne-a declarat ieri că a participat doar la 2-3 discuţii despre situaţia dosarelor. „Eu am participat doar la vreo 2-3 şedinţe în care am am discutat ce ar trebuie făcut cu arhiva SIPA. Discuţiile le-am avut cu Doru Dobocan şi Claudiu Octavian Secașiu şi am propus că ea ar trebui preluată şi administrată după modelul CNSAS. În acea perioadă nu s-a intrat în arhivă iar după o lună eu m-am retras pentru că mi s-a refuzat eliberarea unui certificat ORNISS, în baza căruia putea intra acolo”, ne-a spus istoricul. Tot el ne-a povestit şi un episod halucinant care o implică pe fostul ministru Monica Macovei. „La scurt timp după ce s-a dat hotărârea de guvern din ianuarie 2006 prin care se stabilea inventarierea arhivei SIPA Monica Macovei şi Dan Tapalagă au vizitat într- o seară, spre noapte, locul în care erau ţinute dosarele. Aceasta este o vizită pe care a recunoscut-o zilele acestea şi Tapalagă. Îmi aduc aminte că un ofiţer din acea perioadă mi-a povestit că erau trei angajaţi ai SIPA care au conduso pe Macovei şi că aceasta, după ce a făcut scandal pentru modul în care erau aruncate dosarele, a petrecut mai bine de o oră în arhivă. Ofiţerul mi-a povestit însă că exista un opis în două exemplare al arhivei SIPA, în care exista lista dosarelor iar un CD cu acest opis a primit şi Monica Macovei în acea noapte”, ne-a spus Marius Oprea.
Şefa judecătorilor: „Ce a căutat un cadru SRI în arhiva SIPA?”
Publicarea listei celor care au intrat în arhiva SIPA între 2007 şi 2013 a creat un val de reacţii în sistemul judiciar din România. Primul lucru care a atras atenţia ieri dimineaţă a fost o vizită în arhivă făcută pe 13 decembrie 2013, la mult timp după ce comisia Chiuariu-Predoiu îşi încheiase activitatea. Dana Gîrbovan (foto), preşedinta UNJR, a remarcat anomalia vizitei printr-o întrebare: „Ce a căutat un cadru SRI în arhiva SIPA în 2013?”. Aceasta scrie pe pagina personală de Facebook: „Îi felicit pe toţi jurnaliştii care au insistat pentru a se face lumină în legătură cu arhiva SIPA. Contrar celor spuse de unele persoane din presă, lămurirea tuturor aspectelor privind arhiva SIPA este imperativă pentru a clarifica această pată neagră din justiţia post-comunistă românească. Constat cu surprindere că atât magistraţii, cât şi opinia publică, au fost ţinuţi în eroare ani de zile în legătură cu această arhivă”. În aceeaşi postare, Gîrbovan pune şi trei întrebări esenţiale: „Ce a căutat domnia sa (Teodor Florian Andronache- n.r.) în arhiva SIPA?”, „În baza cărui ordin al ministrului s-a format comisia care a intrat în arhiva SIPA în 2013?” şi dacă „Există un raport şi/sau proces verbal întocmit de această comisie?”
Personajul care a intrat în 2013, angajat SRI şi fin al ministrului Justiției
Dar cine este Florian Teodor Andronache? Amintim că în lista prezentată ieri de Ministrul Justiţiei, acesta apare ca făcând parte dintr- o echipă alături de alte trei persoane care au intrat în arhiva SIPA în decembrie 2013. Alături de el au mai fost la acea vizită Marius Ştef, la acea dată directorul Direcţiei de Prevenire a Criminalităţii şi Terorismului din ANP, Adrian Oltenaş, la acea dată şef serviciu la ANP. Ofiţerul SRI, Florian Teodor Andronache, care a intrat în arhiva SIPA în decembrie 2013, a fost consilier al ministrului Robert Cazanciuc, fiind detașat de la SRI. Despre Andronache s-a afirmat că e finul fostului ministru.
Cazanciuc: vizita din 2013 s-a făcut pentru schimbarea unui bec
Despre acest caz a vorbit ieri şi fostul ministru, Robert Cazanciuc, în mandatul căruia a fost făcută intrarea din decembrie 2013 în arhivă. Motivul este cel puţin ciudat: în arhivă s-a intrat pentru că se arsese un bec. „ANP, depozitarul arhivei, a sesizat Ministerul Justiţiei cu privire la faptul că sistemul de supraveghere video, exterior locaţiei, a indicat faptul că pe holul de acces către camerele sigilate în care erau depozitate documentele arhivei SIPA este posibil să se fi defectat un corp de iluminat. Prin ordin al MJ s-a constituit o comisie alcătuită din persoane autorizate legal pentru zone cu restricţii de acces”, a precizat Robert Cazanciuc.
Macovei cere sesizarea Parchetului General, după publicarea raportului
Fostul Ministru al Justiţiei, Monica Macovei, a reacţionat aseară faţă de publicarea raportului cu privire la arhiva SIPA publicat de EVZ. „Este necesar ca Ministerul Justiției să declasifice cât mai repede toate documentele legate de arhiva DGPA/SIPA, întocmite până astăzi: ordine de ministru, note de fundamentare, ordine ale conducerii SIPA/DGPA, procese verbale, raportul Chiuariu-Predoiu, cu menționarea datelor, anilor și a persoanelor implicate. Intrarea în arhiva DGPA/SIPA a 4 persoane în anul 2013, în mandatul ministrului Robert Cazanciuc, la peste 5 ani distanța de finalizarea raportului unei comisii a Ministerului Justiției, trebuie, de asemenea, clarificată”, scrie europarlamentarul pe pagina sa de Facebook. Aceasta cere sesizarea Parchetului General privind neregulile semnalate în raport. „Orice indiciu de fapte și acțiuni ilegale trebuia semnalat din momentul respectiv, al întocmirii raportului, instituțiilor penale abilitate”, spune Macovei. Aceasta se declară victima unei manipulări, dar evită în continuare să răspundă concret la întrebările pe care şefa UNJR; Dana Gîrbovan, i le-a adresat sa sfârşitul săptămânii trecute.
Băsescu: „Au încercat să arunce mizeria justiţiei la CSAT”
Fostul președinte Traian Băsescu l-a contrat însă pe Predoiu şi a spus că nu a picat în capcana acestuia și în niciun caz nu a luat decizii în CSAT legate de arhiva SIPA. „În ceea ce priveşte SIPA, oricât încearcă „băieţii veseli“ să arunce responsabilitatea la CSAT, nu merge. Acest serviciu a fost înfiinţat prin ordin al ministrului, a fost subordonat strict Ministrului Justiţiei, nu a fost niciodată analizat în CSAT şi nu a raportat niciodată CSAT sau Preşedintelui României. Cu siguranţă, şi Predoiu şi Cazanciuc au încercat să arunce mizeria justiţiei la CSAT, sau, dacă se poate, la Preşedintele României. Vă imaginaţi ce-ar fi fost la gura „băieţilor veseli“ dacă picam în capcana de a lua eu, sau CSAT, decizii, legat de arhiva SIPA, în locul Ministrului Justiţiei? Ar fi fost ilegal şi ar fi dat ocazia „binevoitorilor” să ţipe că eu am copiat arhiva. Nu mai vorbim cum, ei, guralivii,ar fi fost „siguri” că eu organizez şantajarea judecătorilor şi procurorilor cu documente din arhiva SIPA”, a spus fostul preşedinte.
Danileţ spune că a încheiat doar procese verbale de sigilare a uşii
La rândul său judecătorul Cristi Danileț a declarat că prima comisie a arhivei SIPA, din care a făcut parte, a încheiat procese verbale de sigilare a ușii și nu procese verbale referitoare la activitatea celor care au format comisia. „Prima comisie, din care am făcut parte, a fost una în care s-a stabilit calendarul de închidere a activității SIPA, fără niciun acces la arhivă, fără niciun contact fizic la arhivă. Comisia Macovei a fost alcătuită de mine și de un alt procuror. Cum vă spuneam noi am intrat de trei ori în arhivă și am încheiat procese verbale de sigilare a ușii și nu procese verbale referitoare la activitatea noastră”, a precizat judecătorul.
Înainte de a muri judecătorul Turianu a reclamat dispariţia a 17 dosare din arhivă
Regretatul Corneliu Turianu a dezvăluit în anul 2015, pe blogul său, că a fost șantajat de un consilier prezidențial cu dosarul său aflat în arhivele SIPA. Astfel, Andrei Dan Muraru, consilier la Palatul Cotroceni, s-a ales cu un dosar penal după ce judecătorul Corneliu Turianu, fost membru al CNSAS, a făcut o plângere penală în care arăta că a fost șantajat cu un dosar despre cariera sa ca magistrat. Ancheta poliției a descoperit că Andrei Dan Muraru ar fi sustras, în 2007, dosarul din arhivele SIPA cu ajutorul fratelui său gemăn, Alexandru Muraru. Corneliu Turianu mai arăta în plângere că din arhivă au dispărut încă alte 17 dosare. Scopul, susţine Turianu, era compromiterea sa pentru a demisiona din Colegiul CNSAS în favoarea numirii pe aceeaşi funcţie a fratelui geamăn al lui Andrei Dan Muraru. Cauza a fost clasată după decesul regretatului jurist Corneliu Turianu.
Un nou CNSAS! Tudorel Toader nu vrea distrugerea arhivei SIPA
Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, respinge ideea distrugerii arhivei SIPA. Acesta precizează însă şi că detaliile care ţin de viaţa personală a celor vizaţi nu vor fi făcute publice. „E păcat să o distrugem, pentru că ea este o istorie mai plăcută sau mai puţin plăcută a Justiţiei. Arhiva SIPA are în ea documente privind activităţile desfăşurate de către funcţionarii cu statut special, de către cei de la ANP. Vă daţi seama, oamenii ăia nu pot să-şi dovedească vechimea, să aibă pensie. Cum să o distrugi? A doua categorie de documente din arhiva SIPA ţin de viaţa privată pe care o vom respecta şi nu le vom divulga. Are în ea probabil informaţii ce ţin de serviciu pe care le voi desecretiza. Celelate sunt de competeţa Guvernului sau a CSAT”, a declarat Toader. Ministrul a explicat şi cum anume se va pune în practică desecretizarea şi folosirea documentelor din arhivă. „Vom face un fel de CNSAS. Vom pune 3-4 funcţionari de la ANP si Ministerul Justiţiei care au acces la secrete de stat. Primul lucru trebuie să restituie documentele celor de la ANP să-şi facă dovada dreptului la pensie”, a mai precizat Tudorel Toader. Ministru a mai adăugat că mai există două rapoarte de desecretizat. Acesta a mai susținut că unul dintre cele două documente este secret de stat.
Ieri, ministrul a adat publicității și lista persoanelor care au intrat în arhiva SIPA, dar doar după 2007, ministrul spunând că nu există date despre intrările anterioare.Informațiile care lipsesc sunt din timpul ministeriatului Monică Macovei, care a părăsit ministerul Justiției la 5 aprilie 2007.