Manualele digitale ar putea deveni istorie. Se reîntorc vechile abecedare?

Manualele digitale ar putea deveni istorie. Se reîntorc vechile abecedare?

Cei aproape 300.000 de copii care nu au manuale în acest moment și nu pot avea mai devreme de o lună duc oficialii la măsuri disperate. Una dintre ele ar fi revenirea la vechile abecedare, însă nici ele nu vor putea fi gata imediat.

În ședința de guvern de ieri premierul Victor Ponta i-a transmis ministrului Educației, Remus Pricopie, să rezolve situația manualelor într-o săptămână. Termenul este însă prea scurt: numai pentru tipărirea cărților este nevoie de 10-14 zile. Soluția alternativă propusă de premier este întoarcerea la manualele vechi, chiar dacă de anul acesta a fost introdusă o nouă programă școlară. În plus, și pentru tipărirea vechilor abecedare și cărți de matematică este nevoie de cel puțin câteva săptămâni.

O altă comisie reanalizează ofertele

Elevii de clasa I și a II-a nu au găsit în prima zi de școală pe bănci tradiționalele manuale, iar vina pentru acest fapt este aruncată de la o instituție la alta, după ce Ministerul a decis în 2013 schimbarea manualelor pentru clasele mici, decizie ce și-a început demersurile abia în martie 2014. În 17 iulie 2014, când au fost anunțați câștigătorii licitației - firmele SC CD Press SRL și SIVECO și Editura Litera – 11 sesizări au fost depuse la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor. Abia în data de 10 septembrie, CNSC a anunțat decizia: trei contestații ale editorilor au fost admise, șase admise în parte și două respinse, iar MEN trebuie să reevalueze ofertele într- un termen de 25 de zile. În acest moment, la minister o altă comisie decât cea inițială analizează cele 21 de oferte primite. „Reevaluarea a început imediat după decizia din 9 septembrie”, ne-au transmis reprezentații MEN.

Ne puteți urmări și pe Google News

Revenirea la vechile manuale, păguboasă

Revenirea la manualele vechi, în ciuda unei programe noi, este o soluție aproape la fel de greu de aplicat ca și tipărirea noilor manule digitale. „Până săptămâna viitoare trebuie să gasiți soluția, chiar și temporară”, a cerut premierul ministrului Pricopie, acesta fiind amenințat cu demiterea, în caz contrar. Ponta a declarat că, în cazul în care procedurile aferente licitației nu se încheie până săptămâna viitoare, trebuie găsită o soluție, chiar dacă asta „înseamnă ca și anul acesta copiii să învețe după manualele vechi.” Termenul de o săptămână dat de premier este însă prea scurt.

Claudiu Istrate, directorul executiv al Uniunii Editorilor din România, susține că este cel mai optimist termen la care elevii vor avea manuale este în aproximativ o lună.

„Decizia de a se reveni la abecedare este nejustificată și păguboasă pentru bugetul statului. Retipărirea manualelor vechi ar dura în jur de o lună, în timp ce manualele noi pot veni în aproximativ o lună și jumătate. Ar însemna bani aruncați pe fereastră pentru două săptămâni de școală”, este de părere directorul executiv al Uniunii Editorilor din România.

Se încurcă în declarații

Oficialii au ajuns să se contrazică în declarații. Inspectorul General al Municipiului București, Constantin Trăistaru, declara recent: „Un lucru este clar: potrivit unei note a Ministerului Educației, elevii claselor I și a II-a nu vor învăța după manualele vechi”.

Profesorii înlocuiesc cărțile cu fișe xeroxate din banii lor

În timp ce oficial se caută stângaci soluția, învățătorii recurg la măsuri de compromis. O învățătoare care predă la clasa I din județul Teleorman spune că lipsa manualelor este derutantă pentru elevi: „Ne descurcăm foarte greu fără manuale, nu avem material didactic nici pentru recapitulare, ne descurcăm doar cu fișele pe care le xeroxăm noi învățătorii banii noștri sau din banii școlii. Ne-au spus că noile manuale vor veni în aproximativ o lună”. Sunt însă școli în mediul rural în care dascălii nu își permit xeroxarea fișelor și astfel elevii nu au ce face la școală, mai spune dascălul.