Mai mulţi primari, înşelaţi de falşi procurori DIICOT. Escrocii le cereau edililor datele bancare și făceau cumpărături pe internet

Mai mulţi primari, înşelaţi de falşi procurori DIICOT. Escrocii le cereau edililor datele bancare și făceau cumpărături pe internet

Procurorii DIICOT împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din Galaţi, Vrancea şi Constanţa au efectuat două percheziţii într-un penitenciar şi şase percheziţii în locaţii de pe raza judeţului Constanţa, în cadrul unei acţiuni de destructurare a unei grupări, din care fac parte şi deţinuţi, care a înşelat mai mulţi primari şi administratori ai unor societăţi comerciale.

Potrivit unui comunicat al IGPR, gruparea era formată din 6 bărbaţi, cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani, dintre care 3 erau deţinuţi.

  • În perioada martie-aprilie 2015, deţinuţii au apelat telefonic primari ai unor localităţi din mai multe judeţe, prezentându-se, în mod fals, ca fiind procurori DIICOT.

Sub pretextul unor cercetări efectuate cu privire la fraude, deţinuţii le-au solicitat primarilor date referitoare la toate cardurile de credit sau debit personale şi ale membrilor familiei pe care ulterior le-au utilizat pentru a face comenzi online pe site-uri de comerţ electronic din România.

  • Totodată, deţinuţii au solicitat ca bunurile achiziţionate să fie trimise unor complici aflaţi în diferite localităţi de pe raza judeţului Constanţa.

Din cercetări a rezultat că deţinuţii au apelat telefonic şi administratori ai unor societăţi comerciale care deţin terminale paypoint şi, inducând-i în eroare în acelaşi mod, şi anume că se efectuează cercetări într-un dosar penal, le-au solicitat să se prezinte de urgenţă la sediul Parchetului din localitate.

  • Ulterior, inculpaţii au contactat angajaţii aceloraşi societăţi comerciale şi, sub pretextul unor verificări tehnice cu privire la terminalul paypoint, le-au solicitat să opereze tranzacţii, în scopul obţinerii unor coduri de reîncarcare prepay. Codurile de reîncărcare au fost furnizate apoi altor membri ai grupării, pentru a fi valorificate.

Din investigaţiile efectuate rezultă că prin acest mod de operare a fost creat un prejudiciu de peste 50.000 lei.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Compartimentul Operaţiuni Speciale Vrancea, acţiunea fiind realizată cu sprijinul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Vrancea şi Serviciul pentru Acţiuni Speciale Vrancea.

Ne puteți urmări și pe Google News