Mafia și corupția din Ploiești. Cum a ajuns DNA stăpână peste SRI
- Petrisor Cana
- 23 februarie 2017, 00:00
Denunțurile făcute de foști ofițeri ai serviciului secret, dezvăluite de Evenimentul zilei, scot la iveală un fapt șocant: procurorii anticorupție au intrat în posesia multora dintre faptele de natură penală săvârșite de șefi din SRI pe care nu le-au trimis în instanță. În aceste condiții s-a ajuns ca un magistrat, precum Mircea Negulescu, să îi dea ordine unui ofițer SRI și să fabrice stenograme. Singurul caz în care un înalt ofi țer a fost trimis în judecată și condamnat a fost instrumentat de DNA pe vremea când instituția era condusă de Daniel Morar
Faptele dezvăluite de fostul șef de la contraspionaj al SRI Prahova, colonelul Florin Gulianu, și de maiorul Daniel Florea, fost șef al biroului securitate internă sunt doar câteva dintre denunțurile făcute de ofițeri ai serviciului secret care au reclamat fapte penale la Direcția Națională Anticorupție (DNA) săvârșite de înalți responsabili ai Servicului Român de Informații (SRI). Revolta multora dintre acești ofițeri a fost că niciuna dintre sesizările făcute în anii 2014 și 2015 nu și-a găsit continuitatea în instanță, așa cum se întâmplase cu fostul șef al SRI Prahova, colonelul Corneliu Păltânea. Acesta din urmă a fost trimis în judecată de DNA în 2006 și condamnat în anul 2012 pentru protejarea unor grupări infracţionale care comercializau ilegal produse petroliere.
FOTO: Florian Coldea, fost prim-adjunct al directorului SRI FOTO: NICU DÎRDÎIAC
Faptele de corupție reținute în sarcina lui Păltânea sunt, însă, mai puțin grave decât cele de care este acuzat și Constantin Marin, de exemplu, cel care l-a înlocuit la șefia Direcției Județene de Informații (DJI). Păltânea a fost judecat pentru luare de mită, instigare la delapidare şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, iar Marin este acuzat de luare de mită, evaziune fiscală, abuz în serviciu, favorizarea infractorului şi fals intelectual. În cazul lui Păltânea, însă, la șefia DNA se afla Daniel Morar, iar din mai 2013 instituția anticorupție este condusă de Laura Codruța Kovesi.
Faptele penale ale șefilor SRI, la mâna procurorilor
Așa cum a dezvăluit cotidianul nostru, ofițeri cu funcții de conducere de la SRI Prahova și de la vârful ierarhiei serviciului secret au fost acuzați de fapte penale, aflate la mâna procurorilor. Spre exemplu:
Constantin Marin, mutat, în iulie 2014, la SRI Dâm bovița, este acuzat în denunțurile celor doi ofițeri că a luat mită cherestea și alt material lemons de la firma Prunus Plopeni care se afla în atenția SRI pentru acțiuni ce periclitau siguranța na țională. Administratorul firmei, Ion Tudose, avea să devină, ulterior, denunțătorul DNA în dosarele în care a fost arestat primarul Ploieștiului, Iulian Bădescu și cel în care DNA îl cercetează pe Sebastian Ghiță și în care sunt judecați foştii săi colegi, procurorii Liviu Tudose şi Aurelian Mihăilă, fostul şef al IPJ Prahova, Viorel Dosaru şi fostul şef al DGA Prahova, Constantin Ispas.
De asemenea, Marin este acuzat că s-a ocupat de afaceri imobliare ilegale, folosind telefonul de serviciu pentru intermedierea tranzacțiilor, împreună cu un fost proxenet, Denis Mihai, zis „Pictorul”. În cadrul acestor afaceri, fostul șef al SRI Prahova este acuzat de evaziune fiscală deoarece a subevaluat sau nu a declarat valoarea reală a tranzacțiilor efectuate. Averea colonelului este estimată la circa un million de euro. De asemenea, colonelul Daniel Croitoru, șef Sector Antiterorism, subordonatul lui Marin, este acuzat că trimitea ofițerii SRI să ia șpăgi de la patronul SC Agrisol International SA Boldeşti Scăieni, cetăţeanul libanez Charbel Laoun, asociat şi director general al firmei. Acesta lear fi dat un plic în care se afla suma de 2.000 lei, whisky, cafea etc. Se întâmpla în anul 2013, la un an după ce Youssef Laoun a fost pus sub acuzare de procurorii DIICOT pentru spălare de bani, evaziune fiscală şi contrabandă în operaţiuni comerciale cu cereale, paguba ridicându-se la circa 30 de milioane de euro.
Același ofițer a primit, în preajma Sărbătorilor de Paşte 2014, de la responsabilii aceleiaşi firme, carne de pasăre și de porc, tacâmuri de pui, fiind încărcate în maşină de serviciu şi transportate în unitate susținându-se că ar fi destinate popotei. În timp ce ofițerii SRI Prahova încasau mită de la libanez, DNA îl punea sub acuzare, pe baza unui denunț făcut de unul dintre asociații lui Youssef Laoun, reprezentantul Agricola Crevedia, Rami Ghaziri, pe Daniel Dragomir, fostul ofițer SRI anchetat în dosarul „Black Cube”. Cum s-a dovedit ulterior, instanța a desființat toate acuzațiile procurorilor anticorupție. Sub nasul ofițerilor de la SRI Prahova, în toamna anului 2013, potrivit reprezentanţilor DNA, banii din evaziunea fiscală de la Avicolele Crevedia şi Tărtăşeşti – societăţi membre ale grupului „Agroli” – au fost transferaţi în Liban, o parte din aceştia întorcându- se în ţară pentru a susţine investiţiile afaceristului libanez.
Și prefectul Capitalei a „spălat” un dosar
Daniel Florea (foto) susține că procurorul Valentin Teodorescu, fost ofiţer SRI și şef de birou la SRI Prahova, cunoaşte o pluralitate de fapte de corupţie şi abuz în serviciu comise de colonelul Constantin Marin. Acesta a formulat denunţ la DNA, dar procurorul militar Nicolae Petrovan, actualul prefect al Capitalei, l-a soluţionat cu NUP. Petrovan a fost numit în funcție de PSD, iar la șefia PSD Prahova se afla Mircea Cosma.
Negulescu ordona, ofi țerul SRI scria
În acest context, chiar și după apariția înregistrărilor de la România TV în care procurorul Mircea Negulescu dezvăluia soției unui inculpat detalii din dosarele penale, magistratul lăsa să se înţeleagă că era sigur că nu va păţi nimic în urma scandalului. El recunoaște că are DNA are un protocol semnat cu SRI. „Cu Sabin (Sabin Iancu, actualul șef al SRI Prahova n.r.) aveam un protocol de cooperare semnat pe dosarul ăsta... Era o relație profesională... Știi cum? Mi-e o frică, mă jur... Mă dă afară din magistratură... Vai, mi-e o frică. Sunt foarte speriat, nu se vede pe mine?”, spune Mircea Neguescu într-o înregistrarea făcută publică de Lumea justitiei.
Stenograme fabricate
Fostul șef al biroului securitate internă din SRI Prahova, Daniel Florea, a dezvăluit, la România TV, că procurorul Mircea Negulescu dicta ofiţerilor de caz din SRI „interceptările” pe care le voia în dosare. În acest fel, dosarul pe care magistratul îl instrumenta trebuia să aibă probitate în instanță. Maiorul în rezervă susţine că, din geșeală, Negulescu l-a sunat pe el, în locul unui coleg, și i-a spus să scrie un dialog pe care urma să îl primesacă de la SRI, ca notă de informare oficială, pentru a o include în dosar. Ofițerul susține că, în acest mod, Negulescu fabrica stenograme. „A sunat din greşeală, voia să-l sune pe ofiţerul de caz. Zice «Negulescu sunt, scrie» - «Scriu». Şi am scris. La sfârşit, zice «Ai înţeles?» - «Am înţeles, dar ştii cu cine stai de vorba?» - «Păi nu eşti...» - «Sunt Daniel Florea». El practic a dictat ce să-i dea SRI”, a povestit Daniel Florea în emisiunea „România la raport”. Ofițerul a mai spus că a fost trecut în rezervă pentru că a atins „o zona sensibilă”.