Lupte ca la Mărăşeşti pentru milioanele dedicate „Centenarului”

Lupte ca la Mărăşeşti pentru milioanele dedicate „Centenarului”

Bătălia, dusă în subteranele guvernării, îi are ca protagonişti pe ministrul Culturii şi pe şeful Departamentului pentru strategii guvernamentale. Învingătorul va fi desemnat de premierul Tudose, în Consiliul interministerial. Fondurile pentru 2018 vor fi „o rezultantă și nu o premisă” a evenimentelor

Debutul manifestărilor dedicate Centenarului Marii Uniri va avea loc la Iaşi în zilele de 23 şi 24 noiembrie, printre acţiuni numărându-se şedinţe festive ale Executivului şi Parlamentului. Decizia a aparţinut guvernului, care, în şedinţa din 5 octombrie, a alocat, din rezerva bugetară la dispoziţia sa, 5,9 milioane de lei. Iniţial, ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, anunţase că îşi dorea ca pe 26 noiembrie, la Teatrul Naţional din Bucureşti, să aibă loc un eveniment de lansare a Centenarului.

Şedinţa de Guvern de la Iaşi se va desfăşura în sediul Bibliotecii Universităţii Tehnice Gheorghe Asachi, iar cea a Legislativului, la Teatrul Naţional, unde, în 1916, regele Ferdinand a deschis lucrările Parlamentului mutat la Iaşi. Va fi refăcut traseul feroviar între Gara Ciurea şi Gara Iaşi, pentru comemorarea celor peste 1.000 de morţi din accidentul feroviar produs în iarna anului 1916 din cauza supraaglomerării generate de numărul mare de refugiaţi, accident considerat drept cea mai mare catastrofă din România. Manifestările se vor încheia cu Balul Centenarului.

Premierul prezidează şi împarte

Componenţa nominală a Comitetului interministerial pentru Centenar a fost aprobată printr-o decizie a premierului Tudose, pe 12 octombrie. El este preşedintele comitetului, în timp ce ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, este vicepreşedinte. Din comitet mai fac parte: Felix Rache - consilier de stat la Departamentul pentru strategii guvernamentale, Gyorgy Attila – de la Ministerul Finanţelor, Adriana Mihaela Udroiu - Ministerul Dezvoltării, Nicolae Nasta - Ministerul Apărării, Alexandru Victor Micula - Ministerul Afacerilor Externe şi Mirel Taloş - vicepreşedinte al Institutului Cultural Român. Prima întâlnire a comitetului va avea loc, cel mai probabil, săptămâna aceasta.

Potrivit surselor Evenimentului zilei, se duc lupte între Romaşcanu şi Rache pentru cine va fi desemnat să administreze bugetul ce va fi alocat, care va fi „o rezultantă și nu o premisă” a evenimentelor, potrivit ministrului Culturii.

Un milion de la Ministerul Culturii

Ministerul Culturii derulează Programul ACCES CENTENAR - sesiunea 2017, care are alocată suma de un million de lei, pentru evenimentele ce se desfăşoară între 1 octombrie şi 30 noiembrie. Romaşcanu a anunţat că au fost 84 de proiecte înscrise. El a amintit și înființarea Fundației pentru Centenar în subordinea Secretariatului General al Guvernului, „un vehicul care să poată colecta sponsorizările și donațiile care vin din partea partenerilor privați”.

De asemenea, Ministerul Culturii a lansat un apel de proiecte pentru2018, destinat operatorilor culturali privați și organizațiilor neguvernamentale ce desfășoară activități culturale. Ministerul a centralizat deja 2.170 de proiecte, dintre care urmează să fie selectate cele care vor fi propuse Guvernului pentru finanțare.

Cel mai mare proiect naţional de la integrarea în UE

Sărbătorirea Centenarului încheierii Primului Război Mondial şi al Marii Uniri este cel mai important proiect național postaderare la Uniunea Europeană, în desfășurarea căruia sunt parte Preşedinția României, Guvernul, Parlamentul, Casa Regală, Academia Română, ICR, marile universități, asociațiile culturale private și administrația locală. La Bucureşti ar trebui, conform ministrului Culturii, să se desfăşoare, pe 26 noiembrie, un evenimant care „va consta într-un preeveniment în foaierul Teatrului Naţional, un eveniment de muzică şi poezie în Sala Mare a teatrului, plus o recepţie şi un mare concert în Piaţa Universităţii”. 

Ne puteți urmări și pe Google News