Luminile şi umbrele guvernului de „pamblicari”, văzute de la talpa ţării
- Roland Căt ălin Pena
- 31 ianuarie 2018, 00:00
Nu-mi iese din cap poza de grup de la depunerea jurământului la Cotroceni. La câţi miniştri i-a servit partidul, premierului Dăncilă îi va fi greu şi să-şi numere colegii de cabinet, darămite să-i ţină minte pe fiecare după nume şi „pronume”, unde mai pui zecile de secretari de stat…
Dar nu asta e problema, poporul român, cât o fi el de istovit, încă mai permiţându-şi să hrănească nişte guri de miniştri în plus. Problema e ca mulţi dintre ei să nu le deschidă. Să tacă şi să facă, deşi şi cu făcutul e primejdios. Poate Dumnezeu va fi cu noi, ca în urmă cu 100 de ani, şi le va da, cu voie sau fără de voie, gândul bun şi calea cea dreaptă.
Că se poate, stă dovadă pilda pe care o dădea, în ziua învestirii, istoricul şi jurnalistul George Damian, citez: „Ultimatumul german către România la începutul anului 1918. Consiliu de coroană. Ne batem, nu ne batem? Generalii își scutură decorațiile: 100.000 de baionete pentru țară, pe aici nu se trece, triunghiul morții, sânge și fier!
La sfârșit lt. col. Icsulescu de la Itendență scoate o listă: gloanțe pentru 10 zile de luptă, proiectile artilerie pentru 4 zile de luptă, hrană pentru 7 zile de luptă. Clinchetul decorațiilor se aude ca o ploaie în surdină. Să vedeți ce vom râde cu lacrimi când se întâlnește doamna Viorica cu lt. col. Icsulescu de la Itendență, am impresia că încă trăiește și are lista la zi”. Apropo, pentru domnul Popa de la Învăţătură, „itendenţă” nu e regionalism, mă jur cu DEX-ul în mână…
Dacă ar fi să ne luăm după domnul Dănuţ Andruşcă de la Economie, lt. col. Icsulescu de la Itendență va fi făcut de râs de către viitorul Fond Suveran de Dezvoltare şi Investiţii, care va introduce în industrii şi agricultură peste opt miliarde de euro. Măi, să fie, l-o moşteni pe Soros fondul ăsta, ori cum? Altă întrebare: Andruşcă ce-o fi înţeles că face un ministrul al Economiei? Că-n popor, a face economie e echivalent cu a-ţi pune banii la ciorap, iar, dacă-ţi duduie învârtelile, la saltea! Se mai practică şi depusul în conturi bancare, dar lasă urme şi te pot sălta mascaţii pentru „ilicit”.
Însă, cum doamna premier s-a declarat intransigentă din prima întâlnire de lucru a cabinetului de luni seară, există posibilitatea, mică şi pricăjită, e drept, ca, în timpul mandatului, membrii echipei dumneaei să se abţină. Adică să-i cuprindă din senin frica de Dumnezeu şi de eventualii lor denunţători, ce ar putea fi tentaţi să presteze pentru pedepse mai mici.
Cât priveşte serbarea Centenarului, e de notorietate că la Cultură se pricepe toată lumea, deci există premisa ca maestrul George Ivaşcu să facă numai lucruri bune, pline de miez patriotic.
La Sport, idem ca la Cultură. Iar cum domnişoara Bran, privită pe dinafară, că pe dinăuntru o să avem tot timpul, e un excelent exemplu de „corpore sano” uns cu palincă de cea mai bună calitate din producţia familiei sale, nu e cazul să ne facem griji suplimentare.
Un alt ministru care nu are cum să nu-ţi sară în ochi este domnul Anton Anton, ce pare plin de energie. Potrivit mărturisirilor studenţilor, dânsul încăpea în Trabant din tinereţe. Ceea ce nu a fost cazul lui Mihai Tudose, drept pentru care partidul l-a scutit de chin după jumătate de an.
Primul guvern condus de o femeie e înţesat de doamne, lucru bun, în principiu, dar cu potenţial exploziv. Că unde sunt mai multe decât două, Domnul cu mila! A se vedea „Gaiţele” lui Alexandru Kiriţescu.
Referitor la doamna Dăncilă însăşi, deocamdată putem spune că dacă onomastica nu ţi-o alegi la botez, coafura e chestie de opţiune personală, iar destinul de premier e complet dependent de ursitoare şi de conducerea partidului.
Conform tradiţiilor recente, ar trebui să ne aştepte maxim şase-şapte luni de „pamblicării” măreţe. Cu Dumnezeu înainte în „Anul Centenar”!