LOCALNICII din Vama Veche amenință cu PROTESTE. Nu vor punct de tranzit pentru REFUGIAȚI
- Feri Predescu
- 16 martie 2016, 19:30
Îngrijorare mare în rândul localnicilor din Vama Veche. Poliția de Frontieră Constanța amenajează lângă legendarul sat turistic, la granița cu Bulgaria, un punct de tranzit pentru migranții care ar putea intra ilegal în țară. Deși autoritățile de frontieră susțin că va fi doar o zonă de triere a eventualilor transfugi, localnicii din Vama Veche amenință cu proteste.
Curtea unei foste unități de grăniceri în care pe vremuri erau cazați angajații care păzeau granița cu Bulgaria este amenajată în aceste zile pentru adăpostirea temporară a persoanelor prinse că au intrat ilegal în țară. Pe uscat sau pe mare. Polițiștii de frontieră insistă să precizeze că nu este vorba de o tabără de refugiați. “Este un spațiu destinat doar trierii, indentificării și amprentării persoanelor care încalcă frontiera de stat, după care, la finalizarea cercetărilor vor fi predate in custodie publică colegilor de la Serviciul Imigrări care vor lua măsurile ce se impun”, subliniază purtătorul de cuvânt al Gărzii de Coastă, Marius Niculescu.
O mulțime de utilaje cară piatră, amenajează curtea, urmând să se amplaseze, dacă e nevoie, corturi și toalete ecologice. Clădirile din curte sunt părăsite de mult, inutilizabile.Se fac măsurători. Nici primăria Limanu și nici localnicii nu au fost informați asupra intențiilor Poliției de Frontieră. La doi pași de spațiul pregătit pentru transfugi, pe terenul său moștenit de generații, Ilie Ilie din Vama Veche se oprește din grădinărit. Spune că în ultimele zile a văzut o mulțime de polițiști, jandarmi, pompieri, utilaje. Un muncitor i-a șoptit că vin transfugii.
“Ei dacă sunt mulți, eu pot să fac față la ăștia, dacă vin și sar gardul ? Îl fac fac praf. Eu am și păsări aici. Granița e aici, să pună jandarmii să păzească”, sugerează omul. Localnicii sunt în pragul revoltei, mai ales că nu au fost consultați. “Mâine vor să facă protest, aici. Se adună și din 2 Mai. E problema și cu plaja la noi. Dacă ies, transfugii s-ar putea să ajungă și pe plajă”, spune nea Ilie. Nu îi este teamă de migranți. “În țara mea mi-e teamă de altul care vine aici? Ce să zic , sunăm și noi la 112 ,haideți domnule veniți aici”. Prietenul lui lui îl liniștește. A auzit că de fapt migranții vor fi în tranzit. “Nu au de ce să rămână în România, ei vor în Germania”.
Mai tânăr și mai hotărât, Cătălin Becleanu, cere socoteală autorităților. El nu-și explică de ce nu au fost găsite alte locații, în zonele neturistice ale litoralului. “La noi, fiind o zonă turistică și un sat foarte cunoscut în România, cine nu a auzit de Vama Veche, din punctul meu de vedere, numai ideea că sunt prezenți în zonă ne afectează. Nu am nimic cu oamenii, săracii, sunt și ei cum sunt, că nu au plecat de bine de acolo. Dar trebuie să luăm atitudine”,spune tânărul, îngrijorat de lipsa de transparență a autorităților de frontieră. Nici primarul Iustin Urdea nu a fost informat. Edilul a aflat, din auzite, că transfugii nu vor sta mai mult de 24 de ore. Prefectul de Constanța, Adrian Nicolaescu, nu se bagă. Se ascunde în birou.
Asaltată de presă, Garda de Coastă vine cu precizări. “În această săptămână, la fostul sediu al Poliţiei de Frontieră Vama Veche se efectuează lucrări de întreţinere şi igienizare ale spaţiului şi construcţiilor adiacente.Acest spațiu, ca orice alt sediu al Poliţiei de Frontieră Române, poate fi folosit și pentru activităţile specifice ce sunt derulate de instituţia noastră în cazul depistării unui grup de imigranţi (trierea, identificarea, amprentarea migranţilor etc). Nu exista informatii despre vreun eventual grup de migranți. Ne pregătim pentru punerea in aplicare a prevederilor OUG nr. 53 din 2015 pentru stabilirea unor masuri aplicabile in cazul apariției la frontiera de stat a unui aflux de migranți”.
Surse din Garda de Coastă au declarat pentru EVZ că, în funcție de fondurile care se vor obține, toate pichetele Poliției de Frontieră de pe litoral vor fi amenajate pentru a face față unor eventuale apariții a transfugilor în zona de sud este a țării. Sutele de migranți care în ultimii doi ani au ajuns în România, pe Marea Neagră, au fost adăpostiți, până la trierea lor, la sediul Gărzii de Coastă, la Terminalul de Pasageri din portul Constanța și chiar intr-o tabără de copii din Eforie. Ulterior, unii dintre ei, au fost transferați la Centrul de Refugiați de la Galați.