Editura Evenimentul si Capital

Liviu Dragnea și Codruța Kovesi suferă de aceeași boală: Paranoia de a se crede de neînlocuit | ROMANIA LUI CRISTOIU

Ion Cristoiu
Autor: | | 12 Comentarii | 3009 Vizualizari

Joi, 6 iulie 2017, site-ul Rise Project a publicat un document, atribuit DGPI, dar fără nici un alt element care să-i confirme autenticitatea, care semnala, încă din 2011, că în Teleorman se petrec fraude de corupție sub conducerea lui Liviu Dragnea. Documentul, unul dintre sutele care se dau publicității într-un an, pe fondul unui acces liber la ipostaza de presă, ar fi trecut neobservat, dacă, în chiar ziua anunțată de site ca pentru publicare, un comando al ANAF nu s-ar fi năpustit asupra redacției. De precizat că ANAF e în subordinea Guvernului Mihai Tudose, un Guvern controlat și pilotat cu strictețe de însuși Liviu Dragnea.

 Duminică, 9 iulie 2017, seara, întrun interviu la România tv, tipic presei care te pupă acolo unde dușmanii politici îți ard palme, Liviu Dragnea a dezmințit informațiile conținute de document. După ce-a pus capăt dezmințirii, liderul PSD s-a lansat într-un lung discurs, din care cităm: „În ultimele luni, am avut poziții destul de dure și le am în continuare vizavi de acest personaj malefic, care este George Soros. Și îi transmit și acum: N-o să cedez! Totul pleacă de la Soros, de la răul pe care vrea să-l facă în această țară și nu numai în această țară. Este foarte simplu. Noi am cîștigat alegerile pentru a guverna pentru români și pentru toate firmele care lucrează cinstit în România și vrem ca fiecare român să se simtă liber în țara lui, să poată să performeze în țara lui, să poată să-și facă o afacere în țara lui, să aibă un venit bun în țara lui.” Duminică, 18 iunie 2017. Postul România tv dă publicității înregistrări despre care se pretinde c-au fost făcute la o ședință a Codruței Kovesi cu procurorii DNA. Deși înregistrările sînt urmate de emisiuni acuzatoare la România tv și la Antena 3, totuși ele nu fac o gaură în cer din punctul de vedere al supraviețuirii Codruței Kovesi în fruntea DNA.

Nu numai pentru că, în afara înregistrărilor România tv, nu aduce nici o altă informație menită să confirme autenticitatea documentului sau măcar să-l lămurească cît de cît, dar și pentru că, excepție făcînd năravul de vătaf pe moșie, lesne de sesizat în discursul Codruței Kovesi, așa cum am mai scris, fapte penale nu se desprind din document. Poate că pînă la urmă Scandalul s-ar fi stins, dacă șefa DNA, lovită de nebunia tipică șefilor autoritariști, n-ar fi purces la o scandaloasă anchetă internă avînd drept punct central darea afară, fără motive temeinice, a doi dintre procurorii DNA care au refuzat să se lase umiliți prin testul cu poligraful.

Duminică, 16 iulie 2017, într-un interviu gen masaj cu limba aplicat întregii personalități, începînd de jos în sus, luat de Ziare.com Codruța Kovesi, după contestarea înregistrărilor, s-a apucat să țină un discurs: „Nu eu sînt problema. Problema este eficiența DNA. Ea îi disperă pe unii care vor ca noi să nu ne mai facem treaba. Eficiența DNA e problema. Orice procuror-șef ar fi, este sau va fi, dacă va fi eficient, va și el o problemă.

De aceea, sîntem atacați, de aceea mafia ne atacă, de aceea, sînt presiuni, de aceea, sînt hărțuiri, pentru că sîntem eficienți. Dacă nu investigam pe nimeni, dacă nu ne atingeam de nimeni, toată lumea ne lăuda și ar fi fost foarte bine. Am deranjat persoane care au deținut funcții importante, care au deținut averi importante. Este un asalt asupra DNA pentru eficiență.

Am discutat despre acest subiect cu colegii mei. Nu o să cedăm. Eu nu o să cedez. Ei nu o să cedeze. O să ne continuăm treaba. Cît vom fi lăsați, pentru că noi ne luptăm cu mafia.”

Și Liviu Dragnea și Codruța Kovesi reacționează public la documente publicate despre ei în presă.

Între cei doi sunt deosebiri esențiale. Liviu Dragnea are mustață, în timp ce Codruța Kovesi se poartă cu breton. Liviu Dragnea are succes la sexul opus, pe cînd Codruța Kovesi n-are succes nici cînd bărbații primesc ordin să-i întrețină iluzia că are succes. Liviu Dragnea e președintele PSD. Codruța Kovesi e șefa DNA.

Liviu Dragnea a ajuns unde a ajuns prin propriile puteri. Codruța Kovesi a ajuns unde a ajuns ca biela manivelă a lui Florian Coldea.

Cu toate aceste deosebiri, cărora li se adaugă, evident, și altele, lesne de ghicit și de cititori pe cont propriu, între cele două reacții există atît de multe puncte comune că, de n-ai ști din presă că aparțin unor persoane diferite, ai crede că sunt ale aceleași persoane, funcționînd una sub acoperire de cealaltă.

Și Liviu Dragnea și Codruța Kovesi:

1. Pleacă de la un fapt banal- publicarea în presă a unui document acuzator- pentru a se prăbuși fără parașută în teoria unei conspirații teribile pusă la cale împotriva lor. În cazul lui Liviu Dragnea, articolul din Rise Project e acuzat ca expresie a unei campanii duse împotriva sa de George Soros. În cazul Codruței Kovesi, înregistrările date de România tv sunt denunțate ca un moment dintr- o Operațiune a Mafiei împotriva DNA și mai ales a persoanei sale fizice cu și fără ciorapi. Orice om normal a văzut în cele două fapte doar un demers publicistic normal. Pînă la un punct, chiar cei doi au susținut asta. Liviu Dragnea a zis că Nota e lipsită de orice importanță, iar Codruța Kovesi că Înregistrările sunt un fals. De reamintit că atît Scandalul Documentului, cît și Scandalul Înregistrărilor n-au avut nici o urmare în planul funcțiilor celor doi. Lui Liviu Dragnea nu i-a cerut nimeni demisia, iar Codruța Kovesi nu numai că n-a fost revocată de președinte, dar mai mult a și fost mîngîiată pe ghips de Klaus Iohannis pentru a nu mai fi mîhnită. Dacă nu era gafa ANAF în cazul lui Liviu Dragnea, și gafa anchetei interne, în cazul Codruței Kovesi, Scandalul ar fi murit la puțin timp după publicarea documentelor, cum se întîmplă la noi, de 27 de ani, cînd o acțiune mediatică nu face parte dintr-o conspirație. Cei doi ar fi trebuit să se mulțumească cu dezmințirea. Ei însă s-au lansat în teorii ale conspirației atribuind unor fapte de presă pur și simplu conotațiile unor intrigi interne și externe înpotriva lor.

2. Nu explică opiniei publice mecanismul prin care cele două fapte de presă sunt rezultatul unei conspirații. Liviu Dragnea pune pe seama lui George Soros publicarea documentului de către Rise Project. Deși Liviu Dragnea neagă autenticitatea documentului, să admitem, împreună cu șeful PSD, că publicarea acestuia e rodul unei Operațiuni regizate de Soros. Cum a avut loc implicarea miliardarului? A sustras miliardarul printr-un angajat DGPI documentul strict secret din seifurile Ministerului de Interne, după care l-a dat site-ului Rise Project cu indicația de a-l publica? A trimis miliardarul comandoul ANAF la Rise Project pentru a amplifica Scandalul? Codruța Kovesi susține că Scandalul Înregistrărilor, incluzînd și demiterea celor doi procurori, e Opera Mafiei. Cum a avut loc asta? Înregistrările au fost făcute de un procuror din sală. E respectivul procuror un angajat al Mafiei? Cum au ajuns înregistrările la România tv? Le-a adus Cosa Nostra sau Ndrangheta? Codruța Kovesi afirmă că cuvinte precum cur și mîncațiaș au fost luate dintr-un alt context și plasate în discursul ei. Cum și cînd i-au fost înregistrate cuvintele cur și mîncați-aș? Cînd colabora mai mult decît îndeaproape cu Florian Coldea, știindu-se că într-un cuplu se admit pe motive de psihologie obscură și cuvinte mai tari? Scandalul s-a amplificat prin ancheta internă ordonată de Codruța Kovesi. Cum a acționat Mafia în acest caz? S-a strecurat în visurile de una singură ale Codruței Kovesi și i-a zis să facă ancheta?

3. Profită din plin de unul dintre cele mai scîrboase instrumente de lingușire mediatică:

Interviul cu întrebări de tip masaj cu limba dată prin miere.

Dacă fiecare dintre cei doi ar fi fost interlocutorii unor interviuri profesioniste, întrebările de mai sus ar fi trebuit puse de ziariștii care i-au avut în față. Cum aceștia nu leau pus, ba chiar au avut grijă ca nu cumva interlocutorul să fie surprins de vreo întrebare nearanjată anterior interviului, și Liviu Dragnea și Codruța Kovesi au putut bate cîmpii cu grație, fără teama c-ar putea fi treziți la realitate.

4. Încearcă prin teoriile conspirației să scoată ceva profit din postura de victime. Deși împotriva lor s-au năpustit forțe puternice – Soroșimul, Mafia-, nici Liviu Dragnea, nici Codruța Kovesi nu se lasă intimidați în bătălia lor eroică, plină de sacraficii. Amîndoi proclamă pompos că vor Rezista, deși nimeni nu le-a cerut asta. Amîndoi apelează la un truc ieftin postdecembrism:

Supraevaluarea propriei personalități prin prezentarea drept ultimă redută, drept ultim zid de apărare, drept Eroi care fac față cu brio tuturor încercărilor.

Prin transformarea unui fapt de presă într-un moment dintr-o conspirație teribilă împotriva lor, Mari Eroi ai Nației, un fel de Frați Gracchi ai României de azi, în varianta frate și soră, și Liviu Dragnea și Codruța Kovesi dau seamă de o boală asemănătoare: Paranoia de a se crede de neînlocuit.
Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
16:45 Președintele Iohannis face o declarație de presă după consultările cu partidele 16:12 CONSULTĂRI la Cotroceni. UDMR: Nu o cunoaștem pe Viorica Dăncilă/Așteptăm decizia Președintelui pentru a purta discuții cu propunerea PSD 14:54 CONSULTĂRI la Cotroceni. Băsescu a avut în „plic” două propuneri de premier 11:40 CONSULTĂRI la Cotroceni. Liderul PSD, Liviu Dragnea: „Viaţa bate filmul!” 10:52 SURPRIZĂ în POLITICĂ. Cine a CÂȘTIGAT din RĂZBOIUL Dragnea-Tudose. Indiciu: NU e NICIUNUL dintre cei doi 09:41 EXCLUSIV EVZ. LISTA NEAGRĂ a miniștrilor PSD. Opt miniștri își vor pierde portofoliile în cabinetul Dăncilă 08:40 Marcel Ciolacu a DEMISIONAT din funcția deținută în GUVERN 08:20 Badea lansează bomba: URMĂTORUL PREMIER va fi DISCIPOLUL LUI COLDEA. „PSD îşi bate joc de votanţi” 22:22 Demisia lui Tudose. SE ŞTIA DEMULT despre LOVITURA DE GRAŢIE din PSD. Poate fi numită CONFIRMAREA ANULUI 19:55 Dragnea a dezvăluit cum va alege PSD viitorul premier: „Am mână proastă! Eu nu voi mai propune niciun nume” 19:54 Horoscop. Așa cum v-am anunțat în ”Horoscopul 2018”, Mihai Tudose și-a dat demisia pe 15 ianuarie 19:23 Cine se află în spatele premierilor demiși din PSD? ASTA, DA, DEZVĂLUIRE. Seism pe scena politică. NEWS ALERT! 17:29 UN GENERAL CELEBRU I-A ÎNVENINAT pe Dragnea şi Tudose. „Ultimul supraviețuitor al epocii Băsescu” 16:50 Mihai Tudose a promovat un Penal în Guvern! De ce nu mîrîie Presa anticorupție?! România lui Cristoiu 15:15 Prima femeie PREMIER din istoria României! VIORICA DĂNCILĂ este propunerea PSD pentru funcția de prim-ministru 15:01 Olguța Vasilescu: DĂNCILĂ va continua cu legile JUSTIȚIEI/. PSD îi acordă tot sprijinul 13:31 Va numi Klaus Iohannis al treilea guvern PSD după ce a promis că nu va face asta? NEWS ALERT ÎN POLITICĂ! 13:13 PSD o propune premier pe Viorica Dăncilă - UPDATE NEWS ALERT ÎN POLITICĂ! 11:17 Noul premier PSD: Firea, Stănescu, Vasilescu și Manda au refuzat. Cine este în cărți în Kiseleff 10:58 Liviu Dragnea, „SPULBERAT” la Bruxelles: „A aprins fitilul unei REVOLTE cum nu a mai fost vreodată!”

Articole salvate