Legendara Steaua ’86, măcinată de orgolii, interese și ranchiună. Armata a sădit sămânța de scandal

Legendara Steaua ’86, măcinată de orgolii, interese și ranchiună. Armata a sădit sămânța de scandal

La 32 de ani distanță de la cea mai mare performanță reușită de un club din fotbalul românesc, eroii de la Sevilla duc un război întreținut de interese financiare.

Data de 7 mai 1986 a rămas de referință pentru fotbalul românesc. În urmă cu 32 de ani, la Sevilla, Steaua câștiga Cupa Campionilor Europeni, după ce o învingea pe Barcelona (0-0 și 2-0 după executarea loviturilor de departajare).

A fost singurul caz în care o echipă de fotbal din România a mers până la capătul drumului și a cucerit cel mai important trofeu continental, cupa poreclită „urecheata”, datorită toartelor proeminente.

Fără petrecerile de altădată

De-a lungul timpului, s-a scris și povestit cam totul despre traseul european al steliștilor, din sezonul 1985 - 1986. Fotbaliștii care au scris istorie la Sevilla s-au despărțit, au luat-o pe drumuri diferite, dar s-au reîntâlnit cu religiozitate la data de 7 mai, pentru a sărbători marele eveniment.

În acest an, însă, în jurul acelei echipe formidabile plutește o atmosferă dezolantă. Helmuth Duckadam, omul care a apărat 4 lovituri de la 11 metri în meciul cu Barcelona, anunțase săptămâna trecută că nu va mai organiza petrecerea de la Cheile Grădiștei, dar nu va merge nici la festiviatea celor de la CSA Steaua. „Eu v-am spus încă de anul trecut că nu o să mai organizez nimic. M-am ocupat cinci ani de aniversări şi de petreceri pe la Cheile Grădiştei. Nu am făcut-o nici anul trecut, nu o să o fac nici acum(...). Doar să merg aşa, la un restaurant, să bem un pahar de vin şi să facem o poză, nu voi accepta. Nu mă duc la o şu- şanea.

 

„Azi suntem dezbinați”

Ieri, fostul portar a postat pe Facebook un mesaj tulburător, îndreptat către reprezentanții Armatei.

Acum 32 de ani, eram fericit. Azi, din păcate, sunt supărat și dezamăgit. Pentru niște orgolii personale, și a unui om frustrat, azi suntem dezbinați. Am și eu câteva întrebări pentru cei care au condus Armata Română, miniștri, generali și, nu în ultimul rând, pentru dl. Talpan: unde aţi fost în perioada 1986-1994, când am fost obligat să cresc câini de rasă, pentru a-mi putea întreţine familia? Unde aţi fost între anii 1994-2001, când am fost nevoit să apelez la Ministerul de Interne, pentru a obţine un loc de muncă? Dar între 2001-2018? (...) Iar voi, cu siguranţă, veţi rămâne o RUŞINE a istoriei!

 

Plătit de Becali, Lăcătuș a schimbat tabăra

Ruptura dintre foștii componenți ai Stelei s-a amplificat în ultimii patru ani, după ce Steaua lui Gigi Becali a fost învinsă în instanță de reprezentanții Ministerului Apărării Naționale. Președinte de imaginel al echipei finanțate de Becali, Duckadam a rămas alături de latifundiar.

În tabăra cealaltă s-a poziționat Marius Lăcătuș, cel care a antrenat-o pe actuala FCSB în trei mandate. Fostul număr 7 a fost strecut pe statul de plată al celor de la CSA Steaua și a devenit un dușman al lui Becali. Victor Pițurcă, fost prieten al lui Gigi, este un susținător al proiectului Armatei, și dă impresia că-i plătește polițe ex-camaradului pe care l-a băgat în fotbal.

Marea Schismă produsă de reprezentanții MApN

Săptămâna trecută, în urma unei decizii luate de magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție, Gigi Becali (foto sus) a pierdut definitiv dreptul de-a folosi numele Steaua. Florin Talpan (foto jos), juristul celor de la Clubul Sportiv al Armatei Steaua, continuă războiul cu latifundiarul din Pipera.

Mâine va avea loc un nou termen de procesul în care reprezentanții MApN îi cer lui Becali o despăgubire de 37 de milioane de euro. „Dacă pierd procesul ăsta s-a terminat. Mă retrag”, a anunțat machidonul. Printre eroii de la Sevilla care sunt de partea proiectului Armatei se mai numără Ștefan Iovan, omul care a ridicat primul CCE deasupra capului. Iovan este apropiat al lui Victor Pițurcă și este cunoscut faptul că nu iese din cuvântul acestuia. Totuși, cei doi s-au certat aunci când „Piți” a plecat de la Națională și Iovan a rămas secund.

De asemenea, Tudorel Stoica este un vechi opozant al lui Becali, nemulțumit fiind de faptul că finanțatorul n-a apelat niciodată la serviciile sale. Contra sunt și Mihai Majearu și Adrian Bumbescu, În tabăra moderaților au rămas antrenorul Emeric Ienei, Miodrag Belodedici, Loți Boloni și Gabi Balint. Lucian Bălan a dispărut fulgerător, în 2015, mă- cinat de grijile materiale.

 

Ne puteți urmări și pe Google News