Legea lui Dragnea prevede AMENZI până la 6000 de lei. Proiectul de lege, pe cale să fie ADOPTAT

Legea lui Dragnea prevede AMENZI până la 6000 de lei. Proiectul de lege, pe cale să fie ADOPTAT

Liderul social-democrat vrea să implementeze o lege potrivit căreia oricine adresează comentarii defăimătoare pe reţeaua de socializare Facebook să fie pedepsit. Mai mult, proiectul de lege prevede amenzi între 1000-30000 de lei dacă ţinta defăimarii este o persoană fizică sau 2000-60000 lei dacă discriminarea vizează un grup social.

Citeşte şi: Legea anti-Facebook provoacă revolta societății

Societatea civilă a reacţionat rapid la demersul lui Liviu Dragnea, iniţiind o petiţie pe care toată lumea o poate semna AICI.

Legea, un instrument de intimidare

Potrivit iniţiatorilor petiţiei, legea pe care Dragnea vrea să o implementeze este un instrument de intimidare.

“Semnatarii acestei scrisori solicitam Camerei Deputatilor sa respinga proiectul legii privind promovarea demnitatii umane si tolerantei fata de diferentele de grup (asa-numita lege "anti-defaimare sociala"), in forma actuala recent aprobata de Senat. Consideram ca o asemenea lege poate fi folosita ca instrument de intimidare a vocilor incomode din presa si societate civila si poate duce la incalcari grave ale dreptului la libera exprimare”.

“În conditiile ambiguitatilor privind definitiile, este neclar daca, de exemplu, legea nu ar permite amendarea cu sume usturatoare a unui jurnalist sau om obisnuit care scrie in spatiul public despre un partid ca avand mai multi corupti decat altii sau despre parlamentari ca votandu-si in grup pensii speciale. Cuantumul amenzilor este suficient de mare incat sa duca la autocenzurarea vocilor critice.

Consideram, de asemenea, inacceptabil ca o lege cu implicatii majore asupra libertatii de exprimare sa fie aprobata fara o dezbatere argumentata si o consultare publica reală”, se mai arată în textul petiţei.

Aviz pozitiv de la Ponta

Guvernul a avizat pozitiv legea Dragnea, susțin mai multe publicații on-line. Totuși, în punctul de vedere al Executivului se cere ca noțiunea de „defăimare socială” să fie mai bine definită. Potrivit Guvernului, noțiunea de defăimare socială nu este “consacrată de reglementările comunitare”. În proiectul Dragnea se afirmă că defăimarea socială este „fapta sau afirmația prin care o persoană este pusă în situație de inferioritate pe temeiul apartanenței sale la un anumit grup social”. Guvernul a cerut eliminarea articolului privind incitarea la ură și discriminarea socială din proiect, care este redundant, deoarece Codul penal prevede sancțiuni pentru aceste fapte.

Proiectul de lege, mai aproape de adoptare

Senatul a aprobat miercuri, propunerea legislativă privind promovarea demnității umane și toleranței față de diferențele de grup. Proiectul a fost inițiat de Liviu Dragnea (PSD), potrivit căreia defăimarea socială se pedepsește cu amendă de la 1.000 lei până la 60.000 lei.

Această lege are un caracter ordinar, iar Senatul a aprobat-o în calitate de primă Cameră sesizată, cu 52 de voturi "pentru", 23 de voturi "împotrivă" și trei abţineri.

“Ministerul Adevărului”

Propunerea liderului PSD vizează şi înfiinţarea unui departament special în cadrul Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, dar şi obligaţia ca radioul şi televiziunea publică să includă programe de promovare a toleranţei, profesorii să urmeze cursuri pe această temă, iar unităţile de învăţământ să adopte un "plan anual pentru implementarea acţiunilor privind combaterea discriminării".

Dragnea recunoaşte că un astfel de demers este unic în România: "In cazul adoptarii propunerii legislative, Romania ar fi primul stat membru al UE care ar promova acest model proactiv pentru asimilarea la nivelul societatii romanesti a principiilor si a valorilor privind demnitatea umana si toleranta fata de diferente dintre grupurile sociale", se arata in expunerea de motive a proiectului de act normativ.

 “Angajatorii cu cel putin 50 de angajati vor trebui sa includa in Regulamentul de organizare si functionare un set de reguli privind respectarea drepturilor omului, combaterea discriminarii si promovarea demnitatii umane si tolerantei fata de diferentele de grup”, se mai arată în proiect.

Ce spun reprezentanţii societăţii civile:

Sorin Ioniţă, Expert Forum:

 “Facem o petitie impotriva acestei legi anti-presa si anti-libera exprimare a lui Dragnea, care vrea sa-si rebrenduiasca partidul acum ca tot il preia, ca pe unul hiper-politically correct. Dupa ce anul trecut pe vremea asta bobinau campanie primitiva, nationalist-ortodoxista contra lui Johannis, alimentati cu cei mai odiosi mercenari din PR de pe piata. Cu alte cuvinte, cat de credibil e ca brusc a inceput sa-l preocupe subiectul, dupa ce pana acum n-a dat in viata lui vreun semn de interes in sensul asta”

„Este o iniţiativă fără nicio logică, atâta vreme cât există instituţii precum CNCD sau CNA, există Codul Penal şi Codul Civil. Sunt convinsă că această lege va fi blocată în final de Curtea Constituţională, dar această tendinţă din partea parlamentarilor de restrângere a drepturilor cetăţeneşti este îngrijorătoare. Legea arată o tendinţă periculoasă de îngrădire a libertăţii de exprimare sub un ambalaj care la prima vedere ar putea părea tolerant şi pozitiv“, a conchis Cristina Guseth.