Editura Evenimentul si Capital

“Klaus Iohannis / Victor Ponta nu uita, Și Moldova-i treaba ta!” Cum se zbate Rusia să mute granița Războiului Rece pe Prut și ce fac românii

Dan Andronic
Autor: | | 71 Comentarii | 6298 Vizualizari

14 iunie. Va fi ziua unui test important. În Republica Moldova au loc alegeri locale. În contextul unei ofensive a propagandei Moscovei fără precedent, care încearcă să transforme agresiunile militare din Ucraina în victorii simbolice. Ca de obicei, Moscova este mult mai interesată decât Bruxelles-ul sau Bucureștiul de zona simbolică, înțelegând că nu contează cine a tras primul foc de armă, ci ce se va scrie în istorie legat de acel foc de armă.

Un moment politic care poate părea puțin important cititorilor, dar cu consecințe geostrategice importante. „Vladimir Putin acum duce o campanie propagandistă destul de eficientă, care este orientată spre populaţia vorbitoare de limbă rusă din Țările Baltice, Moldova şi alte state, iar noi (SUA) nu ripostăm sub nicio formă. Noi parcă am rămas în timpurile războiului rece, când toţi ascultam doar radioul”, a spus senatorul american John McCain.

Un politician american experimentat, fost candidat la președinția SUA, cu expertiză solidă în geopolitica zonei. O afirmație valabilă pentru Washington, dar pe care o puteți aplica cu deplină liniște sufletească și la București. Ați mai auzit vreo vorbă de la președintele României, Klaus Iohannis, sau de la primul-ministru al Guvernului, Victor Ponta, despre situația de la Chișinău? S-au mai manifestat în vreun fel, în ultimele luni? Părem mult mai preocupați de Ucraina decât de Republica Moldova.

În condițiile în care până acum 7 luni, în toată perioada mandatelor lui Tra-ian Băsescu, integrarea europeană a Republicii Moldova a fost unul din pilonii politicii externe românești. Atunci am înțeles că o Moldovă europeană înseamnă un plus de securitate în regiune. Acest lucru l-au înțeles și strategii lui Putin care au declanșat o bătălie politică. Fără menajamente (vezi cazul primarului Chișinăului agresat în primărie de deputați socialiști, cu polițiști pe post de spectatori), cu bani mulți și manipulare pe măsură.

De altfel, se poate observa o coordonare a partidelor dirijate de FSB (Федеральная служба безопасности) în cazul celor mai importante orașe din Moldova: Chișinău și Bălți. Controversatul lider politic pro-Putin, Renato Usatâi, candidează la Bălți, dar partidul său a pus la Chișinău un candidat care să nu-l încurce pe cel al socialiștilor. Nu mai știți cine-i Usatâi? Un bandit politic cu mulți bani care a promis că va ridica un Zid Chinezesc între România și Moldova…După care a fugit la Moscova.  

Sunt la fel de convins că nu ați știut că de când sunt alegeri pentru Primăria din Chișinău nu s-a întâmplat niciodată ca un candidat pro-rus să se impună! Acum au o șansă mare! Sunt înscriși în cursă 17 candidați, dar doi vor intra în turul doi. Scenariul optimist, cel mai probabil, îi include pe Dorin Chirtoacă (pro-european, actualul primar) și Zinaida Grecianîi (pro-Rusia). Ca să nu existe nici un dubiu asupra orientării politice, Zinaida Grecianîi și-a făcut afișe la braț cu Vladimir Putin în campania precedentă. Care și-a dat acordul pentru a-i fi folosită imaginea.

„Astăzi, se repetă istoria de acum zece ani. Atunci eram singuri împotriva tuturor, la fel ca acum. Cei care se declară urmași ai lui Lenin și care astăzi umblă cu steaua roșie prin oraș, nu sunt decât urmașii lui Ostap Bender(…) Aceștia s-au ascuns sub fusta lui Putin. Nu ei, ci Putin va fi contracandidatul meu în aceste alegeri locale”, a mai spus Chirtoacă.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate