“Klaus Iohannis /Victor Ponta nu uita, Și Moldova-i treaba ta!” Cum se zbate Rusia să mute granița Războiul Rece pe Prut și ce fac românii. EDITORIAL de DAN ANDRONIC

“Klaus Iohannis /Victor Ponta nu uita, Și Moldova-i treaba ta!” Cum se zbate Rusia să mute granița Războiul Rece pe Prut și ce fac românii. EDITORIAL de DAN ANDRONIC

14 iunie. Va fi ziua unui test important. În Republica Moldova au loc alegeri locale. În contextul unei ofensive a propagandei Moscovei fără precedent, care încearcă să transforme agresiunile militare din Ucraina în victorii simbolice. Ca de obicei, Moscova este mult mai interesată decât Bruxellesul sau Bucureștiul de zona simbolică, înțelegând că nu contează cine a tras primul foc de armă, ci ce se va scrie în istorie legat de acel foc de armă.

 

 

Un moment politic care poate părea puțin important cititorilor, dar cu consecințe geostrategice importante. „Vladimir Putin acum duce o campanie propagandistă destul de eficientă, care este orientată spre populaţia vorbitoare de limbă rusă din ţările Baltice, Moldova şi alte state, iar noi (SUA) nu ripostăm sub nicio formă. Noi parcă am rămas în timpurile războiului rece, când toţi ascultam doar radioul”, a spus senatorul american John McCain. Un politician american experimentat, fost candidat la președinție SUA, cu expertiză solidă în geopolitica zonei. O afirmație valabilă pentru Washington, dar pe care o puteți aplica cu deplină liniște sufletească și la București. Ați mai auzit vreo vorbă de la președintele României, Klaus Iohannis, sau de la primul-ministru al Guvernului Victor Ponta despre situația de la Chișinău? S-au mai manifestat în vreun fel, în ultimele luni? Părem mult mai preocupați de Ucraina decât de Republica Moldova. În condițiile în care până acum 7 luni, în toată perioada mandatelor lui Traian Băsescu, integrarea europeană a Republicii Moldova a fost unul din pilonii politici externe românești. Atunci am înțeles că o Moldovă europeană înseamnă un plus de securitate în regiune. Acest lucru l-au înțeles și strategii lui Putin care au declanșat o bătălie politică. Fără menajamente (vezi cazul primarului Chișinăului agresat în primărie de deputați socialiști, cu polițiști pe post de spectatori), cu bani mulți și manipulare pe măsură.

De altfel, se poate observa o coordonare a partidelor dirijate de FSB (Федеральная служба безопасности) în cazul celor mai importante orașe din Moldova: Chișinău și Bălți. Controversatul lider politic pro-Putin, Renato Usatâi candidează la Bălți, dar partidul său a pus la Chișinău un candidat care să nu-l încurce pe cel al socialiștilor. Nu mai știți cine-i Usatâi? Un bandit politic cu mulți bani care a promis că va ridica un Zid Chinezesc între România și Moldova…După care a fugit la Moscova.

Sunt la fel de convins că nu ați știut că de când sunt alegeri pentru Primăria din Chișinău nu s-a întâmplat niciodată ca un candidat pro-rus să se impună! Acum au o șansă mare! Sunt înscriși în cursă 17 candidați, dar doi vor intra în turul doi. Scenariul optimist, cel mai probabil, îi include pe Dorin Chirtoacă (pro-european, actualul primar) și Zinaida Grecianîi (pro-Rusia). Ca să nu existe nici un dubiu asupra orientării politice, Zinaida Grecianîi și-a făcut afișe la braț cu Vladimir Putin în campania precedentă. Care și-a dat acordul pentru a-i fi folosită imaginea. “Astăzi, se repetă istoria de acum zece ani. Atunci eram singuri împotriva tuturor, la fel ca acum. Cei care se declară urmași ai lui Lenin și care astăzi umblă cu steaua roșie prin oraș, nu sunt decât urmașii lui Ostap Bender(…) Aceștia s-au ascuns sub fusta lui Putin. Nu ei, ci Putin va fi contracandidatul meu în aceste alegeri locale”, a mai spus Chirtoacă. Din păcate, există și scenariul în care turul doi îi va avea ca protagoniști pe candidatul socialiștilor, contra candidatului comuniștilor.

Este adevărat că partidele pro-europene au înregistrat un recul masiv după eșecul de a forma un guvern la ultimele alegeri, scandalul banilor dispăruți din bănci dând muniție de nesperat propagandei rusești. Dacă urmărești ce se întâmplă în Republica Moldova, pare o retragere în degringoladă în fața Kremlinului. Cu insule mici de rezistență locală, generate de gesturile stupide ale autorităților. Dar unde-i România? Este obligată să rămână ambasadorul Republicii Moldova în procesul de integrare, să interconecteze sistemele energetice pentru a reduce independența de Rusia, să se manifeste ca un participant activ în viața politică moldovenească. Am auzit de prea multe ori că implicarea României nu face decât rău cauzei integrării R. Moldova, ca să mai cred în basmele spuse de acești strategi fricoși sau interesați. Cred că moldovenii trebuie ajutați, nu numai pentru că vorbesc aceeași limbă, dar și pentru că suntem același popor, avem aceleași interese. Dar să sperăm că cineva, de la Cotroceni sau Palatul Victoria va avea răbdare să citească aceste rânduri și să-și aducă aminte mai sunt lucruri de făcut. Chiar dacă timpul trece...

 

P.S. Dacă vi se pare că nu există o miză reală în alegerile din Republica Moldova, vă mai dau un motiv de gândire. Declarația comandantului Forţelor de Apărare din Estonia, generalul Riho Terras, într-un interviu cu Financial Times, care a anunţat că nu va tolera niciun fel de prezenţa militară neidentificată şi că militarii estonieni vor trage fără avertisment în aşa-zişii „omuleţi verzi” ruşi, dacă aceştia vor intră pe teritoriul ţării.