Klaus Iohannis: România trebuie să menţină un cadru de colaborare cu FMI

Klaus Iohannis: România trebuie să menţină un cadru de colaborare cu FMI

Preşedintele Klaus Iohannis afirmă că România trebuie să menţină un cadru de colaborare cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), întrucât majoritatea investitorilor privesc relaţia cu FMI ca un indicator de stabilitate.

Preşedintele a transmis un mesaj cu ocazia evenimentului "2015 Analyst and Investor Days", care a fost prezentat de consilierul prezidenţial Dan Mihalache:

"Sunt conştient de faptul că marea majoritate a investitorilor privesc relaţia dintre România şi Fondul Monetar Internaţional drept un indicator de stabilitate. După cum ştiţi, programul a expirat în septembrie 2015, fără o evaluare finală favorabilă din partea FMI, ceea ce a ridicat semne de întrebare cu privire la voinţa Guvernului de a implementa reformele structurale asumate. România trebuie să menţină un cadru de colaborare cu FMI şi să acţioneze responsabil fără ca stabilitatea macroeconomică să fie afectată", a spus Iohannis, conform Agerpres.

În mesaj, şeful statului a subliniat că atragerea de investiţii străine este o prioritate pentru România.

"Atragerea de investiţii străine este o prioritate pentru România. Însă, în egală măsură, trebuie să ne concentrăm şi asupra susţinerii capitalului românesc şi a investiţiilor autohtone", a declarat Iohannis.

El a mai precizat că în privinţa pieţei de capital investitorii instituţionali străini au un rol deosebit de important pentru dezvoltarea pieţei locale şi contribuie şi la educarea investitorilor autohtoni care s-ar putea îndrepta spre bursă ca instrument de finanţare pentru afaceri.

Şeful statului a punctat că dimensiunea economică a Parteneriatului Strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii prezintă un potenţial deosebit care trebuie dezvoltat.

"Consider că toate părţile implicate trebuie să depună eforturi pentru promovarea României ca locaţie pentru investiţii", a spus Iohannis, care a salutat activitatea depusă în acest sens de ambasadorii Statelor Unite şi ai Marii Britanii în România.

El susţine că, în cel mai scurt timp, trebuie gândită o strategie clară în privinţa pieţei locale de capital, cu implicarea tuturor decidenţilor şi actorilor afectaţi, mai ales în contextul în care, la 30 septembrie, Comisia Europeană a lansat planul de acţiune privind Uniunea Pieţelor de Capital (UPC).

"Totuşi, fără implicarea Guvernului, nu se va putea atinge o creştere a pieţei locale şi nu se va putea reduce decalajul existent faţă de alte pieţe europene. În acest sens, continuarea programului de privatizări prin Bursă este esenţial", a susţinut şeful statului.

În ceea ce priveşte sectorul companiilor de stat, preşedintele Iohannis a subliniat că această zonă necesită o reformă profundă.

"Conceptul de guvernanţă corporativă în companiile de stat este unul care trebuie încorporat în totalitate în modul în care Guvernul administrează participaţiile deţinute de statul român. Din păcate, implementarea guvernanţei corporative nu a fost realizată în mod unitar şi ultimii ani au adus chiar o stagnare în acest proces", a afirmat şeful statului.