Klaus Iohannis, primul lider est-european primit de Trump la Casa Albă

Klaus Iohannis, primul lider est-european primit de Trump la Casa Albă

Președintele român a fost în vizită, șase zile, în SUA, fi ind primul șef de stat român care a susținut o conferință de presă alături de un lider american, la Casa Albă

La Washington, Klaus Iohannis a avut și alte întâlniri: cu secretarul de Stat, Rex Tillerson, cu directorul CIA, Mike Pompeo, cu președintele Senatului SUA, Orrin Hatch, senatori și congresmeni, precum și cu membri ai comunității românești din SUA.

FOTO: Iohannis și Trump, pe peluza Casei Albe. Jurnaliștii de la CNN au comentat că Iohannis vorbește mai corect limba engleză decât liderul american FOTO: WWW.PRESIDENCY.RO

De asemenea, a fost invitat la Forumul Global al organizației American Jewish Committee.

Buget pentru NATO și Articolul 5

În conferinţa de presă comună cu Klaus Iohannis, Donald Trump a apreciat alocarea de către România a peste 2% din PIB pentru apărare. L-a numit pe președintele român „un prieten bun al SUA” și a menționat că relaţiile dintre ţările noastre datează de peste un secol, iar Parteneriatul Strategic a început acum mai bine de 20 de ani. Nu a uitat de sprijinul militarilor români în coaliția anti-ISIS și în lupta antiteroristă din Afganistan. „Acolo, 23 dintre cetățenii dvs. au plătit prețul suprem, iar America le onorează sacrificiul”, i s-a adresat el direct lui Iohannis.

FOTO: „Viitorul României și al relației ei cu SUA este foarte, foarte strălucit”, a scris Donald Trump pe Facebook, după întâlnirea cu Klaus Iohannis FOTO: WWW.PRESIDENCY.RO

Un alt răspuns important, la o întrebare adresată de jurnaliști, a fost declarația clară privind angajamentul SUA față de Articolul 5 al Tratatului Nord Atlantic, prin care toate statele membre sunt solidare cu un stat membru atacat.

Rusia, anticorupție

Liderul american a amintit și lupta anticorupție din România, lăudând „curajul și eforturile” care se fac pentru apărarea statului de drept.

Întrebat dacă acțiunile Rusiei ar trebui să creeze îngrijorare, Iohannis a răspuns că toată lumea este îngrijorată de ceea ce face Rusia și este nevoie de dialog, dar și de „o descurajare” a Rusiei.

Donald Trump a folosit conferința de presă și pentru a face declarații importante pentru politica internă americană: despre Qatar și finanțarea terorismului și despre audierea fostului șef al FBI, James Comey.

Diplomația și felicitările

Ambasadorul român în SUA, George Maior, declara, ieri, că vizita lui Iohannis va fi urmată de acţiuni practice. „Cel mai mare avantaj este faptul că avem în primele luni de mandat ale unei noi administrații americane o comunicare directă pe toată gama de interese vitale ale statului român în relaţia cu SUA - militare, strategice, economice. O vizită istorică. Diplomaţia română merită felicitată”, a afirmat Maior. Și ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, care n-a făcut parte din delegația președintelui, a declarat că vizita a fost „realmente o acțiune foarte importantă pentru România”. Iar analistul geopolitic George Friedman a declarat, la TVR, că era de aşteptat ca Trump să vrea o întâlnire cu preşedintele României, țară unde „sunt trupe americane, consilieri, reprezentanți ai SUA”.

Conform unor surse citate de Mediafax, Iohannis se va întâlni, la finalul lunii iunie, cu cancelarul german Angela Merkel şi cu preşedintele Franţei, Emmanuel Macron.