Recepție fără fast la Cotroceni, cu invitați triați

Recepție fără fast la Cotroceni, cu invitați triați

Președintele Klaus Iohannis a fost, ieri, gazda primei recepții la Palatul Cotroceni, cu ocazia Zilei Naționale, după ce evenimentul de anul trecut a fost anulat pentru prima oară în istoria postdecembristă, din cauza tragediei de la Colectiv.

 La fel ca la parada de la Arcul de Triumf, Iohnnis și-a triat invitații. Pe listă n-au figurat politicieni cu probleme în Justiție, precum președintele PSD Liviu Dragnea și liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu. Deși a fost invitat, ambasadorul Ungariei, Zákonyi Botond, nu a venit. Liderii comunității maghiare au spus că nu vor participa la Ziua Națională. 500 de invitați au fost la eveniment, neînsoțiți de partenerii lor. Nici soția președintelui, Carmen Iohannis, nu a venit. Primii ajunși au fost Mihai Răzvan Ungureanu, fostul șef al SIE, Eduard Helvig, șeful SRI și Florian Coldea, directorul-adjunct al SRI. Au fost prezenți și foștii șefi de stat, Traian Băsescu, Emil Constantinescu și Ion Iliescu. Băsescu a avut o discuție de câteva minute cu președintele CCR, Valer Dorneanu, iar Iliescu s-a bucurat de revederea lui Victor Ciorbea, Avocatul Poporului. Alți participanți au fost premierul Dacian Cioloș, președintele PNL, Alina Gorghiu, liberalul Cristian Bușoi, președintele USR, Nicușor Dan, șefa DNA, Laura Codruţa Kovesi și patriarhul Daniel.

Iohannis, îndemn către români

Președintele nu a ocolit tema parlamentarelor din 11 decembrie, în discursul său. „Participarea este unul dintre pilonii democrației, iar alegerile sunt cel mai puternic mecanism pe care cetățenii îl au la dispoziție pentru a decide viitorul țării lor”, a spus Iohannis.

Ne puteți urmări și pe Google News

Primul care a plecat de la eveniment a fost Traian Băsescu. Iohannis a părăsit recepția după 40 minute, nu înainte să ciocnească un pahar de șampanie cu invitații și să discute cu Gorghiu și Bușoi. Cei doi lideri PNL i-au întrebat apoi pe jurnaliști dacă au făcut poze în timp ce vorbeau cu șeful statului. Printre ultimii rămași au fost Hellvig și Coldea.