“Justiţia a devenit «câmp tactic» pentru SRI” ACUZAŢIILE DURE ale unei judecătoare cunoscute VIZEAZĂ şi alte INSTITUŢII ALE STATULUI

“Justiţia a devenit «câmp tactic» pentru SRI” ACUZAŢIILE DURE ale unei judecătoare cunoscute VIZEAZĂ şi alte INSTITUŢII ALE STATULUI

Preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR), Dana Cristina Gârbovan, a explicat care sunt motivele pentru care românii şi-au pierdut încrederea în Justiţie.

Conform Mediafax, Gârbovan spune că e nevoie de o analiză critică în condiţiile în care “nici până azi nu ştim cum şi când justiţia a devenit «câmp tactic» pentru SRI”.

"Scăderea dramatică, cu 13 %, a încrederii românilor în justiţie este rezultatul campaniei făcute de o parte a presei şi de unele autorităţi ale statului de a identifica justiţia cu activitatea DNA, ignorând în acelaşi timp problemele reale ale justiţiei. Consecinţa a fost aceea că orice neîncredere în activitatea DNA s-a reflectat în sondaj (Barometrul Comisiei Europene -n. r.) ca o neîncredere în justiţie. (...) Cea mai neinspirată alegere acum ar fi ca CSM şi Ministerul Justiţiei să îşi decline orice răspundere pentru acest picaj şi să arunce responsabilitatea în altă parte. E nevoie de o analiză critică a tuturor instituţiilor judiciare pentru a identifica neregulile şi a face o resetare a sistemului, pentru a reconstrui încrederea pe care justiţia a pierdut-o în faţa românilor", a precizat Gârbovan.

"Prin aceste susţinute campanii de influenţare a percepţiei publice, adevăratele probleme din sistemul de justiţie au rămas ascunse şi nerezolvate, în timp ce simple acte procedurale din faza de cercetare penală au fost prezentate ca mari succese ale justiţiei în lupta împotriva corupţiei.(...) Peste realitatea din instanţe se adaugă incapacitatea instituţiilor de a răspunde credibil unor probleme serioase, precum interferenţa nesănătoasă a serviciilor de informaţii în justiţie. Nici până azi, de exemplu, nu ştim cum şi când justiţia a devenit «câmp tactic» pentru SRI. De asemenea, exemplul Hexi Pharma este emblematic pentru modul în care instituţiile nu oferă răspunsuri concrete în cazuri ce afectează direct cetăţenii. Au fost apoi atacurile virulente nu doar ale unei părţi din presă, ci şi ale SRI şi ale şefei DNA la adresa Curţii Constituţionale, când s-a decis asupra constituţionalităţii abuzului în serviciu şi a implicării SRI în interceptări", a mai judecătoarea.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Ar mai fi apoi afirmaţia ministrului Justiţiei Raluca Prună, care a declarat că «drepturile omului sunt un lux», afirmaţie care a rezonat negativ cu orice român care a înţeles ce înseamnă stat de drept. Tot ministrul Raluca Prună a trecut peste recomandările MCV, făcând numiri la DNA şi alte parchete fără a urma o procedură transparentă, ceea ce a adâncit neîncrederea şi a sporit suspiciunile", a mai adăugat preşedintele UNJR.

Observaţiile acesteia vin în contextul în cae Eurobarometrul Comisiei Europene arată că 35 % dintre români au în prezent încredere în justiţie şi sistemul judiciar, ceea ce înseamnă 13 procente mai puţin faţă de anul 2015.