JUNCKER îi dă replica lui MATTIS. Oficialul european crede că NU e nevoie de mai mulți bani pentru APĂRARE în EUROPA, așa cum cer americanii

JUNCKER îi dă replica lui MATTIS. Oficialul european crede că NU e nevoie de mai mulți bani pentru APĂRARE în EUROPA, așa cum cer americanii

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat, ieri, că Europa nu trebuie să cedeze solicitărilor SUA de a crește cheltuielile militare, susținând că dezvoltarea și ajutorul umanitar contează la fel de mult și reprezintă tot investiții în securitate.

Președintele SUA, Donald Trump, a pus sub semnul întrebării angajamentul țării sale față de alianța politico-militară transatlantică, în cazul în care țările europene nu alocă 2% din PIB apărării. SUA contribuie cu 70% din fondurile Alianței. 

Secretarul Apărării Jim Mattis a avertizat aliații NATO că trebuie să-și onoreze cheltuielile militare, pentru a se asigura că SUA nu își vor reduce implicarea și angajamentele. 

„Acesta a fost mesajul americanilor de mulți, mulți ani. Sunt împotriva ideii de a ne lăsa împinși în treaba asta”, a declarat Juncker, într-un discurs la Conferința internațională de securitate de la Munchen, scrie Reuters.

Ne puteți urmări și pe Google News

El a spus că Germania nu va mai avea un surplus bugetar, dacă va crește cheltuielile pentru apărare la 2% din PIB, de la 1,22%.

„Nu-mi place ca prietenii noștri americani să reducă acest concept de securitate la domeniul militar”, a explicat el, adăugând că ar trebui luate în calcul „politica modernă de stabilitate”, care are mai multe componente. „Dacă te uiți la ce face Europa pentru apărarea sa, plus ajutorul pentru dezvoltare, plus ajutorul umanitar, comparația cu SUA va fi puțin diferită. Politica modernă nu poate fi doar despre creșterea fondurilor pentru apărare”, a conchis Juncker. 

În opinia sa, europenii trebuie să cuprindă cheltuielile pentru apărare într-un context mai larg și „să cheltuiască banii mai eficient”. 

Pe de alăt parte, statele europene din cadrul NATO s-au pus de acord joi asupra achiziționării la comun a unor avioane și submarine și iau în calcul înființarea unui nou centru de comandă pentru trupele de elită, transmite Reuters, precizând că demersul ar fi o încercare a europenilor de a le demonstra americanilor că își iau în serios propria securitate.

Una dintre inițiative include și România, care va colabora cu Germania și Cehia în cadrul unor misiuni de antrenament și în desfășurarea de forțe terestre.

Miniștrii Apărării din Franța și Germania au semnat la sediul de la Bruxelles al NATO acorduri ce prevăd cumpărarea de avioane de transport Lockheed Martin C-130J, în timp ce Germania, Belgia și Norvegia se vor alătura Olandei la achiziționarea unei flote de avioane de realimentare Airbus A330.

„Această cooperare multinațională prin intermediul NATO este o cale precisă prin care statele își pot îmbunătăți semnificativ forțele armate, asigurând în același timp produse de cea mai bună calitate pentru sumele plătite de contribuabili”, a spus Rose Gottemoeller, adjuncta Secretarului General al NATO, conform Agerpres.

Noul secretar american al Apărării, Jim Mattis, a avertizat miercuri aliații NATO că, dacă nu încep să investească mai mult în propria apărare, sprijinul SUA s-ar putea diminua.

Reuters notează că una dintre problemele europenilor este și duplicarea. Armatele statelor din UE dețin 19 tipuri de vehicule de luptă blindate, în timp ce armata SUA are o singură astfel de divizie, iar fondurile irosite ajung la 25 de miliarde de euro pe an, potrivit unor estimări ale Comisiei Europene.