Editura Evenimentul si Capital

Jaf misterios. Atacurile fileless care golesc ATM-urile fără a lasa nicio urmă

Autor: | | 0 Comentarii | 1437 Vizualizari

Nu mică le-a fost mirarea angajaţilor unei bănci când s-au trezit, peste noapte cu ATM-ul golit. Mai mult nu exista nicio operaţiune financiară fizică asupra bancomatului care să ateste retragerea de numerar şi nici nu s-a depistat vreun program malware care să ateste furtul.

A fost nevoie de experti în fraude cibernetice pentru a elucida misterul. Denumite atacuri fileless ele sunt special concepute împotriva băncilor şi folosesc breşe în securitatea IT a băncilor, infectându-le reţelele. Mai grav este că până în momentul de faţă nu se cunosc autorii acestui gen de furt.

“După ce experţii noştri au analizat acest caz misterios, ei au reuşit să înţeleagă instrumentele infractorilor cibernetici folosite în jaf şi să reproducă ei înşiăi atacul”, ne spun reprezentanţii Kaspersky Lab.. În februarie 2017, ei au publicat rezultatele investigaţiei asupra misterioaselor atacuri fără niciun fişier (fileless) împotriva băncilor şi au descoperit că infractorii au folosit in-memory malware ca să infecteze reţelele băncilor.

Investigaţia a început după ce specialiştii băncii au recuperat şi distribuit către Kaspersky Lab două fişiere conţinând înregistrări malware de pe hard drive-ul ATM-urilor (kl.txt şi logfile.txt).

“Acestea au fost singurele fişiere rămase în urma atacului. Nu a fost posibilă recuperarea malware-ului, deoarece, după efectuarea jafului, infractorii l-au şters. Dar chiar şi această cantitate infimă s-a dovedit suficientă pentru o investigaţie de succes. Printre fişierele-jurnal, experţii în securitate cibernetică au reuşit să identifice fragmente de informaţii în plain text care i-au ajutat să creeze o regulă Yara şi să găsească o mostră. Regulile YARA - simplificat, şiruri de caractere de căutare - îi ajută pe analişti să găsească, să grupeze, să clasifice mostre de malware similare şi să creeze conexiuni între ele. Acestea se bazează pe tipare de activitate suspecte în cadrul unor sisteme sau reţele ce prezintă similitudini. După o zi de aşteptare, experţii au găsit o mostră de malware: 'tv.dll' sau 'ATMitch', cum a fost denumită mai târziu. Aceasta a fost detectată de două ori: o dată în Kazahstan şi o dată în Rusia”, menţionează sursa citată.

În general, infractorii încep prin a afla informaţii despre suma de bani pe care un bancomat o are. După aceasta, un infractor poate să trimita o comandă pentru a scoate orice numar de bancnote, de la orice bancomat. Dupa ce retrag banii în acest mod, infractorii nu mai trebuie decât să îi ia şi să plece. Un jaf de acest gen la un ATM dureaza doar câteva secunde. O data ce un ATM este jefuit, malware-ul ii sterge urmele.

Programul malware este instalat de la distanţă şi pus în executare pe un bancomat al băncii vizate, care este administrat tot de la distanţă.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Economie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate

X