JAF în numele BOLNAVILOR. Zece MEDICI au fost TRIMIȘI ÎN JUDECATĂ. Peste 13.000 de REȚETE FALSE, eliberate pentru 3.000 de pacienți
- Petrisor Cana
- 12 februarie 2016, 17:19
Aproape 14.000 de reţete fictive au fost decontate de către CAS Bihor, pe numele a peste 3.000 de pacienți. Cei care au beneficiat de pe urma celor peste 500.000 de euro sunt zece medici, o farmacistă și „patronul” unei firme fantomă, din Oradea. Cazul instrumentat de DIICOT, după verificările făcute de ANAF, a condus la destructurarea unei adevărate rețele infracționale. Mai grav este că, în timp ce bolnavi cu afecțiuni grave erau trimiși să își cumpere singuri medicamente, medicii decontau, în numele lor, rețetele.
DIICOT a anunțat trimiterea în judecată a medicilor Ioan Bugariu, Ioan Ghiurău, Nemeth Elvira, Peto Eniko, Ramona Şovre, Liviu Stamatian, Lidia Ţuţu, Darvas Ilona, Oana Vereş Pop şi diabetologul Larisa Dumbravă. Alături de aceștia vor fi judecați de Tribunalul Bihor farmacista Laura Ciobotaru, administratoarea Lavanda Farm, reprezentantul unei firme fantomă, Ioan Sergiu Bota, Adrian Sergiu Ciobotaru – soțul farmacistei , Emanuel Sergiu Guiaș, Dixina Barbeș și Paul Mircea Bărburaș.
Toți cei 15 sunt acuzaţi de constituire a unui grup infracțional organizat, fraudă informatică, fals informatic, evaziune fiscală.
Ancheta în acest caz a fost declanșată la sesizarea inspectorilor ANAF, care au verificat, în perioada octombrie 2014 - august 2015, șase societăti din județul Bihor, având ca obiect de activitate comercializarea cu produse farmaceutice. Inspectorii antifraudă au identificat un prejudiciu cauzat bugetului de stat și al asigurãrilor de sănătate în valoare de 3.166.616 lei, pentru recuperarea căruia au sesizat organele de urmãrire penală și au dispus instituirea de măsuri asigurãtorii, prin indisponibilizare de bunuri și popriri pe conturile bancare. Operațiunile de achizitie/livrare declarate si înregistrate în contabilitate, în perioada 2012-2015, de cãtre societãtile din circuit au avut la bazã operatiuni fictive, fiind create circuite scriptice de tranzactionare, cu scopul de a crea în mod artificial TVA deductibila și de a diminua nelegal impozitul pe profit datorat. Firmele fantomă interpuse în lanțul evazionist, respectiv societăți care figurau cu sediul social la adrese din mediul rural, au fost înființate pe numele unor interpuși - Dixina Barbeș și Paul Mircea Bărburaș.
DIICOT, prin actul de sesizare, a stabilit că, în perioada 2012 – 2015, Laura Daniela Ciobotaru, Adrian Sergiu Ciobotaru, Ioan Sergiu Bota și Sergiu Guiaș Emanuel au constituit un grup infracțional organizat specializat în săvârşirea de acte de evaziune fiscală prin înregistrarea în evidențele contabile ale S.C. LAVANDA FARM S.R.L. de cheltuieli fictive cu aprovizionări de medicamente de la S.C. ALISMA FARM S.R.L. Bihor, S.C. ANNET FARM S.R.L. Bihor, S.C. AZRAM PHARM S.R.L. Bihor, S.C. CHAMILLA S.R.L. Bihor și S.C. FARMACIA ROZA S.R.L. Bihor, operațiuni prin care s-a prejudiciat bugetul de stat cu suma de 234.739 lei, reprezentând T.V.A. dedus ilegal.
Prin intermediul farmaciilor Lavanda au fost decontate ilegal 13.305 rețete fictive emise de cei zece medici pe numele a 3.049 de pacienți, prejudiciindu-se astfel bugetul asigurărilor sociale de sănătate cu suma de 2.475.336,21 lei. Cele mai multe rețete false au fost emise de medicul Oana Maria Vereș - 2.797, în valoare de 431.215,13 lei.
Pensionarii cumpărau dădeau bani pentru medicamente, iar medicii decontau în numele lor
Anchetatorii au descoperit că medicii au prescris medicamente pe numele unor pacienţi pe care îi aveau în evidenţă, tratamente de care oamenii nu doar că nu au beneficiat niciodată, dar nici nu sufereau de afecţiunile respective.
Mai mulţi dintre ei, chemaţi la audieri de către anchetatori, au relatat fie că nu au trecut de mult timp pe la cabinetul medical, fie că niciodată nu au solicitat şi deci, nici primit, reţetele respective, arată voceatransilvaniei.ro.
Şocant este faptul că unii dintre pacienţii medicilor implicaţi chiar sufereau de afecţiuni cronice pentru care ar fi fost îndreptăţiţi să primească medicamente compensate sau gratuite. Există situaţii în care oamenii au fost puşi în situaţia să achite din propriul buzunar tratamentele, în timp ce, în numele lor, medicii prescriau şi decontau reţete în valoare de mii de lei.
Potrivit referatului cu propunere de arestare preventivă, procurorii arată cum doamna Maria a declarat că este pensionată pe caz de boală din anul 1998, când a fost diagnosticată cu afecţiuni la ficat şi inimă, astfel că s-a prezentat regulat la medicul de familie pentru a-i fi prescris tratamentul necesar.
„Majoritatea tratamentului prescris nu are regim compensate sau gratuit. De regulă, medicamentele le ridic de la farmacia Eusebia, din Şuncuiuş sau uneori din Aleşd şi de la Bratca”, a declarat doamna Maria în faţa anchetatorilor. Tot ea susţine că având o pensie foarte mică este nevoită să caute farmaciile care practică preţurile cele mai accesibile.
Femeia a aflat de la anchetatori că pe numele ei au fost prescrise, în cursul anului 2014, trei reţete compensate ce au fost ridicate de la farmacia Lavanda, deşi în realitatea ea nu a ridicat niciodată medicamente de la farmacia Lavanda.
„În 2014, medicul i-a prescris două reţete compensate, conţinând trei medicamente, în timp ce în mod fictiv a eliberat pe numele acesteia trei reţete medicale compensate, conţinând 10 medicamente, în valoare de 886.93 de lei, tratamentul pe care pacienta şi-l administra şi pe care a fost nevoită să-l achiziţioneze din fonduri personale, respectiv din pensia de boală”, arată procurorii DIICOT Oradea.