Editura Evenimentul si Capital

Istoricul Florin Abraham: Acțiunea lui Hodor, de la CNSAS, a avut drept scop stigmatizarea președintelui Academiei Române

Autor: | | 1 Comentarii | 2575 Vizualizari

În ultimele două luni, în spaţiul public din România au apărut elemente ale unei nedorite întoarceri în timp cu aproape trei decenii, în care exista o veritabilă psihoză a Securităţii. Publicarea aşa-numitei „Liste a lui Hodor”, cu titlu de „descoperire-bombă” (în fapt, o listă banală, ca multe altele întocmite de Securitate) şi reacţiile ce au urmat trebuie analizate cu calm şi înţelese într-un context mai larg

„Nu Adevărul era miza, ci aruncarea acuzației de colaboraţionism asupra unei persoane incomode Grupului numit «Boierii Minţii», pe care consilierul CNSAS, Mădălin Hodor, îl frecventează”

Deconspirarea Securităţii în context european

Imediat după căderea comunismului s-a pus problema gestionării trecutului totalitar, iar politicile dominante au fost în direcţia unei reconcilieri prin cunoaştere şi asumare, nu a unor răzbunări colective. Privind retrospectiv, România nu a repetat gre- şelile din Cehoslovacia şi Ungaria, în care, în numele unei lustraţii radicale au fost încălcate drepturile fundamentale ale omului, deoarece s-a operat cu un concept al vinovăţiei colective, prezumate, dar nu dovedite. România a început cu un decalaj de un deceniu deconspirarea Securităţii ca „poliţie politică”, însă a construit cea mai echilibrată legisla- ţie din Europa. Patru elemente cumulative conferă superioritate legislaţiei româneşti faţă de cea din Germania, Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, Ungaria sau Albania. În primul rând, este respins criteriul vinovăţiei/responsabilităţii colective, fiind adoptat principiul juridic al responsabilităţii individuale. În al doilea rând, calificarea drept „colaborator” sau „lucrător” al unei persoane se face după criterii strict calitative. Cu alte cuvinte, nu orice interacţiune cu Securitatea este „colaborare”, după cum calitatea de salariat al Securităţii nu înseamnă automat intrarea în categoria „lucrătorilor”, ci doar dacă au fost afectate drepturi şi libertăţi fundamentale. În al treilea rând, persoana considerată de CNSAS a fi „colaborator” sau „lucrător” are dreptul fundamental la apărare şi este protejat de prezumpția de nevinovăţie până la o decizie definitivă a unei instanţe de judecată. În sfârşit, în al patrulea rând, spre deosebire de Germania în etapa iniţială, de exemplu, se consacră caracterul public al cunoaşterii interacţiunii unor persoane cu poliţia secretă a regimului comunist. În România, chiar dacă o persoană primeşte o adeverinţă prin care se atestă faptul că nu a fost „colaborator” sau „lucrător” în sens legal, în preambulul documentului sunt menţionate dovezile factuale certe ale relaţiei respectivei persoane cu Securitatea. Publicul are posibilitatea să cunoască faptele şi să- şi formeze o opinie bazată pe fapte, nu pe speculaţii, bârfe sau zvonuri.

Din perspectiva mecanismului legal descris anterior, aruncarea stigmatului colaboraţionismului cu Securitatea asupra unor persoane pe baza unor simple menţiuni sau fără a se evalua conţinutul concret al interacţiunii cu poliţia secretă este o sfidare la adresa drepturilor fundamentale ale omului şi, respectiv, a mecanismului care trebuie să asigure respectarea lor, statul de drept.

Justițiarismul „post-anticomunist” în ac iarismul „post-anticomunist” în acţiune

Mădălin Hodor, un istoric fără operă, dar cu ambiţia neostoită de a deveni vedetă prin „bombe de presă”, este doar un simplu pion al unui joc cu mize ce par a fi mari.

Analiza reacţiilor publice ale admiratorilor de moment ai dlui Hodor, aşa-numitele „conştiin- ţe civice”, ne arată că, potrivit propriilor lor criterii, sunt complici prin tăcere atunci când a fost dovedită nu doar interacţiunea, ci chiar colaboraţionismului cu Securitatea a unor „lideri ai societăţii civile”.

Sunt nenumărate dovezile dublei măsuri ale unora dintre cei care se prezintă drept „intelectuali publici” în raport cu faptele unor lideri de opinie care nu sunt parte din acelaşi „trib”. Impresia că nu este că- utat adevărul, ci doar instrumente pentru a-i lovi pe cei care sunt de o altă opinie este tot mai persistentă. Altfel, nu ar trebui să existe „colaboratorii noştri” (pe care trebuie să-i ţinem ascunşi) şi „colaboratorii lor”, care sunt prezentaţi drept personificarea Răului şi a mizeriei umane.

Compromiterea lui Ioan Aurel Pop

Atacarea publică a lui Ioan Aurel Pop, cu scopul evident al decredibilizării sale interne şi internaţionale, face parte dintr-o competiţie pentru resurse, simbolice şi materiale. Pentru adversarii săi, era esenţial ca Ioan Aurel Pop să nu devină preşedinte al Academiei Române deoarece este o persoană activă public, un bun orator şi, mai ales, reprezintă un curent ideologic care consideră că globalizarea este un fenomen asimetric, în care cei mai slabi pierd, iar unica soluţie de protecţie este întărirea statului-naţiune şi, subsecvent, a identităţii naţionale. Deoarece compromiterea lui Ioan Aurel Pop înainte de alegerile din Academia Română a eşuat (în pofida presiunilor dlui Hodor asupra colegilor săi pentru a-i elibera fotocopiile, deoarece era programat să le primească în 6 iunie 2018), a urmat aruncarea disperată în spaţiul public a unor pseudo-dovezi, pentru a induce un stigmat al vinovăţiei asupra preşedintelui Academiei Româ- ne. Celelalte persoane menţionate în documentul Securităţii sunt doar victime colaterale, menite a da o aparenţă de obiectivitate şi seriozitate ştiinţifică unui demers profund partizan şi lipsit de fundamente metodologice. Niciun istoric serios nu ar fi riscat compromiterea profesională prin publicarea unei simple liste, fără cercetări de profunzime şi explicaţii ale contextului istoric. De asemenea, primul loc în care trebuie publicate studiile istorice sunt revistele de profil, nu o publicaţie cu opinii politice manifeste.

Publicarea de liste cu persoane despre care nu există dovezi substanţiale privind colaborarea lor cu Securitatea indică nu doar lipsa de profesionalism şi de responsabilitate, ci un act profund imoral. Nimic nu poate justifica, în numele unor înalte valori etice, precum „Adevăr”, „lupta împotriva Răului” ş.a. aruncarea unui stigmat asupra vieţii şi carierei unor persoane. Sensul european al deconspirării poliţiilor politice este de a construi o democraţie cu oameni al căror trecut este transparent, nu de a inventa vinovăţii nonpenale impresciptibile pentru fapte incerte. Lipsa de demnitate a demersului dlui Hodor este ignorarea unui criteriu sacrosanct pentru istorici: „audiatur et altera pars”. În condiţiile în care lista în care apare numele dlui Ioan Aurel Pop (cu menţiunea olografă „nu”) era cunoscută în CNSAS de un deceniu, de nu l-a chestionat dl. Hodor pe rectorul universităţii clujene în legă- tură cu informaţiile care apar în respectivul document? Răspunsul devine inevitabil: pentru că nu Adevărul era miza, ci aruncarea stigmatului colaboraţionismului asupra unei persoane incomode pentru Gupul numit „Boierii Minţii” (n.r. - Andrei Pleșu, Gabriel Liiceanu, Horia Patapievici etc) pe care îl frecventează şi acum doreşte să-l prezinte cu aura unei victime a unor maşinaţiuni politice. Adevărul trebuie spus răspicat: nu dl. Hodor este victima, ci persoanele asupra cărora a plasat stigmatul colaboraţionismului, fără a avea dovezi în afara dubiului. Din păcate, mecanismul maculării este anun- ţat a fi pus în funcţiune pentru alte persoane cu mare notorietate. În acest tip de demers, importante nu sunt dovezile factuale incontestabile, ci aruncarea suspiciunii asupra „inamicilor” (principiu clasic al propagandei totalitare).

Cercetătorul Hodor a profi tat de calitatea sa de funcţionar public, angajat al CNSAS

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Fapt divers

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
17:13 Rezultate Evaluarea Naţională 2018. SE AJUNGE LA INSTANŢĂ? Reacţia Ministerului Educaţiei. NOTELE PE JUDEŢE. Update 22:30 LEGE ÎNCĂLCATĂ la Cotroceni prin TRAFIC DE INFLUENȚĂ? Președinția, atinsă de SCANDALUL fără precedent. Breaking news 22:19 REVOCAREA șefei DNA. Iohannis a oferit ULTIMA REACȚIE despre viitorul Laurei Codruța Kovesi 16:24 Concluzie ŞOCANTĂ a unui politician: Maior şi Kovesi au FALSIFICAT semnătura preşedintelui ÎCCJ. S-au comportat ca MAFIOŢII 12:49 Atac la propagandiştii Noii Securităţi: Cum MINT ODIOS cu privire la modificările Codului de procedură penală 12:44 Protocolul SRI - Înalta Curte a transformat judecătorii în „sifoane” 10:35 Cel mai crunt mesaj transmis din SUA: „Puşcăria pentru Maior, Coldea şi Kovesi e mult prea puţin” 10:23 Verdictul lui Cristoiu în legătură cu protocolul SRI: „Trebuie o Comisie specială! S-a încălcat Constituția” 07:03 CCR analizează marți SESIZAREA lui KLAUS IOHANNIS. Ce urmărește președintele ROMÂNIEI 22:36 COLABORATORII lui Kovesi au făcut-o PRAF pe ȘEFA DNA. Cea mai DURĂ RADIOGRAFIE vine din INTERIORUL instituției 17:29 A fost DESECRETIZAT protocolul încheiat de SRI cu ICCJ. Documentul INTEGRAL 17:09 VALIDAREA MANDATULUI lui Iohannis, sub SEMNUL ÎNTREBĂRII! Teoria incendiară a judecătorului CCR Petre Lăzăroiu 12:29 Sondaj: PSD și-a revenit din pumni. PNL pe tobogan. Un nou partid face valuri 14:25 Ministrul Justiției comentează scrisoarea celor 1000 de magistrați: Să difuzați materialele, astfel intrăm în derizoriu 14:23 Toader îi dă REPLICA lui Iohannis. Avem „SUPERMINISTRU” la Justiție? Scandalul REVOCĂRII Laurei Kovesi ATINGE următorul nivel 14:14 Raportul final al anchetei parlamentare: Monica Macovei a scos în 2005 din arhiva SIPA un registru cu documente 14:05 DEZVĂLUIRE: Înainte să fie uns la SIE, Vlase își programase o întâlnire cu evrei influenți. Surse PSD: Vizita a picat 11:46 Klaus Iohannis a dat PSD-ului spionajul extern! Gabriel Vlase, doctor la SRI, va fi noul director SIE 11:04 Scandalurile se țin lanț în partidul lui Băsescu! Demisie de ultimă oră. „Așa a hotărât Eugen Tomac, îi respect decizia! Asta e” 10:28 Revocarea Codruţei Kovesi. CÂND VINE MARELE MOMENT în Justiţie? Procurorul General a răspuns. Breaking news

Articole salvate