Irakul lasă SUA pentru un parteneriat lărgit cu Rusia?. Al Maliki, la Moscova, după bani, investiții și armament

Irakul lasă SUA pentru un parteneriat lărgit cu Rusia?. Al Maliki, la Moscova, după bani, investiții și armament

Vicepreședintele irakian, Nouri al –Maliki este de părere că o prezență militară și politică a Rusiei în Irak ,ar putea aduce un echilibru geopolitic întregii regiuni din Orientul Mijlociu și Africa de Nord.

”Este bine cunoscut faptul că Rusia are relații istorice puternice cu Irakul, așadar dorim ca Rusia să aibă o prezență substanțială în țara noastră, atât din punct de vedere politic cât și military”, a afirmat al-Maliki, luni seară, în cadrul întâlnirii cu președintele Camerei superioare a Rusiei, Valentina Matviyenko, arată RT.com.

Potrivit acestuia,  cu Rusia alături în regiune  ar fi stabilit un echilibru care ar aduce beneficii  popoarelor și țărilor sale.

De asemenea, vicepreședintele irakian  a declarat că Bagdadul dorește să își  sporească relațiile cu Moscova, deoarece crede  ”în rolul Rusiei de a  rezolva majoritatea problemelor internaționale cheie, precum și de a  asigura  stabilitatea și echilibrul în regiunea noastră și în întreaga lume”.

Ne puteți urmări și pe Google News

La rândul său, Matviyenko a felicitat angajamentul actualilor lideri  irakieni de a-și lărgi cooperarea cu Moscova.

”Rusia este, de asemenea, hotărâtă să-și extindă interacțiunea cu Irakul atât din punct de vedere politic, cât și din punct de vedere economic, precum și în sfera militaro-tehnică și, bineînțeles, la nivel parlamentar”, a spus oficialul rus.

În discuțiile purtate luni cu ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, al-Maliki a subliniat că o prezență rusă în Irak va aduce echilibrul care nu poate fi ”subminat în sens politic în favoarea vreunui partid extern”.

”Astăzi avem nevoie de o mai mare implicare a Rusiei în afacerile irakiene, în special în domeniul energiei. Acum, când am terminat cu statul islamic (IS, fost ISIS / ISIL), Irakul are nevoie de investiții în energie și comerț ”, a adăugat liderul irakian.

La începutul lunii iulie, autoritățile irakiene au anunțat că ultima redută ISIS ( Mosul), a fost complet eliberată de mâinile  teroriștilor SIL, în urma unei campanii de opt luni, susținută de coaliția condusă de SUA. Al-Maliki a declarat lui Lavrov că Moscova și Bagdad ”ar trebui să sporească cooperarea în combaterea terorismului în regiune”.

”Noi credem că ambele țări sunt ținte pentru teroriști și pentru cei care stau în spatele lor”, a afirmat al-Maliki.

Moscova susține eforturile autorităților irakiene de a ”normaliza situația din țară, în primul rând cu scopul de a eradica amenințarea teroristă”, a spus Lavrov.

”Este vital ca lupta  să nu fie efectuată în mod izolat, ci să se desfășoare în contextul eforturilor internaționale de eradicare a amenințării teroriste pe tot globul, inclusiv în Irak, Siria, Libia, Yemen și în alte țări”, a adăugat oficialul rus.