Dispozitivele tip iQOS mai NOCIVE decât tigările obişnuite

Dispozitivele tip iQOS mai NOCIVE decât tigările obişnuite

Veste proastă pentru cei care au crezut că noul model de ţigară electronică de tip iQOS este mai sănătoasă decât cea clasică. iQOS nu arde tutunul, ci îl încălzeşte la temperaturi înalte şi conţine de patru ori mai multă nicotină decât o ţigară obişnuită. Singurul avantaj, dacă se poate numi aşa, este că nu produce fum şi că se poate fuma în spaţii închise.

Un studiu publicat anul trecut în JAMA Internal Medicine scotea la iveală că noile ţigări electronice care încălzesc tutunul conţin chimicale care pot cauza cancerul, arată Reuters, citat de b1.ro.

Pe lângă cercetători, şi foștii angajați implicați în dezvoltarea iQOS au semnalat că studiile clinice au anumite lipsuri, arată Japan Times. Philip Morris, compania care produce dispozitive de fumat iQOS, a afirmat că substanțele toxice și carcinogene nu mai ajung la fumător prin faptul că dispozitivul funcţionează pe baza încălzirii tutunului şi nu arderea lui şi a cheltuit sume importante de bani pentru a publica descoperiri științifice complexe, bazate parțial pe studii clinice, în încercarea de a arăta că este mai puţin dăunător decât ţigările clasice.

Cei de la Reuters au descoperit și alte nereguli în urma interviurilor cu șase dintre cei 11 investigatori principali ai companiei. Unul din ei a recunoscut că nu știe nimic despre tutun. Un al doilea investigator a scos la înaintare mostre de urină de la subiecții testului care erau cu mult peste cantitatea de urină pe care ar putea-o produce un om. Al treilea investigator a explicat că el nu prețuiește foarte mult aceste teste și le-a descris ca fiind „murdare”, pentru că scopul lor este mai mult comercial decât științific.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ca răspuns la toate controversele apărute în spaţiul public, Philip Morris a declarat că „toate studiile au fost efectuate de către investigatori principali calificați și bine antrenați” și că a luat măsuri pentru a rezolva „orice nereguli semnalate în studiile noastre”. Acest răspuns vine după ce în urmă cu an, compania afirma că raportul studiului clinic descrie corect rezultatele studiului.