Ipoteza dizolvării PSD ridicată de Cristian Preda: „Iohannis sugerează că PSD nu mai respectă legea”

Ipoteza dizolvării PSD ridicată de Cristian Preda: „Iohannis sugerează că PSD nu mai respectă legea”

Europarlamentarul Cristian Preda se întreabă dacă nu cumva PSD-ul ar putea să fie dizolvat prin hotărâre judecătorească după afirmațiile președintelui Klaus Iohannis.

„Președintele Iohannis consideră că PSD a devenit un „grup de presiune și lobby pentru un infractor”. În aceste condiții, nu cumva formațiunea lui Dragnea intră sub incidența articolului 46 din legea partidelor politice? Articolul cu pricina cere dizolvarea unui partid „pe cale judecătorească”, dacă „partidul urmărește alt scop decât cel care rezultă din statutul și programul politic al acestuia” sau dacă „scopul sau activitatea partidului a devenit ilicită ori contrară ordinii publice”. Mai urmăresc pesediștii exercitarea legală a puterii? Nu cumva ei vor să folosească majoritatea pentru a anula separarea puterilor? Un lider care se asociază cu pușcăriașii, nu cu cetățenii liberi, mai poate conduce adunarea care dă legi? Nu cumva PSD s-a pus în afara legii? Poate n-ar fi rău să auzim opinia unor juriști", a scris pe pagina sa de Facebook europarlamentarul Cristian Preda.

„Iohannis sugerează că PSD nu mai respectă legea care definește un partid", a adăugat acesta.

Șeful statului a declarat sâmbătă, la Sibiu, că după ce a fost condamnat în primă instanță la închisoare cu executare în dosarul angajărilor fictive din DGASPC Teleorman, Liviu Dragnea ar trebuie „să dispară" din politică.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Însă partea care mi se pare că este încă un pic mai gravă este că PSD nu-şi dă seama că trebuie să îl trimită pe Dragnea acasă (...) un partid întreg şi cel mai mare partid din România se constituie într-un grup de presiune sau grup de lobby pentru un infractor", a afirmat Iohannis. 

Potrivit articolului 43 din Legea partidelor politice, un partid politic îşi încetează activitatea prin „dizolvare, prin hotărâre pronunţată de Curtea Constituţională, pentru încălcarea art. 30 alin. (7) şi art. 40 alin. (2) şi (4) din Constituţia României, republicată"

Art. 30, alin (7) din Constituție: Sunt interzise de lege defăimarea ţării şi a naţiunii, îndemnul la război de agresiune, la ură naţională, rasială, de clasă sau religioasă, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violenţă publică, precum si manifestările obscene, contrare bunelor moravuri.

Art.40, alin. (2) din Constituție Partidele sau organizaţiile care, prin scopurile ori prin activitatea lor, militează împotriva pluralismului politic, a principiilor statului de drept ori a suveranităţii, a integrităţii sau a independenţei României sunt neconstituţionale

Art.40, alin. (4) din Constituție: Asociaţiile cu caracter secret sunt interzise.

Articolul 45 din Legea partidelor politice spune că un partid politic se dizolvă pe cale judecătorească în următoarele condiţii:

a) când se constată încălcarea prevederilor art. 30 alin. (7) şi ale art. 40 alin. (2) şi (4) din Constituţia României, republicată, de către Curtea Constituţională, precum şi ale art. 3 alin. (3) şi (4) din prezenta lege;

b) când scopul sau activitatea partidului politic a devenit ilicită ori contrară ordinii publice;

c) când realizarea scopului partidului politic este urmărită prin mijloace ilicite sau contrare ordinii publice;

d) când partidul urmăreşte alt scop decât cel care rezultă din statutul şi programul politic ale acestuia;

e) ca urmare a inactivităţii constatate de Tribunalul Bucureşti conform art. 46 alin. (1);

f) ca urmare a aplicării art. 26.(2) Cererea de dizolvare se adresează Tribunalului Bucureşti de către Ministerul Public