Iordache, replică pentru Iohannis: „Noi nu ciopârțim, noi îmbunătățim”

Iordache, replică pentru Iohannis: „Noi nu ciopârțim, noi îmbunătățim”

Florin Iordache, deputatul PSD care conduce Comisia de punere în acord a Codurilor penale cu deciziile CCR, for în care vor fi dezbătute și proiectele pe Legile Justiției, îl contrazice vehement pe președintele Klaus Iohannis. El i-a transmis joi șefului statului „noi nu ciopârțim, noi îmbunătățim” cu referire la propunerile social-democraților de schimabre a legislației în domeniul justiției.

„Nu știu ce înseamnă pentru președinte procedură viciată. Procedura care este acum în desfășurare este procedură parlamentară. Un grup de senatori și deputați au inițiat un proiect de modificare a celor trei legi, acestea sunt în procedură de avizare la CSM, Consiliul Legislativ și Guvern, după care vor intra în dezbatere parlamentară în Parlament, Camera Deputaților, ca primă cameră, Senatul — cameră decizională. Este procedură normală. Există procedura parlamentară sau procedura Guvernului. Am inițiat proiectul noi, un grup parlamentari PSD și ALDE.

Noi nu ciopârțim, noi îmbunătățim. Deci, propunerile pe care le facem, le facem în așa fel încât să îmbunătățim legislația. Cu toții am constatat că anumite articole sunt fie neconstituționale, fie nu funcționează. Prin propunerea pe care noi am făcut-o nu facem decât să îmbunătățim legislația”, a spus Iordache, pentru Agerpres.

Referitor la opinia lui Iohannis despre rămânerea Inspecției Judiciare în subordinea CSM, Iordache a spus că acest lucru nu funcționează.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Am constatat cu toții că acum cum este ea (Inspecția Judiciară — n.r.) la CSM nu funcționează și noi am propus înființarea acelui Consiliu Național de Integritate”, a explicat deputatul PSD.

Fostul ministru al Justiției a continuat atacul împotriva președintelui, spunând că este neinformat.

„În legea 303 am precizat foarte clar ce înseamnă răspunderea magistraților, am precizat perioada până la care se prescrie termenul, am precizat ce face statul, după ce se constată că în instanțele internaționale este obligat și se face împotriva cui. Cei care fac comentarii, întâi să citească textele și după aceea putem sta de vorbă. Povestitorii care povestesc și nu citesc, părerea mea este că sunt neinformați. Noi am venit cu niște texte concrete. (...) Sper ca în cadrul dezbaterilor din Parlament să îmbunătățim cadrul legislativ. Este sublimă răspunderea, dacă există, pentru că repet niciun magistrat nu a răspuns pentru erorile făcute”, a declarat Florin Iordache, joi într-o intervenție telefonică la Antena 3.

Președintele Klaus Iohannis a criticat, într-o conferință de presă susținută joi la Cotroceni, procedura de modificare a legilor justiției, despre care a afirmat că sunt „ciopârțite”.

„Cu rezultate aproape de negative a reușit ministrul Justiției să demonstreze că se poate și mai netransparent, și mai neclar, și mai incert de până acum. Niciodată nu am avut până acum o astfel de procedură viciată de legiferare — un pachet de legi asumat de ministru, cerute avize, toate negative, nu se lasă ministrul și se duce fără să aibă drept de inițiativă legislativă în Parlament, își dă fizic proiectele din mână, parlamentari din Coaliție iau aceste proiecte și le prezintă ca și cum le-ar fi creat acasă și acum avem inițiativă parlamentară. Așa nu se legiferează. (...) Dacă ne uităm la conținut, cu siguranță unele prevederi (...) sunt bune, oportune și necesare. Mă gândesc aici la a pune în acord cu decizii ale CCR, puneri în acord cu directive europene și așa mai departe, însă de la a corecta legislația, ceea ce în esență ar fi fost un lucru bun, până la a ciopârți, ceea ce se întâmplă se pare acum, este cale lungă și nu ar trebui să o parcurgem”, a spus șeful statului.

Chestionat de presă dacă susţine adoptarea unei legi pentru răspunderea magistraţilor, Klaus Iohannis a răspuns: „Răspunderea magistraţilor este prevăzută în legislaţie şi discuţia este artificială. Se poate discuta despre o înăsprire sau schimbare sau orice, dar răspunderea este prevăzută în legislaţie, n-au decât specialiştii - dar cu preponderenţă cei din sistem, şi nu povestitorii din afară - să analizeze şi să vină cu propuneri de îmbunătăţire a cadrului legislativ. Dacă este cazul”.