Întâlnire cu soția polițistului zdrobit de turc: „Sper într-o minune!”

Întâlnire cu soția polițistului zdrobit de turc: „Sper într-o minune!”

Pentru modul în care a acționat în noaptea de sâmbătă spre duminică, dar și pentru că în alte multe situații Gheorghe Ionescu a înlăturat pericolele publice de pe șoselele din București, „Evenimentul Zilei” i-a acordat, ieri, „Premiul pentru Curaj”

Cristina Ionescu, tânăra soţie a poliţistului Gheorghe Ionescu aflat în comă, era, ieri, la Spitalul de Urgenţă Floreasca, însoţită de mai mulţi prieteni ai soţului, poliţişti şi de câteva rude. Destul de firavă, femeia plecase pentru scurt timp de lângă „Dulăul” - a cărui stare nu s-a modificat în nici un fel de când este în comă indusă. Cristina era vădit obosită și aproape că nu putea vorbi. Emoția a copleșit-o când i-am înmânat premiul acordat soțului de către Evenimentul zilei și Asociația Jurnaliștilor Civici. A spus că pentru că se simte ca într-un coşmar, că durerea este prea mare și cu greu face față.

„Sper într-o minune”

„Sunt prea multe evenimente care s-au întâmplat. E prea mult pentru mine! Sper într-o minune: să se facă bine! Ăsta e rostul lui și și-a asumat totul. E rostul lui și o să-și revină! O să vină aici, printre noi... Îmi povestea multe despre acțiunile sale, despre ce făcea la serviciu, dar... Aștept să se facă bine. O să fie bine. Mulțumim pentru premiu! ”, a spus femeia.

Ne puteți urmări și pe Google News

Soţia poliţistului a privit diploma şi ochii i s-au umplut de lacrimi. „Este un premiu pe care Gheorghe Ionescu îl merită, iar ea, care este şi aşa destul de îndurerară pentru ceea ce s-a întâmplat, nu speră decât în minunea dumnezeiască.”, ne-a spus unul dintre colegii „Dulăului” prezenți, ieri, la spital. „Este un tip extrem de vesel, glumeț și sperăm să se refacă repede, pentru că ăsta este felul lui”, a spus un alt coleg ajuns acolo ca să-și exprime solidaritatea.

„Este corect și foarte cinstit! Este omul căruia trebuie să-i spui verde-n față ce ai de spus. Nu îi place minciuna”, a povestit, pentru EVZ, unul dintre cei mai vechi prieteni ai lui Gheorghe Ionescu. „Suntem prieteni din copilărie. Un om discret. Este extrem de pasionat de meserie”, a mai zis amicul din copilărie.

Pasionat de autoturisme

„Era extrem de încântat de meseria lui, dar niciodată nu se lăuda la noi cu ceea ce făcea la serviciu sau ce fel de acțiuni a avut pentru că nu este genul lăudăros. Își face datoria exemplar. Așa cum trebuie să o facă toți! Se enervează dacă îl furi și dacă îl minți și este pasionat de mașini”, mai explică amicul poliţistului aflat în comă.

Își îndrăgea mașina

„Mașina de serviciu pe care lucrează arată ca nouă. Este întreținută și o iubește ca pe mașina lui. Este fascinant! Mașina de poliție înseamnă mult pentru el! Este, cred, un hobby din copilărie. Îi plăceau înainte și scuterele, motocicletele. Își iubește mult meseria și a participat la enorm de multe acțiuni. A lucrat o perioadă și ca jandarm, dar s-a transferat la Brigada Rutieră, de care era foarte încântat!”, a mai explicat, pentru EVZ, amicul lui Gheorghe Ionescu.

Printre poveştile colegilor despre „Dulăul” circulă şi una, potrivit căreia, în anul 2013, pe când era în civil şi se afla la o benzinărie, Ionescu a văzut un şofer, care abia se ţinea pe picioare, cum se urcă la volan. După ce şi-a anunţat colegii, deşi era cu maşina personală, a plecat în urmărirea şoferului băut, pe care l-a considerat un real pericol în trafic. Ajutat de echipajul trimis, Ionescu l-a blocat pe şoferul respectiv în trafic.

Sindicatul Prolex, mesaj de îngrijorare

Cazurile de ultraj îngrijorează Sindicatul Național al Polițiștilor „ProLex”, spune Vasile Lincu. El explică faptul că „autoritatea scăzută a polițiștilor afectează deopotrivă pe cetățeni, cât și pe cei însărcinați să asigure ordinea și siguranța publică”. „ProLex” arată că s-a realizat, de către Centrul de Psihosociologie al MAI, un studiu care „evidențiază foarte clar factorii determinanți care conduc la diminuarea autorității polițistului. Percepția respondenților (polițiști, polițiști de frontieră, jandarmi) este că diminuarea autorității a atins un nivel critic, a produs și continuă să conducă inevitabil la efecte dificil de controlat pe termen mediu și lung”.

FOTO: Cazul lui Ionescu a ridicat problema de autoritate. Sunt multe dosare de ultraj și polițistul nu mai este respectat

Vasile Lincu a mai explicat, pentru „Evenimentul zilei”, că numărul cazurilor de ultraj este îngrijorător, dar nu sunt înregistrate toate întrucât mulți dintre angajații Ministerului de Interne se tem să nu fie anchetați. „Multora dintre cei care vor să reclame un ultraj li se spune că nu au știut să reacționeze în anumite situații, de aceea preferă să nu mai informeze superiorii”, a mei spus Vasile Lincu. El intenționează să-i propună ministrului de Interne noi măsuri pentru protecția polițiștilor.

Pedepse mai mari pentru ultraj

Ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, a propus, ieri, sancţiuni mai mari pentru faptele de ultraj comise asupra poliţiştilor. În acest sens, la iniţiativa lui Oprea, MAI a elaborat un proiect de modificare a două articole din Codul Penal, respectiv, articolul 257 - Ultrajul şi articolul 279 - Ultrajul judiciar, în sensul majorării pedepselor pentru aceste fapte, cu scopul de a descuraja acţiunile violente îndreptate împotriva reprezentanţilor autorităţii statului.

FOTO: Gabriel Oprea

Conform inițiativei legislative, faptele, așa cum sunt ele prevăzute în Codul Penal, comise asupra unui polițist, jandarm, procuror sau judecător, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu sau în legătură cu exercitarea acestor atribuții urmează a se sancționa cu pedeapsa prevăzută pentru acea infracțiune, ale cărei limite se majorează cu două treimi. Totodată, proiectul include majorarea pedepselor pentru faptele de ultraj care au ca victime celelalte categorii de funcţionari publici care îndeplinesc funcţii ce implică exerciţiul autorităţii de stat.

Decizia are ca scop înăsprirea pedepselor pentru acest tip de fapte și implicit întărirea autorităţii celor care reprezintă statul român şi ale căror atribuţii de serviciu sunt exercitate în domeniul prevenirii faptelor antisociale şi aplicării legii. În anul 2014 au fost sesizate 591 de fapte de ultraj, iar în primele 6 luni ale anului 2015, au fost sesizate 247.

„Sultanul veiozelor” s-a însănătoșit

Abdullah Atas, şoferul care - în noaptea de sâmbătă spre duminică - l-a accidentat grav pe poliţistul Gheorghe Ionescu, se simte mai bine. După accident, el a fost internat la Spitalul de Urgență Floreasca pentru că avea nasul și două coaste rupte. Poliţiştii l-au dus, în urmă cu două zile, în faţa instanţei, care i-au confirmat mandatul de arestare, apoi el a fost dus la Spitalul Penitenciarului Rahova. Surse judiciare susţin că Atas s-a însănătoşit şi că, probabil, în cursul zilei de astăzi, va fi transferat în arestul de la Cercetări Penale.

FOTO: Abdullah Atas

Atas a primit mandat de arestare pentru 30 de zile, pentru acuzațiile de tentativă de omor, ultraj și părăsirea locului accidentului. După ce a sosit rezultatul testelor de sânge, el a fost acuzat și de conducere sub influența băuturilor alcoolice. Potrivit medicilor legiști, cetățeanul turc avea o alcolemie de 1,65 la mie. Ceea ce înseamnă, spun oamenii legii, că un şofer ar fi putut consuma cel puţin doi litri de vin, mult mai mulţi litri de bere sau 300 de mililitri de whisky.

Turcul nu știe de accident

În faţa judecătorilor Tribunalului Bucureşti, Atas a declarat că nu îşi aminteşte nimic din noaptea în care a forţat două filtre ale poliţiei şi l-a luat pe capotă pe agentul şef Gheorghe Ionescu, de 44 de ani, poliţist de 23 de ani la Brigada Rutieră a Capitalei, care se afla în timpul unei acţiuni de prevenţie.

„Nu știu, nu îmi amintesc nimic din ce s-a întâmplat în noaptea aceea. Dacă l-am lovit pe polițist, îmi pare rău”, a spus Atas în faţa instanţei. De altfel, spun specialiştii, o astfel de reacţie este oarecum normală pentru un şofer care în orice moment poate fi acuzat de crimă. După ce aburii alcoolului se risipesc, există o fază în care persoanele refuză să accepte realitatea.