Încă 60 de zile de control judiciar pentru cumnatul lui Victor Ponta, Iulian Herțanu

Încă 60 de zile de control judiciar pentru cumnatul lui Victor Ponta, Iulian Herțanu

Procurorii DNA Ploiești au prelungit, ieri, măsura controlului judiciar luată față de cumnatul premierului Victor Ponta, Iulian Herțanu, în dosarul în care acesta este urmărit penal pentru constituire de grup infracțional organizat, deturnare de fonduri europene și evaziune fiscală.

Herțanu s-a prezentat la sediul DNA Ploiești, unde procurorii anticorupție i-au comunicat decizia de prelungire cu încă 60 de zile a măsurii preventive dispusă anterior față de acesta. De asemenea, procurorii au prelungit vineri măsura controlului judiciar și în cazul deputatului Sebastian Ghiță, care are în continuare interdicția de a părăsi țara și de a lua legătura cu premierul Victor Ponta, al deputatului PSD Vlad Cosma, al tatălui acestuia, Mircea Cosma, față de care s-a menținut interdicția de a-și exercita funcția de președinte al Consiliului Județean Prahova, și în cazul omului de afaceri Mihail Coman, fost consilier județean. Cei cinci sunt cercetați în dosarul de deturnare de fonduri europene în legătură cu lucrările de extindere a canalizării orașului prahovean Comarnic. Lucrările fac parte dintr-un proiect mai amplu, finanțat de Uniunea Europeană, a cărui valoare este de aproximativ 200 de milioane de euro.

Grupul infracțional organizat

DNA susține că, în perioada 2011 — 2015, Iulian Herțanu — administrator de drept și, începând cu data de 25 aprilie 2014, administrator de fapt al SC Grossman Engineering Group SRL, respectiv angajat al CVR Asfalt Construct Group SRL, Vladimir Ciorbă — administrator/ asociat la CVR Asfalt Construct Group SRL și CVR Activities Group SRL București și SC Gefam Pro SRL și Mihail Coman — administrator/ asociat la SC Indserv SRL Ploiești și SC Indserv Proiect SRL Ploiești și angajat al SC Hidro Prahova SA (în calitate de consilier al directorului general) au constituit un grup infracțional pentru a acționa în vederea adjudecării frauduloase a unui contract de lucrări finanțat preponderent din fonduri europene și însușirii nelegale a unor importante sume de bani, prin schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor obținute în cadrul proiectului cu finanțare europeană.

De asemenea, aceștia ar fi urmărit sustragerea de la plata contribuțiilor datorate către stat, prin evidențierea unor cheltuieli nereale sau operațiuni fictive în documentele societăților pe care le-au controlat.

Presiuni „marca” Sebastian Ghița

Contractul având ca obiect "Extindere rețele de canalizare în orașul Comarnic a fost atribuit de către SC Hidro Prahova SA Ploiești (societate cu capital integral de stat, la care Consiliul Județean Prahova este acționar majoritar) asocierii SC Grossman Engineering Group SRL — SC Euro Construct Trading 98 SRL, contract fiind semnat la data de 13 ianuarie 2012.

Sebastian Ghiță este acuzat că a făcut demersuri (intervenții pentru numirea în funcții a unor persoane, obținerea de informații confidențiale) la nivelul unor funcționari ai SC Hidro Prahova SA și a exercitat intervenții asupra directorului general al acestui agent economic, pentru a determina atribuirea nelegală a contractului către asocierea Grossman — Euro Construct.

Acuzațiile DNA

În acest dosar, Sebastian Ghiță este urmărit penal pentru sprijinire a unui grup infracțional organizat, trafic de influență, complicitate la schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor europene, spălare de bani, în formă continuată, evaziune fiscală, în formă continuată, coruperea alegătorilor și efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, în formă continuată. De asemenea, Mircea și Vlad Cosma sunt acuzați că au sprijinit acest grup infracțional organizat prin intervenții la nivelul unor funcționari din cadrul Hidro Prahova, inclusiv la nivelul conducerii acestei societăți.