Editura Evenimentul si Capital

Hai să-i împușcăm pe istorici!

Autor: | | 7 Comentarii | 2084 Vizualizari

O scenă teribilă din România anului 2018. Comuna Maia – în trecut Maia Catargiu, județul Ialomița. La margine de Bărăgan, sub un cort militar, 30 de oameni îmbrăcați la patru ace discută despre istoria neamului.

Netulburați de zgomotul găinilor și a altor orătănii din apropriere, unii dintre cei mai mari istorici ai României dezbat momentele cruciale ale unui neam. Ce s-a întîmplat în Primul Război Mondial? Unde-am greșit? Trebuia sau nu să treacă Antonescu Nistru? Ce face cu Basarabia, cu românii din jurul granițelor?…

Da, cam asta este condiția oamenilor care vor să discute despre istorie. De 13 ani, inimosul comandor dr. Jipa Rotaru organizează anual în comuna Maia, unde s-a retras la pensie, o Sesiune de comunicări științifice care se finalizează printr-un volum de studii. Anual, comandorul aleargă după sponsori.

Unul pune cafeaua, alții apa minerală, localnicii din comună cazează câte unul sau doi din domnii veniți de la București, Chișinău, Iași sau mai știu eu de unde. Anul acesta, în organizare s-a implicat un alt inimos Ion Măldărescu, șeful revistei Art-Emis.

La început a părut ceva insolit, iar pe aici au trecut regretații Gheorghe Buzatu și Florin Constantiniu. Pentru savanții obișnuiți cu sălile liniștite și apăsător de tăcute ale bibliotecilor și arhivelor, întoarcerea în mediul rural era o provocare, o bucurie. Anul acesta, în schimb, a fost un pic trist. Se simțea ceva apăsător în aer. Deja nu mai părea ceva excentric, ci un exil. Statul, autorităritățile satului nu fac aproape nimic pentru Centenarul unei Națiuni. Iar acum la Maia se simțea frustarea. Pribegia. Exilul. Aproape prigoana. Mai era un pic și păream niște oameni aflați în clandestinitate. Niște complotiști!

Numele participanților sunt ilustre, nici nu trebuiesc consemnate. Alta este ideia. Să trăiești nea’ Jipa și să mai organizezi sesiuni. Cred că așa va arăta viitorul nostru cu acești epigone la putere! Mai bine ne-ar împușca!

***

Opiniile exprimate de invitații EVZ aparțin autorilor și nu reprezintă punctul de vedere al publicației

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Invitaţii evz

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate