Iei sau nu în vestiar sau la toaletă un copil de sex opus?
- Geta Neacsu
- 20 noiembrie 2014, 00:00
O decizie a Consiliului pentru Combaterea Discriminării (CNCD), dată recent, stabilește că regula impusă de un club de fi tness ce restric ționează accesul părinților în vestiar, alături de copii de sex opus, este discriminatorie. Este bine sau nu să iei un copil de sex opus în vestiar, ca părinte?
Totul a început de la un incident întâmplat în luna martie a acestui an: atunci, un cuplu de homosexuali, Lestat Monroe și partenerul său, clienți ai World Class România de 11 ani, au folosit alături de copiii lor (fetiță și băiat, gemeni, de trei ani) în bazinul clubului, inclusiv vestiarul pentru bărbați și au fost agresați de mai multe persoane. „Inițial, motivul a fost faptul că nu avea ce să caute fetița de trei ani în vestiarul bărbaților. Când li s-a răspuns că nu au în familie o femeie care să meargă cu ea, au fost agresați”, ne-a spus Teodora Ion-Rotaru, asistent proiect la Asociația Accept, care a susținut cuplul în demersul de la CNCD.
Toaletă publică, în loc de vestiar
După incident, clubul a oferit, doar în unele sedii, ca alternativă, o toaletă publică unde să poată fi schimbați micuții. „Însă acest spațiu este foarte mic, părinții stau la coadă ca să schimbe copiii care sunt uzi”. În urma reclamației primite, „CNCD a constatat că World Class România a avut un comportament discriminatoriu”, mai spun reprezentanții Accept.
Deocamdată, decizia a fost trimisă doar părților implicate, urmând să fie și motivată. „Compania noastră pune un mare accent pe respectarea și tratamentul egal al tuturor membrilor. Așteptăm motivarea CNCD și vom decide în conformitate cu ea, care vor fi pașii următori cu privire la regulamentul intern, astfel încât să asigurăm confortul tuturor membrilor”, a declarat Michael Fredholm, CEO World Class România.
„Copilul poate fi lăsat singur de la 9-11 ani”
În privința modului în care ar trebui să se poarte părinții, când sunt puși în situația de a intra într-un vestiat sau o toaletă publică cu un părinte de sex opus, părerile psihologilor și psihiatrilor sunt împărțite. Psihologul Keren Rosner crede că este indicat să privim problema din mai multe perspective: a copilului, a părinților și a celorlalte persoane prezente. „Poziția copilului impune accentul pe binele lui, el trebuie protejat și nu folosit demonstrativ de părinți pentru a-și rezolva unele frustrări proprii și nemulțumiri ”, crede psihologul. Vestiarul sau toaleta trebuie să ofere intimitate copilului și să fie ferit de ipostaze cu impact vizual și emoțional negativ.
„Asemenea experiențe repetate pot duce la tulburări de comportament, atitudini dezinhibate sau la confuzie în identitatea de gen”. Copiii pot fi lăsați singuri de la 9-11 ani.
Psihiatrul Gabriel Diaconu este de altă părere: „Pudoarea exacerbată nu face bine”. Medicul califică decizia CNCD drept un precedent istoric.
Anunțul care tronează în cluburile World Class
Refuzul acceptării tatălui a dus la o tragedie
În 2007, un caz cutremurător a avut loc la Baia Mare, în urma refuzului autorităților de a interna în spital un tată împreună cu copilul său. Familia Bodolay avea doi copii gemeni în vârstă de 3 ani. Tatăl l-a dus pe unul dintre copii la Spitalul Județean din Baia Mare. Era ora 3 dimineața și diagnosticul bănuit de părinți era acela de laringită. După ce doctorii au decis că micuțul trebuie internat, i s-a spus tatălui că nu are voie cu el în spital.
Bărbatul a fugit acasă la soție și s-a întors după 30 de minute, însă copilul murise. „Discriminarea taților în spitale există, deși legislația spune că drepturile părintești sunt egale. Am solicitat Ministerului Sănătății schimbarea acestei situații. Argumentul lor a fost că nu există spațiu, dar nu este un motiv ca un părinte să nu se poată interna în spital cu copilul lui bolnav”, a declarat atunci Csaba Asztalos, președintele CNCD.