Editura Evenimentul si Capital

Horoscopul lui Dom' Profesor. Acum exact 60 de ani. James Dean

Autor: | | 0 Comentarii | 3281 Vizualizari

Pe 30 septembrie s-au născut Euripide, Pompei, Deborah Kerr, Michel Aoun, Hans Geiger, David Oistrah, Udo Jürgens, Monica Bellucci, Iuri Liubimov, Martina Hingis, Constantin I. Brătescu, Ion Vova, Elie Wiesel, Dem Rădulescu, Ricky Dandel, Teodora Enache, Martin Cazacu, Andreea Răducan, Marius Urzică.

În calendarul creştin ortodox sunt Sfinţii: Grigorie Luminătorul, Episcopul Armeniei, Ripisima, Gaiani şi alte 32 de fecioare.

În „Kalendar” continuă Berbecarii, sărbătorile Lupilor. Lumea ducea de mâncare, lupilor, în pădure, ca să reînoiască legământul cu ei peste iarna grea ce va să vină. Doamna mitologiei româneşti, Antoaneta Olteanu, spune, în „Calendarele” ei: „Este rău de lupi!”, citîndu-l pe marele Speranţia.

"Evenimentul Zilei" din 30 septembrie 1955, acum exact 60 de ani, a fost accidentul mortal al actorului american James Byron Dean. "The Rebel Without Cause" era la volanul unei maşini de curse, un Porche Spyder 550 şi se deplasa către Salinas, unde avea loc o cursă. Mecanicul lui l-a sfătuit să facă puţin antrenament pe drum, să se familiarizeze mai bine cu volanul.

După ce au luat amendă pe autostradă, pentru exces de viteză, Dean şi mecanicul Wütherich au luat-o pe drumul curselor 166/33, ajungând pe 466, astăzi 46. La intersecţia lui 46 cu 41 un Ford Tudor Coupe i-a taiat calea lui Dean. Accidentul nu a putut fi evitat şi a cauzat moartea lui James Dean şi rănirea gravă a mecanicului Wütherich.

James Dean nu a jucat decât în trei filme mari, dar a rămas mai celebru decât actori care au jucat în o sută de filme. Pentru că el nu a jucat decât un rol - rolul lui, al unui rebel imortal! A fost idolul unui tineret care se ridica împotriva sistemului. Astăzi uitat ca mai toate valorile importante. Decât o sută de ani ca un bou, muncind din greu pentru sistem, mai bine douăzeci ca un leu! James Dean avea doar 24 de ani.

Dar, dragi lupi, padawani şi hobbiţi am treabă, o să vă spun mâine despre ce este vorba. Sau, hai să vă spun, pe scurt. Ieri am auzit chemarea lupilor. Departe, foarte departe, ca un ţiuit. Dar căţeluşele mele, strănepoatele lor, au ciulit urechile şi au răspuns şi ele, hăulind prelung cu botişoarele în sus. Băieţii, cei doi căţei, sunt prea bătrâni pentru astfel de jocuri. Doar au mirosit cu botul în sus.

Aşa că am dezgheţat vreo zece kilograme de carne cu os, cumpărată de la abatorul din Poseşti cu un leu kilogramul, carne pentru căţei. O să le duc lupilor, acolo unde ştiu eu şi o să spun vorbele şi o să fac gesturile, ca acum două mii de ani. Este vremea. Cât mai sunt lupi, mai trăieşte sufletul nostru, colectiv, mai avem legătura cu dacii. Mai suntem stăpânii locului.

Au fost doi vânători pe aici, suflete haine, braconieri, dădeau iama în căpriori şi în lupi, spuneau că fac rău. Nu au luat lupii nicio oaie, dar vânătorii aveau bani şi haine scumpe şi căciuli arătoase din blană de lup. Au orbit amândoi, dintr-o dată, un blestem greu a căzut peste ei ca fulgerul, acum umblă prin curte ţinîndu-se de câte o sfoară.

Noaptea, iarăşi aud împuşcături. Alţi braconieri. Oare sunt atâţia amatori să-şi piardă lumina ochilor?  Sunt lucruri care se ghicesc, nu se spun niciodată, dar nimic nu este ceea ce pare a fi. Îl aştept pe călugărul Cristian, el m-a însoţit întotdeauna în pădure, în noapte, recitând în gura mare, cu vocea lui puternică de bas, versete din Sf. Biblie. O ştie, toată, pe dinafară. Cine să se pună cu un nebun al Domnului? Şi ursul, lupul sau mistreţul ştiu asta!

Poate încet-încet o să înţelegeţi şi domniile vostre, dragi lupi, padawani şi hobbiţi că lumea nu se opreşte la ceea ce vedeţi cu ochii şi pipăiţi cu mâna!

Mâine, mereu mâine, pentru că mâine este, în definitiv, o altă zi!

 

BERBEC   Eşti pe drumul cel bun! Începi să înlături din calea ta obstacole ridicate de potenţialii ostili. Conjunctura iţi indică să ai multă răbdare, pentru ca lucrurile se pot lămuri de la sine. Din nou, pare o zi favorabilă, mai ales sub aspectul veştilor şi noutăţilor pe care le afli. Astăzi, în urma unei discuţii de la serviciu realizezi că stagnezi pe o pozitie profesionala care nu prea se potriveşte cu visele tale. Cu mai mult efort, ambiţie şi noroc poate o să ajungi unde iti doresti.

TAUR    În dragoste e bine să-ti recunoşti greşelile, mai ales pe cele mici! Este cazul zilei de azi, când poţi întoarce în favoarea ta un impas sentimental şi să stabileşti că eşti... nevinovat!  Cumpărăturile şi achiziţiile sunt favorizate moderat, dar te trezeşti că totul s-a scumpit şi că trebuie să faci economii la coşul zilnic. Seară mai romantică, poate culturală, poate acasă, poate la un spectacol. Lasă totul în trecut, nu-ţi mai bate capul degeaba - rezolvarea nu stă în puterea ta. Nu te mai chinui, te întrebi degeaba ce să faci!

GEMENI  Azi ai o inimă tandră şi generoasă. Tolerant şi calm, înţelegi motivaţiile mai mult sau mai puţin onorabile ale celor din jurul tău. Spune şi tu, ca Nastratin Hogea: „ai şi tu dreptatea ta!” Aspectele benefice sunt in cumpănă cu influenţe mai puţin favorabile, aşa că ai o zi obositoare, dar fără evenimente negative. O zi care trece repede, pentru că nu ai de ce să te temi! Treci printr-o perioadă de oboseală cronică, urmare eforturilor făcute.  Sfatul stelelor e să-ţi oferi o pauză, nu te îngriji de ziua de mâine, căci ziua de mâine se va îngriji de ale sale.

RAC   Cam plictisit şi fără chef. Toamna ploioasă şi cenuşie e de vină! Nu te înhăma la lucruri mai importante, pe care nu le poţi rezolva singur. Un apel îţi dă unele speranţe, dar nu te grăbi! Domeniul sentimental e avantajat, în sensul unor trăiri, simţăminte noi, dar şi oameni şi locuri pe care nu le-ai mai văzut, poate prieteni vechi, colegi de şcoală, camarazi din trecut. Dimineaţa zilei este foarte dinamică, perioadă  în care se pot finaliza vechi proiecte şi idei noi. Trebui să-ţi temperezi gama simţămintelor pentru că eşti într-o perioadă de hipersensibilitate.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Horoscop

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate