Editura Evenimentul si Capital

HOROSCOP Curierul de la Bruxelles. Lupta pentru controlul mass-mediei, un episod din războiul nonconvențional actual

Radu Ștefănescu
Autor: | | 0 Comentarii | 8829 Vizualizari

HOROSCOP Președinția estonă a UE a revendicat dreptul de a interzice reporterilor ruși participarea la evenimentele sale, dacă îi considera vinovați de "activități subversive". De exemplu, Sputnik a promovat "activități ostile subversive", a declarat purtătorul de cuvânt al președinției estoniene.

 

 

HOROSCOP Pe 8 septembrie s-au născut Richard Inimă de Leu, Antonin Dvorjak, Peter Sellers, George Coşbuc, Mia Braia, Petre Sălcudeanu, Dan Coe, Ştefan Bănulescu, Tudor Popescu.

HOROSCOP Pe 8 septembrie, în calendarul creștin ortodox este Naşterea Maicii Domnului, prima sărbătoare cu roșu din calendarul bisericesc, Sf. Fecioară, născută în plină zodie a Fecioarei. Sf. Marie Mică. Nimic nu este întâmplător!

Mă duce gândul că şi această sărbătoare creştină a fost calchiată peste o altă veche sărbătoare europeană. Înainte cu o zi, şi o zi după sunt Cercurile Mariei, deci, în total, cele trei zile de sărbători antice, geto-dacice, europene. Nu se mai ştie ce zeiţă se sărbătorea în aceste zile. Mă gândesc că a fost o sărbătoare legată de recoltă, bogăţia recoltei, roadele toamnei, feminitate şi rod!

HOROSCOP  Dragi lupi, padawni și hobbiți, ca în fiecare săptămână, am primit curierul de la Bruxelles. Din ce în ce mai multe pagini de hârtie pelur roz, adică FYEO. Din ce în ce devine evidentă, din conținut, lupta pentru controlul mass-mediei, un episod din războiul nonconvențional actual, un război rece, cu episoade geografice fierbinți.

 

Judecați și domniile voastre, am ales câteva informații din capitolul public, unde se dau și sursele:

 

HOROSCOP     Președinția estonă a UE a revendicat dreptul de a interzice reporterilor ruși participarea la evenimentele sale, dacă îi considera vinovați de "activități subversive". De exemplu,  Sputnik a promovat "activități ostile subversive", a declarat purtătorul de cuvânt al președinției estoniene. Acesta a făcut declarația după ce a refuzat acreditarea a trei membri ai redacției Rossiya Segodnya pentru a participa la o reuniune a miniștrilor de externe ai UE, la Tallinn, pe 7 septembrie. Refuzul a fost justificat de faptul că  respectivii jurnaliști "promovau activități subversive ostile și de propagandă sub acoperirea libertății presei". Rossiya Segodnya este o companie de stat din Rusia care deține Sputnik, o agenție media online care este notorie pentru propagarea de conținuturi anti-occidentale false. În luna mai, aceeași redacție a fost interzisă de la evenimentele de presă ale liderului Emanuel Macron care a denumit-o "agent de influență". Reporterii fără frontiere au numit-o "un dușman al jurnalismului". Cu toate acestea,  Federația Europeană a Jurnaliștilor (EFJ), un organism profesional cu sediul  la Bruxelles, a contestat interdicțiile pentru Rossiya Segodnya. EFJ a cerut săptămâna trecută, Consiliului Europei, să analizeze decizia Estoniei. De asemenea, șeful EFJ, Ricardo Gutierrez, a acuzat Estonia de "un atac grav asupra libertății mass-media". "Nu susținem Rossiya Segodnya sau Federația Rusă, promovăm principiile profesionale și ale drepturilor omului", a declarat Gutierrez pentru EUobserver."Acest tip de interdicție preventivă nu este acceptabil, chiar pentru a contracara propaganda sau pentru a sancționa jurnaliștii care ar fi încălcat standardele etice", a spus el, adăugând că se așteaptă ca Consiliul Europei să pună "presiuni diplomatice" asupra Estoniei. Dar purtătorul de cuvânt al președinției estone a declarat că toți jurnaliștii ruși care  au urmat "principiile și valorile presei independente în activitatea lor au fost bineveniți la evenimentele sale.Dezinformarea și propaganda trebuie să fie luate în serios în întreaga Europă. Este vitală această abordare", a spus biroul de presă al  președinției estone. Jonathan Eyal, expert în securitate la Londra, a declarat că Estonia a trimis un mesaj util Rusiei. El a adăugat că excluderea reporterilor individuali de la conferințele de presă este prea puțin pentru a contracara ofensiva mass-media a Rusiei. Si a adăugat că este mai bine ca acreditarea mass-media să rămână un proces "birocratic", decât "politic" .

https://euobserver.com/foreign/138825

HOROSCOP            Andrus Ansip, comisarul pentru piața digitală a dat asigurări că noile reglementări ale siguranței cibernetice nu vor împieta asupra prerogativelor autorităților naționale.  Respectam suveranitatea statelor membre, dar știm că doar circa 50% sunt în măsură să-și protejeze rețelele, a spus el. O lege ce va intra în vigoare anul viitor, va obliga statele membre să înființeze unități de răspuns. Comisia Europeană încurajează acum statele membre să colaboreze mai strâns pentru a face schimb de informații și a putea astfel să împiedice atacurile cibernetice. Aproximativ 5 sau șase  centre europene au capacitate oprațională 24 de ore din 24, șapte zile din șapte. Andrus Ansip vrea să înființeze un nou birou care va certifica gradul de siguranță cibernetică a produselor tehnologice, fapt ce le-ar putea face mult mai competitive pe plan internațional. Saptămâna viitoare, Andrus Ansip și noua sa colegă Mariya Gabriel ar trebui să prezinte o propunere legislativă ce va conferi ENISA, agenția europeană pentru siguranță cibernetică din Europa, situată la Atena, un rol mult mai important. Va fi publicată și o strategie pentru siguranța cibernetică în UE. Comisarul Ansip dorește ca instituțiile europene să crească nivelul fondurilor alocate siguranței cibernetice pentru a putea ajunge la nivelul altor țări din lume.

https://www.euractiv.fr/section/economie/news/ansip-vows-to-respect-sovereignty-with-ne

HOROSCOP        Articolul 19 îndeamnă guvernul german să abroge Legea privind îmbunătățirea aplicării dispozițiilor contra discursului de ură în rețelele sociale, adoptată în iulie 2017. Legea nu respectă standardele internaționale privind libertatea de exprimare, se spune într-o declarație. Credem că cerințele privind companiile private  vor conduce la cenzura excesivă și vor amenința dreptul la libertatea de exprimare online în Germania. Suntem, de asemenea, îngrijorați de faptul că Legea stabilește un exemplu periculos pentru alte țări care aplică mai riguros dispoziții penale pentru a elimina dezacordul și critica.

Articolul 19 este un ONG britanic care luptă pentru apărarea drepturilor omului, promovează libertatea de exprimare și de informare în lumea întreagă (fondat în 1987).

În iunie 2017, ARTICOLUL 19 a efectuat o analiză juridică a proiectului precedent al legii germane, care intenționează să vizeze "discursul de ură" online, și a subliniat în mod similar preocupările serioase privind libertatea de exprimare.

Am constatat că proiectul a creat un model de răspundere intermediară care stimulează blocarea conținutului de către companii fără orientări clare privind libertatea de exprimare sau determinare juridică. Ne-am exprimat îngrijorarea față de guvernul german în aprilie prin intermediul unei alerte către platforma Consiliului Europei privind libertatea mass-media, alături de mai multe alte organizații de internet și de libertatea mass-media, se spune într-o declarație de presă a organizației.

Răspunsul furnizat de guvernul german la 29 august a fost că nu există "nici un motiv de teamă față de încălcarea exprimării libere în noua lege. Mai mult, în răspuns se sugerează că articolul 5 al Constituției germane, care protejează exprimarea liberă, nu se aplică în domeniile reglementate de legea penală. Din punctul de vedere al organizației britanice, acestă precizare este îngrijorătoare, având în vedere prevederile  Codului penal german care continuă să incrimineze "defăimarea religiei" și defăimarea sub orice formă, precum și conceptele bine definite ale "discursului de ură", toate acestea ridicând preocupări grave față de exprimarea liberă și fiind  incompatibile cu standardele europene.

Deși au fost făcute schimbări față de proiectul anterior, Legea germană aprobată, rămâne o amenințare gravă la adresa libertății de exprimare online și a informațiilor, se mai spune în declarația Articolului 19. Efectele mai largi ale adoptării unei astfel de legi s-au văzut deja. Un proiect de lege prezentat în parlamentul rus, seamănă foarte mult cu proiectul german și  cere în mod similar rețelelor sociale să elimine postările considerate ilegale și propune amenzi semnificative, consolidând cenzura internetului rusesc.

Pe baza analizei noastre, se mai spune în documentul Articolului 19 asupra versiunii aprobate a legii: invităm guvernul german să  abroge legea, luându-se în considerare păstrarea secțiunii 2 privind cerințele de raportare în legislația alternativă, pentru a spori transparența în ceea ce privește moderarea conținutului online de către actorii privați; să revizuiască Codul penal german pentru a elimina infracțiunile care nu sunt compatibile cu dreptul internațional privind drepturile omului și libertatea de exprimare, inclusiv, dar fără a se limita la cele enumerate în lege.

https://www.article19.org/resources.php/resource/38861/en/germany:-repeal-new-law-on-%E2%80%9Chate-speech%E2%80%9D-and-social-networks

HOROSCOP       Vă reamintesc că articolul 19 din Declarația Universală a Drepturilor Omului stipulează:

 

 

”Everyone has the right to freedom of opinion and expression; the right includes freedom to hold opinions without interference and to seek, receive and impart information and ideas through any media regardless of frontiers.”

Pe de altă parte, în timpuri de conflict, așa numitul discurs de ură îndreptat împotriva inamicului, este îndreptățit.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Horoscop

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate