Consiliera lui Boc: „Nu putem aştepta ca statul să ne trimită bonele acasă”

Consiliera lui Boc: „Nu putem aştepta ca statul să ne trimită bonele acasă”

Tinerele mame vor primi mai puţini bani în contul indemnizaţiei de creştere a copiilor, de la 1 iunie, ca urmare a aplicării planului de austeritate.

Guvernul nu a decis încă modul în care vor fi reduse aceste indemnizaţii, respectiv dacă se va alege plata unei sume fixe sau va fi diminuat procentul actual, de 85% din media veniturilor pe ultimele 12 luni. Cert este că indemnizaţiile vor scădea, iar unele voci susţin că mămicile vor lua doar 600 de lei pe lună.

„Vom primi propunerea de la Ministerul Muncii şi vom lua o decizie în şedinţa de Guvern de mâine”, ne-a declarat consilierul economic al premierului Emil Boc Andreea Paul-Vass, care a adăugat că se lucrează la măsura de reducere a procentului care va sta la baza calculului indemnizaţiei de creştere a copilului.

Mamele, în grija „gulerelor albe”

Ne puteți urmări și pe Google News

România se numără printre statele cel mai afectate de riscul demografic, respectiv îmbătrânirea populaţiei, potrivit unui raport al Băncii Mondiale, care arată că efectele viitoarei crize demografice şi a pensiilor va fi de zece ori mai gravă decât actuala criză financiară.

Întrebată dacă reducerea indemnizaţiilor pentru creşterea copiilor nu le demotiva pe tinere să devină mame, ceea ce va agrava situaţia demografică, Andreea Paul-Vass a răspuns că „se fac studii de impact şi nu are rost să scoatem din joben concluzii pripite”. Consilierul premierului Emil Boc a explicaăt pentru evz.ro că această măsură ar putea „să le forţeze (pe tinerele mame) să se întoarcă mai repede la muncă”.

În această situaţie, tinerele mame vor trebui să îşi lase copiii la o creşă sau să angajeze o bonă, însă toate aceste servicii trebuie plătite. În plus, numărul creşelor modernizate şi dotate corespunzător este destul de mic. În acest context, spune Andreea Paul-Vass, se vor crea bazele dezvoltării „sectorului gulerelor albe”, respectiv al creşterii numărului de firme care să ofere servicii sociale de tipul îngrijirii copiilor sau al bătrânilor.

Legislaţia în vigoare prevede că persoanele care în ultimul an anterior naşterii copilului au realizat, timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit, beneficiază de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la doi ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la trei ani, precum şi de o indemnizaţie lunară în cuantum de 600 lei sau, opţional, în cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4.000 de lei.

Măsuri dure

Planul de austeritate convenit de Guvern cu FMI şi Comisia Europeană prevede reducerea cheltuielilor din sistemul public. Astfel, fondul de salarii din aparatul de stat va scădea cu 25%, iar pensiile şi ajutorul de şomaj cu 15%. De asemenea, în următorii ani, 250.000 de bugetari vor fi concediaţi.

În cazul în care măsurile de austeritate nu vor avea efectul scontat, taxa pe valoarea adăugată (TVA) şi cota unică ar putea fi majorate.

Declaraţiile consilierului economic al premierului Emil Boc, Andreea Paul-Vass, prezentă în ediţia de astăzi a emisiunii „Evenimentele Zilei”, de la B1Tv, moderată de Alina Stancu. Iată cele mai importante declaraţii:

  • „S-a luat decizia să nu umblăm deloc la venitul minim garantat, în vreme ce alte ajutoare vor fi diminuate.”
  • „Pentru persoanele în vârstă, care ne-am dori să mai lucreze o vârstă, şi tineri, precum şi pentru persoanele cu handicap este nevoie de o polizică publică adecvată.”
  • „Dacă nu aplicăm acum aceste măsuri, cum le vom explica generaţiilor următoare că nu am fost în stare să reduce consumul şi ei trebuie să ne plătească datoriile?”
  • „La nivel european, nu s-a putut ajunge la o măsură universal acceptată, aşa că recomandarea Comisiei Europene a fost ca indemnizaţia pentru creşterea copilului să fie de 85% din media veniturilor pe ultimele 12 luni. Atenţia, însă, aceasta trebuia plătită nu pentru doi ani, ci pentru o perioadă mult mai scurtă.”
  • „Fondul de pensii şi cheltuielile trebuie corelate cu veniturile pe care le are o naţiune.”
  • „Toţi bugetarii şi pensionarii, care se întreabă cum vor trăi cu pensiile şi salariile reduse, vor trăi aşa cum au trăit în urmă cu câţiva ani, înainte de majorarea veniturilor lor.”
  • „Nu putem aştepta ca statul să ne trimită bonele acasă. Statul poate să asigure infrastructura necesară pentru pregătirea şi autorizarea bonelor”
  • „Nu ne dăm seama cât suntem de risipitori. Nu am economisit, fără să ne dăm seama că activitatea economică este ciclică.”