Guvernul RESPINGE acuzaţiile TVR: Datoriile TVR sunt vechi de zece ani. Încercarea de considera Guvernul actual responsabil de situația TVR este nepotrivită și NEFONDATĂ

Guvernul RESPINGE acuzaţiile TVR:  Datoriile TVR sunt vechi de zece ani. Încercarea de considera Guvernul actual responsabil de situația TVR este nepotrivită și NEFONDATĂ

Guvernul a precizat după excluderea României din concursul Eurovision că acuzaţiile cu privire la implicarea ori lipsa de implicare a Executivului în situaţia televiziunii române sunt nefondate. Oficialii susţin că datoriile TVR sunt probleme vechi de zece ani şi este total nepotrivit ca Guvernul să fie acuzat pentru aceste probleme.

Guvernul a lansat un comunicat prin care precizează că TVR se află în subordinea Parlamentului, că acesta trebuie să aleagă conducerea instituţiei şi că, au trimis încă din 28 martie soluţii de modificare legislativă menite să ducă la restructurarea televiziunii românie şi implicit la gestionarea datoriilor.

Oficialii au adăugat că la momentul de faţă, nu există un cadru legal pentru a plăti măcar parţial datoriile TVR şi că, prin intermediul Ministerului de Finanţe va informa European Broadcasting Union cu privire la situaţia actuală a TVR şi despre cadrul legal existent ce nu permite achitarea  imediată a datoriilor.

Digi 24 redă comunicatul Guvernului României integral: 

Ne puteți urmări și pe Google News

Guvernul României constată cu regret că în spațiul public sunt lansate o serie de acuzații nefondate în legătură cu implicarea sau lipsa de implicare a guvernului în gestionarea situației TVR.

Problema datoriilor pe care televiziunea publică le are este veche, de aproape 10 ani. În toţi acești ani, datoriile către EBU (_European Broadcasting Union) au fost mereu amânate şi neglijate. Situația de fond în care ne aflăm nu este cauzată de vreo decizie a guvernului, iar încercarea de a considera guvernul actual responsabil este nepotrivită şi nefondată.

Televiziunea publică este o instituție în subordinea parlamentului, care trebuie să aleagă conducerea acestei instituții. Guvernul așteaptă o decizie în această privință, pentru a avea un partener decizional în toate aspectele executive care vizează activitatea televiziunii. Faptul că, după mai bine de o lună de la începerea acestui proces, nu există încă o conducere care să îşi asume responsabilitatea deciziilor executive în ceea ce privește TVR, face ca orice proiect de restructurare sau clarificare a situației financiare să fie imposibil.

Situația televiziunii publice a fost adusă la cunoștința parlamentului încă de la începutul acestui an, iar, în urma întâlnirii pe care comisiile de cultură ale parlamentului le-a organizat cu reprezentanții TVR şi ai guvernului, s-a ajuns la concluzia ca guvernul să prezinte soluțiile de modificări legislative care să permită restructurarea TVR şi gestionarea problemei datoriilor. Aceste propuneri au fost trimise la parlament în data de 28.03, aşa încât modificările Legii 41/1994 să poată avea loc în timp util. Aceste modificări legislative sunt în curs, dar nu sunt finalizate. În consecință, în actualul cadru legal nu există posibilitatea plății parțiale a datoriilor doar pentru unul din creditorii televiziunii. Un eventual ajutor financiar care să nu fie susceptibil de nerespectare a condițiile de concurenta nu poate fi acordat decât în cadrul unui plan de restructurare, sub o formă sau alta, de administrarea specială a televiziunii.

Guvernul României, prin Ministerul de Finanțe, va informa EBU în legătură cu situația de drept a TVR şi despre cadrul legal existent, în care reorganizarea operativă care să permită plata datoriilor este imposibil de realizat în perioada imediat următoare.

De aceea, Guvernul României solicită tututor instituțiilor care gestionează soarta televiziunii publice o implicare activă şi responsabilă, pentru a nu perpetua situația dificilă în care se află TVR.