Editura Evenimentul si Capital

Guvernul MINTE: Avem DOVADA!

Autor: | | 13 Comentarii | 13216 Vizualizari

Realitatea infirmă, zi de zi, promisiunile făcute în Programul de Guvernare. Creșterile de salarii au fost amânate sau au rămas doar pe hârtie. S-au majorat impozite și vor fi reintroduse accize după ce au fost îndelung negate. Puzderie de kilometri de autostrăzi vor brăzda România, dar mai e mult de lucru. Și lista poate continua.

Revista Capital prezintă, în ultimul său număr, o radiografie economică, care dezvăluie minciuna din spatele sloganului „relaxare fiscală”. Derapajele consemnate vor avea implicaţii importante, atât asupra fiecăruia dintre noi, dar şi la nivel de ţară, iar datele statistice de până acum le confirmă.

Acciza pe combustibil a fost scoasă şi reintrodusă după opt luni

La începutul anului, ministrul Finanțelor Publice de la acel moment, Viorel Ștefan, spunea că „introducerea de taxe noi sau creșterea de cote de taxe sunt total excluse”. În vară, primele zvonuri despre majorarea accizelor la carburanți au început să circule. În scurtă vreme, totul a devenit oficial: accizele se vor mări, în două etape, de la 15 septembrie și 1 octombrie.

Dar nu vă îngrijorați! Ele nu vor duce la creșteri de prețuri, ne asigură guvernanții. Și cum avem toate motivele din lume să-i credem, nu îi vom lua în calcul pe răuvoitorii care spun că în curând vom scoate din buzunar în plus cam 0,45 lei la fiecare litru de benzină sau motorină.

Deja preţurile carburanţilor cresc în fiecare zi, de la anunţarea creşterii accizei. În opinia transportatorilor, în cazul majorării accizei la carburanți, se estimează că 15% din combustibili vor fi achiziţionaţi din afara României. Reorientarea acestui procent anual spre alte țări nu va aduce niciun ban la bugetul de stat, iar o migrare mai mare de 15% va aduce în realitate pierderi la buget.

Bugetul, în corzi

Cum vor spune mulți dintre cititori: „dar parcă erau fonduri suficiente pentru toate promisiunile PSD?”. „Avem bani de pensii, avem bani de salarii, avem bani de investiții”, declara premierul Mihai Tudose la începutul lui august.

O lună mai târziu, a venit primul semn că lucrurile nu stau chiar pe roze: un comunicat la Ministerului Apărării anunța plata eșalonată a drepturilor salariale către militari. Deși s-a negat vehement că ar fi probleme financiare și ministrul Apărării chiar și-a dat demisia pentru pretinsa problemă de comunicare, semnele de întrebare rămân. Iar problema pleacă de la încasările bugetare: deși se laudă cu o creștere economică record în UE, Guvernul nu este în stare să colecteze cel puțin la fel de mulți bani ca predecesorii săi.

Asta deși în vremuri bune pentru economie ar trebui să se majoreze atât încasările din impozitele pe venit și profit, cât și cele din taxele pe consum.

Motivaţia este simplă. Creşterea „record mondial” a Produsului Intern Brut (PIB), se bazează, în principal pe majorarea consumului populaţiei. Şi dacă ar consuma produse româneşti ar fi minunat, dar din păcate, cifrele prezentate de Institutul Naţional de Statistică ne arată că majoritatea românilor consumă produse de import.

Salarii mai mari - da, dar doar pe hârtie

Poate ați auzit, desigur, că lefurile bugetarilor vor crește cu 25% din 2018. Cu jumătate de gură, ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a admis recent că este vorba de majorarea salariului brut după trecerea contribuțiilor din sarcina angajatorului în cea a angajatului. La nivelul lefurilor nete mărirea fiind aproape neglijabilă. 

De la 1 ianuarie vor crește toate salariile pe brut cu 25%. Pe net vor avea o creștere de 4%”, a spus demnitarul în cadrul unui talk show TV. Dar asta nu e tot, vorba celor de la teleshopping. Așa-zisa creștere din 2018 trebuia să aibă loc la 1 iulie 2017.

Și ar fi trebuit să fie de 25% la nivelul salariului net. Însă același ministru al Muncii a explicat de ce s-a renunțat la ea: s-ar fi depășit nivelul sumelor alocate pentru cheltuielile de personal. 

Povești cu autostrăzi

Nici domeniul infrastructurii nu a fost ocolit de hiper-optimismul guvernanților. În urmă cu o lună și jumătate, ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, le spunea jurnaliștilor că până la finalul anului vor fi inaugurați 90 de kilometri de autostradă. „Primii 15 i-am dat deja în folosință pe lotul 2 din Lugoj-Deva, urmând să deschidem loturile 3 și 4 din tronsonul Sebeș-Turda, loturile 3 și 4 din Lugoj-Deva și porțiunea din A3 de la intrarea în București”, a explicat ministrul.

Loading...
Pagina 1 din 2


Tag-uri: guvernul, minte, dovada

Alte articole din categoria: Economie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate