Social-democrații își aleg astăzi viitorii miniștri din Guvernul Viorica Dăncilă. Echipa fostului premier dispare de la Palatul Victoria
Doi foști miniștri PSD ai fondurilor europene au șanse să revină în Guvern: deputatul Rovana Plumb în funcția de vicepremier fără portofoliu însărcinat cu coordonarea interministerială, iar senatorul Eugen Orlando Teodorovici ca ministru delegat al fondurilor UE.
Deputatul PSD Ioana Bran, aflată la primul mandat de parlamentar, este o variantă luată în calcul în partid pentru funcția de ministru al Turismului sau cea de ministru al Consultării Publice și Dialogului Social.
Deputații Răzvan Cuc, Sorin Bota și senatorul Niculae Bădălău își dispută funcția de ministru al Transporturilor. Senatorul Ionuț Vulpescu este vehiculat în PSD ca potențial ministru al Culturii, după ce acesta a mai ocupat portofoliul în timpul guvernării Sorin Grindeanu.
Senatorul Ecaterina Andronescu este în cărți pentru ministerul Educației, în timp ce deputatul Corneliu Buicu și secretarul de stat Rodica Nassar ar putea să ajungă la Ministerul Sănătății. Cea mai mare parte a viitorului Guvern Dăncilă va fi formată, însă, din aceiași miniștri PSD din fostul cabinet Mihai Tudose. Potrivit calendarului stabilit în PSD, noul Guvern urmează să fie învestit în funcție, în Parlament, până pe 29 ianuarie.
Eșalonul doi
Social-democrații vor să îi schimbe din funcție și pe secretarii de stat, subsecretarii de stat și directorii de agenții guvernamentale numiți de fostele guvernări. Liderul PSD Bihor, Ioan Mang, a relatat pe 8 ianuarie, după o ședință lărgită a partidului, că există „un număr imens” de înalte fețe guvernamentale moștenite „din guvernul tehnocrat sau chiar din guvernele PNL, PDL sau foste PDL”, şi că aceşti oameni „dimineaţa sunt, la serviciu, demnitari ai statului român sau directori de deconcentrate, iar dupămasă critică programul guvernamental”.
Baletul UDMR
PSD negociază cu UDMR sprijinul parlamentar al maghiarilor pentru a învesti fără emoții viitorul Guvern. După ce PSD și-a ales noul premier, liderul social-democrat Liviu Dragnea l-a sunat pe președintele UDMR Kelemen Hunor și i-a cerut să semneze un nou protocol de colaborare PSD-ALDE-UDMR. Maghiarii vor să primească personal de la noul premier garanții privind drepturile minorităților și să negocieze cu PSD susținerea unor proiecte legislative care acordă maghiarilor drepturi sporite. UDMR nu va intra la guvernare cu miniștri.
Demisii
După demisia fostului premier Mihai Tudose, apropiații acestuia și-au pierdut funcțiile. Roxana Cezarina Bănică și-a dat demisia din fruntea Secretariatului General al Guvernului (SGG), la pachet cu numărul 2 din SGG, Marius Iulian Carabulea. Șeful Corpului de Control al prim-ministrului, Bogdan-Cosmin Ștefan, adus tot de Tudose, a fost și el eliberat din funcție săptămâna trecută. Tot din echipa fostului premier au mai demisionat principalul consilier de imagine al acestuia, Aurelian Felix Rache, directorul de cabinet al lui Tudose, Elena Repede și consilierul de stat Daniela-Meri Mocanu. Alături de aceștia, foștii miniștri apropiați de Tudose au șanse infime să mai continue în noul cabinet de la Palatul Victoria.
„Bădălău e scârbit. Cuc vrea să ajungă șeful PSD Giurgiu”
Un membru din conducerea centrală a PSD a relatat, ieri, pentru „Evenimentul zilei”, că în partid plutește în continuare o stare conflictuală. „Cuc (deputatul giurgiuvean Răzvan Cuc, fost ministru al Transporturilor, n.red.) ar vrea să ajungă șeful PSD Giurgiu. Dacă Dragnea îl pune pe Cuc la Transporturi, să-l umilească pe Bădălău (senatorul giurgiuvean Niculae Bădălău, președintele executiv al PSD, n.red.), atunci se produce o nouă falie în partid. Dacă apare Cuc în Guvern este începutul sfârșitului pentru că PSD Giurgiu nu-l vrea pe Cuc dar Dragnea îi ține spatele. Bădălău, în loc să stea la negocierile pentru Guvern, a plecat din țară, total scârbit. Dacă pleci în momentele astea, îți dai seama ce lehamite ai în tine”, ne-a relatat sursa citată.
Fără cafele
În partid au apărut nemulțumiri și din cauza faptului că liderii județeni PSD nu ar fi fost chemați la discuții pentru formarea noului cabinet de miniștri. „Iar face un singur om Guvernul. Dragnea putea să zică «Fraților, veniți și voi să bem o cafea». Nu! Dragnea nu a înțeles nimic din nemulțumirile grupului disident care s-a adunat în jurul lui Tudose, își face iar Guvern pe persoană fizică. Doar Tulcea a anunțat că îl propune pe Orlando (senatorul Eugen Orlando Teodorovici, n.red), știind că deja fusese întrebat”, ne-au relatat sursele citate.
„În Comitetul Executiv voturile sunt din ce în ce mai blege. E la modul «Să nu i se puna lui Dragnea pata pe mine»”, a spus EVZ un membru din CEX al PSD.
„Clubul pescarilor” a executat un vicepremier
Vicepremierul Marcel Ciolacu (foto) a fost primul membru al Guvernului care și-a anunțat demisia din fostul cabinet Mihai Tudose. În jurul lui Ciolacu și Tudose se formase un adevărat „Club al vânătorilor”, pornind de la pasiunea pentru partide de vânătoare sau de întâlnirile la poligoanele de trageri. „Am relaţii de prietenie strânsă cu (...) viceprim- ministrul Marcel Ciolacu, ne ştim de vreo 25 de ani, cu familii, cu copii, cu vacanţe împreună (...) Dacă el pleacă mâine, plec şi eu”, spunea Tudose despre Ciolacu. Cu timpul, acest club a devenit destul de mare și influent, amenințând „Clubul pescarilor” din jurul lui Liviu Dragnea.
Confruntarea dintre cele două cluburi s-a dat în momentul în care ministrul de Interne, Carmen Dan, apropiată de Liviu Dragnea, a forțat demiterea din funcție a șefului Poliției, Bogdan Despescu, apropiatul vicepremierului Ciolacu. Tudose a încercat să-l păstreze la șefia Poliției pe apropiatul lui Ciolacu și să provoace demisia ministrului de Interne.
În cele din urmă, după demisia premierului, „Clubul pescarilor” l-a impus la vârful Poliției pe fostul șef al Direcţiei Generale Anticorupţie din cadrul MAI, Cătălin Ioniţă, Carmen Dan este în cărți pentru un nou mandat la Interne, în timp ce Ciolacu a fost exclus din calculele pentru viitorul Guvern, iar Despescu a pierdut șefia Poliției Române. (Mihail Popescu)
Lista neagră a lui Florian Bodog
Dintre toți miniștrii social-democrați, Florian Bodog (Sănătate) a avut anul trecut cele mai multe dosare „fierbinți” de gestionat. După ce pacienții români nu au mai fost primiți pentru transplant pulmonar la spitalul AKH din Viena, Bodog a promis o lege a transplantului care nu a văzut nici acum lumina zilei.
Legea vaccinării este și ea blocată în Parlament, după ce o epidemie de rujeolă s-a soldat în România cu 36 de morți și peste 10.000 de cazuri de îmbolnăvire.
Deși se știa din vară că producătorii nu vor mai aduce imunoglobulină din cauza taxei de clawback, abia în toamnă, după ce o femeie a murit, Ministerul Sănătății a achiziționat câteva sute de doze. Situația nu e nici pe departe rezolvată, ci doar amânată. Taxa clawback pe care o plătesc producătorii care au medicamente decontate de stat rămâne și ea în dispută și sute de medicamente sunt în pericol să dispară de pe piață.
Rețete
Un alt subiect fierbinte a apărut după ce 25% din medicii de familie din toată țara au refuzat, la sfârșitul anului trecut, să-și prelungească până în martie 2018 contractele cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate, urmarea fiind că pacienții lor nu pot primi acum rețete gratuite sau compensate, concedii medicale și nici trimiteri către medicii de specialitate. (Dana Lascu)