Guvernul a modificat azi normele privind acordarea concediului și indemnizația lunară pentru creșterea copilului

Guvernul a modificat azi normele privind acordarea concediului și indemnizația lunară pentru creșterea copilului

Executivul a adoptat astăzi un proiect de hotărâre prin care modifică normele pentru aplicarea ordonanței 111 din 2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani.

Executivul a adoptat astăzi un proiect de hotărâre prin care modifică normele pentru aplicarea Ordonanței 111 din 2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani.

Toamna trecută ordonanța mai sus citată a fost modificată în așa fel încât părinții să poată obține venituri supuse impozitului fără a pierde indemnizația de la stat.

Acum, Executivul a modificat și normele de aplicare aferente actului normativ.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit avocatnet.ro: "În perioada concediului (...), persoana îndreptățită poate realiza venituri supuse impozitului până la nivelul prevăzut la art. 16 alin. (3) lit.c) din ordonanța de urgență (maximum 6 ISR într-un an calendaristic, adică 3.000 de lei - n.r.), prin desfășurarea efectivă a unei activități, cu condiția menținerii întreruperii/suspendării uneia dintre activitățile care au stat la baza stabilirii dreptului la indemnizație", se specifică în proiect.

Pentru a putea obține indemnizație de creștere a copilului părinții acestuia trebuie să fi lucrat legal în ultimele 12 luni înainte de naștere. În cele 12 luni pot intra și situațiile de șomaj, concedii medicale pentru prevenirea îmbolnăvirii și recuperarea capacității de muncă, precum și concediul pentru creșeterea copilului.

Pe durata concediului pentru creșterea copilului, ambii părinți vor putea să obțină venituri anuale de până la 3.000 de lei, se mai arata in document.

Dacă parinții vor realiza venituri mai mari de 3.000 de lei pe an, aceștia vor fi obligați să anunțe în scris autoritățile în luna urmatoare celei în care se va depăși limita.

Ca excepție, plata indemnizației nu va fi suspendată dacă beneficiarii sunt consilieri județeni sau locali, și primesc indmenizații în această calitate, indiferent de nivelul acestora.

Tot ca excepție se prevede că indemnizația se menține și dacă persoana îndreptățită primește diverse sume în baza legii, a contractului colectiv de muncă sau a contractului individual de muncă, acordate în perioada concediului pentru creșterea copilului, altele decât cele rezultate din desfășurarea efectivă a unei activități în perioada de concediu