Gunoiul arde, mirosul se răspândeşte, autorităţile se bâlbăie

Gunoiul arde, mirosul se răspândeşte, autorităţile se bâlbăie

De aproape două săptămâni locuitorii Devei suportă zilnic mirosuri grele provenite de la groapa de gunoi a oraşului. Aceasta s-a aprins pe 17 iulie, continuă să ardă, iar autorităţile au ajuns la concluzia că... nu ştiu a cui este rampa de deşeuri.

„Azi dimineaţă pe la şase n-am mai suportat. M-am dus la baie să vomit din cauza mirosurilor”. „Avem un copil mic şi, pe căldurile astea, nici seara, nici noaptea nu putem deschide geamurile din cauza mirosului”. „Eu stau în Micro 15, în cea mai îndepărtată zonă a Devei faţă de groapă. Aseară s-a simţit mirosul şi la noi. Şi sunt vreo şase kilometri distanţă până acolo, unde arde”. Sunt doar câteva dintre plângerile devenilor consemnate ieri dimineaţă.

 „Ori de câte ori am fost solicitaţi să intervenim, am făcut-o. S-a intervenit la incendiile cu flacără deschisă. Problema este că acolo se înregistrează şi fenomenul autoaprinderii pungilor de metan formate în adâncimea depozitului de gunoi, iar acest fenomen se poate stopa doar aşternând straturi de pământ. ISU Hunedoara nu are posibilitatea de a efectua astfel de lucrări, dar a solicitat sprijin în acest sens atât Primăriei Deva cât şi Consiliului Judeţean încă de la începutul săptămânii trecute”, spune purtătorul de cuvânt al ISU Hunedoara, Anemona Doda.

Toţi şi niciunul

Ne puteți urmări și pe Google News

Groapa de gunoi a Devei a fost închisă pe 16 iulie (cu o zi înainte de primele aprinderi semnalate la ISU). Ea urmează să fie ecologizată prin proiectul Consiliului Judeţean ce vizează Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor (SMID).

Miercuri, prefectul de Hunedoara, Sorin Vasilescu, a convocat la o şedinţă de lucru reprezentanţi ai Primăriei Deva şi ai Consiliului Judeţean în încercarea de a se stabili cine administrează groapa. Fără succes însă.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei, Mona Voinescu, a transmis că „pentru protejarea populaţiei Devei, începând de săptămâna trecută, primarul Petru Mărginean a decis, împreună cu reprezentanţi firmelor care execută cele şase proiecte de reabilitare şi regenerare urbană (mai multe zone publice ale Devei sunt, practic, refăcute – n.red.), ca pământul şi molozul rezultate din decopertarea infrastructurii să fie transportate la rampa de gunoi, în vederea astupării focarelor de incendiu. Din 27 mai 2011, rampa de gunoi se află în administrarea Consiliului Judeţean Hunedoara”.

În mai 2011, Consiliul Local Deva a hotărât ca groapa de gunoi să fie predată Consiliului Judeţean, astfel încât acesta să poată implementa proiectul cu fonduri europene pentru SMID. Problema este că demersul a fost lăsat la jumătatea drumului, după cum spun reprezentanţii CJ Hunedoara. „Nu este groapa Consiliului Judeţean. Există acea hotărâre a Consiliului Local Deva din 2011, dar nu s-a făcut până acum un proces verbal de predare-primire, aşa cum prevede legislaţia”, spune Marin Butar, purtătorul de cuvânt al CJ.