Gruparea „Velțenilor”, căutată de mascaţi

Gruparea „Velțenilor”, căutată de mascaţi

„Velţenii” au recrutat persoane de sex feminin vulnerabile, din judeţele Sibiu, Alba şi Mureş, ce proveneau din familii cu o situaţie materială precară si un grad scăzut de educatie, pe care le-au exploatat, prin obligarea la practicarea prostituţiei, pe teritoriul mai multor state europene, încasând sumele de bani obţinute din aceste activităţi, a precizat DIICOT.

Procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Sibiu, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Sibiu şi Brigăzilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia şi Târgu Mureş au făcut, astăzi, 14 percheziţii în judeţele Sibiu şi Mureş. Ei au ajunla gruparea „Velţenilor”, specializată în trafic de persoane şi proxenetism.

 Anchetatorii au date potrivit cărora gruparea activa din anul 2011, când au început recrutarea mai multor tinere din judeţele Sibiu, Alba şi Mureş. Fetele proveneau din familii cu o situaţie materială precară si un grad scăzut de educatie, pe care le-au exploatat, prin obligarea la practicarea prostituţiei, pe teritoriul mai multor state europene, încasând sumele de bani obţinute din aceste activităţi.

Victimele erau racolate, de regulă, sub pretextul că odată ajunse în străinătate vor presta activităţi de îngrijire a persoanelor vârstnice sau că vor desfăşura activităţi de prostituţie, iar banii vor fi împărţiţi între membrii grupării şi persoanele care practică prostituţia. „Ulterior ajungerii la destinaţie, acestea erau obligate să practice prostituţia, fiind în permanenţă supravegheate de către membrii grupului şi fiindu-le impuse condiţii stricte, foloasele materiale obţinute de pe urma practicării prostituţiei fiind însuşite de către membrii grupării. Asupra victimelor recrutate era exercitată o puternică presiune psihică iar pentru a menţine controlul asupra acestora membrii grupului recurgeau la ameninţări şi violenţe fizice (mutilarea prin secţionarea degetelor sau incizii cu obiecte tăioase în zona feţei)”, precizează DIICOT.

Membrii grupării au organizat si sprijinit şi alte persoane în activitatea de exploatare a mai multor victime pretinzând  procent din câştigurile realizate de către aceştia.

    La sediul DIICOT- Biroul Teritorial Sibiu  au fost aduse, pentru audieri, 30 de persoane.

    Suportul de specialitate a fost asigurat de către  Direcţia de Operaţiuni Speciale.Acţiunea a fost realizată cu sprijinul  Serviciilor de Acţiuni Speciale Sibiu, Alba, Vâlcea, Braşov şi a Inspectoratului de Jandarmi Sibiu.