,,Groparii” Complexului Energetic Hunedoara cer bonusuri de performanță

,,Groparii” Complexului Energetic Hunedoara cer bonusuri de performanță

Constantin Jujan, Emil Floruţ şi Viorel Stancu, trei foşti directori ai Complexului Energetic Hunedoara (CEH), solicită plata a zeci de mii de lei drept „componentă variabilă din contractul de mandat”. Asta deşi în mandatele lor CEH nu a înregistrat nicio performanţă economică notabilă ci, din contră, şi-a continuat drumul spre faliment

De mai bine de un an, Complexul Energetic Hunedoara se zbate oficial între insolvenţă şi faliment, cu datorii de aproximativ 1,5 miliarde de lei, acumulate în doar patru ani, cu principalele surse de venituri blocate prin decizii judecătoreşti şi fără nicio perspectivă.

Componenta variabilă: 100% sau 75%

Conform Ordonanţei 109 din 2011 şi contractelor încheiate de fiecare, un manager al CEH din perioada 2012 - 2016, ar fi îndreptăţit să primească cel puţin 75 la sută din indemnizaţia lunară, a cărei valoare a fost de 24.300 de lei din decembrie 2012 până la mijlocul anului trecut. Plata ar fi trebuit făcută trimestrial, fiecare „componentă variabilă trimestrială” fiind egală cu trei indemnizaţii lunare fixe brute. În contracte mai exista şi un 0,4 la sută din diferenţa între profitul estimat la începutul de an şi profitul efectiv realizat.

Conducerea CEH afirmă că, în trecut, s-au făcut plăţi ale „componentei variabile trimestriale”, însă nu integral, fără să prezinte şi o situaţie mai clară, aşa cum a solicitat EVZ.

„Directorii generali care au solicitat achitarea sumelor aferente componentei variabile în conformitate cu contractul de mandat au fost: Jujan Constantin, Stancu Viorel prin cerere, iar Floruţ Emil în instanţă”, se arată în răspunsul dat de Administraţia CEH.

De ce se cer banii

Conform informaţiilor EVZ, componenta variabilă care i s-ar cuveni lui Jujan ar fi de aproximativ 73.000 de lei. „Da, am depus cerere. Nu am primit niciun răspuns, aşa habar nu am despre ce sumă e vorba. Am depus o asemenea cerere pentru că am suportat din buzunarul propriu costurile unui proces în care am contestat nişte decizii ale Curţii de Conturi. Până la urmă am câştigat procesul. Am decis atunci să plătesc eu avocaţi şi expertize pentru că situaţia financiară a CEH era cum era”, ne-a declarat Jujan.

Viorel Stancu ar avea de primit, conform informaţiilor noastre, 50.000 lei net drept „componentă variabilă trimestrială”. Şi el spune că nu cunoaşte nicio sumă. În plus, a refuzat să facă vreun comentariu.

Floruţ cere 120.000 de lei în instanţă

Emil Floruţ, director general al CEH în perioada 24 septembrie – 28 decembrie 2015, a dat în judecată Complexul, în toamna anului trecut, solicitând drepturi de natură salarială. „În perioada în care eu am fost director am obţinut nişte rezultate. De exemplu am diminuat pierderile CEH cu 33 de milioane de lei. Conform contractului, diferenţa între profitul planificat şi cel realizat înseamnă încă un procent de 0,4 la sută. Suma trebuie actualizată, nu o ştiu exact acum, dar nu e din altă parte decât din contractul de mandat. E cam 120.000 de lei. Sunt şi banii mei, dumneavoastră nu vă luaţi salariul? Eu am fost manager privat la o societate de stat. Am dat concurs şi am fost selectat. Am un contract de mandat şi asta e. Cifrele vorbesc”, a explicat el.

Melczer: „bonusuri de neperformanţă”

Actualul director al CEH, Michael Melczer, (instalat în noiembrie anul trecut) are o indemnizaţie de 14.000 de lei. Spune că nu are în contract niciun fel de bonus. Şi mai spune că a acorda bonusuri într-o companie cu pierderi poate fi legal, dar nicidecum moral. „E o chestie de poveste, aşa ceva... să iei bonusuri pe neperformanţă... Cred c-ar trebui să fie decenţă în tot ce facem într-o companie care are, oricum, multe pierderi. În mediul privat cine credeţi că acordă bonusuri pentru neperformanţă? Unde s-a mai pomenit aşa ceva? Plata acestor bani ar trebui s-o dispună Consiliul de Administraţie. În cazul în care Consiliul de Administraţie consideră că e în regulă să fie plătite, le vom plăti, dar eu ca simplu locuitor al României, nu pot să agreez aşa ceva, cu toată legalitatea acestor plăţi. Sunt nişte contracte foarte bine făcute astfel încât să se încaseze sume şi pe neperformanţă. Nu mi se pare în regulă”.

Preşedintele CA: „Banii ar trebui să ajungă la beneficiari”

De la înfiinţarea CEH, în 2012, şi până acum, Consiliul de Administraţie al companiei a avut 27 de membri. Aceştia au încasat, în total, 1.108.886 lei ca indemnizaţii. Cel mai mare venit l-a încasat Stamin Purcaru (redevenit, relativ recent, preşedinte al C.A.), în perioada iunie 2013 – ianuarie 2016: 195.631 lei, din care 63.790 lei drept componentă variabilă, conform datelor furnizate de Administraţia CEH. „Nu are nicio treabă Consiliul de Administraţie cu obligaţiile de a face plăţi ale conducerii executive. Sunt nişte drepturi de natură salarială. Mai mult, Consiliul de Administraţie nu se poate remunera singur. În cazul foştilor manageri, (Melczer – n.red.) trebuie să le citească contractele de mandat şi să vadă că e vorba de o cheltuială de natură salarială pură. Dacă intrăm în partea de moralitate, aceste contracte sunt conform legii. Eu cred că legea, în România, nu se discută. Nu e vorba de prime şi bonusuri, e o componentă variabilă dintr-un contract semnat de părţi. Aceşti bani şi aceste drepturi se nasc din contracte întocmite în conformitate cu prevederile legale. În afară de mine, vorbesc de ceilalţi, banii din aceste contracte trebuie să şi-i însuşească pentru riscurile pe care şi le-au asumat şi pentru activitatea depusă”, declară Stamin Purcaru.

Ne puteți urmări și pe Google News