Germania sărbătorește 24 de ani de la unificarea din 1990

Germania sărbătorește 24 de ani de la unificarea din 1990

Astăzi, de Ziua Națională, germanii petrec acasă, dar și în România. Luna viitoare vor marca un sfert de secol de la căderea Zidului Berlinului.

Hanovra va fi anul acesta epicentrul manifestărilor publice dedicate Zilei Unității Germane care, de 24 de ani, mai exact din 1990, este ziua națională a Republicii Federale Germania. Ziua, care aminteşte de reunificarea Germaniei ce a avut loc în data de 3 octombrie 1990, este zi de sărbătoare legală în Germania și este aniversată în mod tradițional printr-o uriașă sărbătoare populară.

Sărbătoare prin rotație

Pentru că Germania este un stat federal alcătuit din 16 landuri federale, această sărbătoare populară se desfășoară în fiecare an în alt land. În mod tradițional, acest land este tocmai acela care deține, prin rotație, președinția în Bundesrat, camera superioară a Parlamentului german unde sunt reprezentate cele 16 landuri federale germane. În acest an, sărbătoarea populară va avea loc la Hanovra, capitala landului federal Saxonia Inferioară. La sărbătoarea populară participă, alături de numeroşi cetăţeni germani, şi cancelarul federal şi preşedintele federal împreună cu mulţi alţi politicieni. Anul acesta va fi sărbătorită, cu precădere, împlinirea a 25 de ani de la căderea Zidului Berlinului, care s-a petrecut în 9 noiembrie 1989, creând, astfel, premisele reunificării paşnice a Germaniei.

În România, Ziua Unității Germane este sărbătorită la București, de către ambasadă, și la Sibiu și Timișoara, de către cele două consulate. Anul trecut, ambasadorul Werner Hans Lauk şi-a surprins oaspeţii cu un tort din regiunea sa natală, Pădurea Neagră.

Ziua națională a Germaniei se suprapune și celui mai mare festival din lume - Oktoberfest - care atrage anual, timp de 16 zile, peste șase milioane de turiști la Munchen, în Bavaria. Anul trecut s-au consumat aproape șapte milioane de litri de bere la această petrecere-gigant.

Investitor de bază în România

Peste 20.000 de societăţi comerciale cu acţionariat german sunt active în România, cu un capital social de peste 4 miliarde de euro. Germania este principalul partener comercial al ţării noastre şi se afla în 2012 pe locul al treilea ca nivel al investiţilor, având un volum cumulat de circa 6,5 miliarde de euro. Anul trecut schimburile comerciale au însumat circa 19,5 miliarde de euro. Şi în 2014 firmele germane vor continua să investească în România, cu potenţial în mai multe branşe, precum energia regenerabilă şi mediu, energie, industria alimentară, agricultura, IT&C.