Dezvăluirile făcute de „Evenimentul zilei” au fost confirmate zilele acestea prin ancheta derulată de procurorii Parchetului Capitalei, la sesizarea și cu sprijinul direct al inspectorilor Direcției Generale Antifraudă Fiscală (DGAF).
Aceștia au identificat un prejudiciu de peste 7,6 milioane de lei (circa 1,7 milioane euro) cauzat bugetului de stat, prin sustragerea de la plata obligațiilor fiscale de către o fundație, care organizează, la nivel național, concursuri și teste de evaluare în educație pentru elevi și studenți.
Sesizați, procurorii au dispus, în data de 5 martie, efectuarea a 19 percheziții în București și în județele Ilfov și Prahova, fiind emise 29 de mandate de aducere. Conform vorba despre Fundația „Evaluare în Educație”. Aceste concursuri au fost scoase de pe lista avizată de Ministerul Educației, la începutul anului 2013, însă fundația a continuat să le organizeze. Pentru fiecare disciplină și etapă, taxa de participare plătită de elevi era de câte 20 de lei.
Profesorii plătiți modic, neamul umflat la buzunare
În baza unor protocoale încheiate cu Ministerul Educaţiei, în perioada 2008-2013, fundaţia a organizat aceste concursuri și teste de evaluare la mai multe discipline: matematică, limba română, limbi străine, informatică, fizică. Din taxe, fundația a obţinut venituri în sumă totală de 26.397.446,88 lei, pentru care s-a sustras de la plata obligaţiilor fiscale, conform DGAF. Pentru colectarea sumelor, președintele fundației utiliza inclusiv contul bancar personal și înregistra în contabilitate contracte fictive pentru consultanţă, încheiate cu firme ale membrilor consiliului director al fundaţiei.
Mai mult, profesorii cooptați pentru conceperea subiectelor de evaluare erau plătiți cu sume modice de 2.000 lei, în timp ce rudele președintelui fundației (soție, frate, cumnați, nepoată, verișori, etc) încasau sume de ordinul sutelor de mii de lei. De exemplu: un absolvent de 11 clase, având calificare de „lăcătuş reparaţii locomotive”, a încasat suma netă de 107.000 lei, pentru că ar fi elaborat subiectele pentru disciplina matematică, clasa a XII-a. La închiderea ediției, ancheta era în plină desfășurare.